Gündem Tahliyede 2. dalga

Tahliyede 2. dalga

12.03.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ergenekon Davası’nda tahliye dalgası 18 kişinin serbest bırakılmasıyla dün de devam etti. Tahliye edilen isimlerden emekli Org. Tolon, Zirve davası kapsamında tutuklu bulunduğu için çıkamadı

Tahliyede 2. dalga

Özel yetkili mahkemeleri kaldıran, tutukluluğu azami 5 yılla sınırlayan yasa değişikliğiyle Anayasa Mahkemesi’nin İlker Başbuğ kararının ardından önceki gün başlayan Ergenekon davası sanıklarının tahliyeleri dün de devam etti. Ağır ceza mahkemeleri, dün de Ergenekon davası sanıklarından 18 kişi hakkında tahliye kararı verdi. Tahliye kararı verilenler arasında yer alan emekli Orgeneral Hurşit Tolon, Zirve katliamı davası kapsamında 1 yıldır tutuklu bulunduğu için cezaevinden çıkamadı.
Dün ilk olarak İstanbul 19. Ağır Ceza Mahkemesi, Cumhuriyet gazetesine molotofkokteyli atılmasına ilişkin dosyanın sanığı Boğaç Kaan Murathan’ın tahliyesine karar verdi. Murathan’a yurtdışına çıkış yasağı konuldu.
Mahkeme, Ergenekon davası kapsamında Mayıs 2012’den beri tutuklu bulunan Akın Birdal suikastının azmettiricisi Semih Tufan Gülaltay’ın tahliye talebini ise reddetti.
İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi ise, emekli Orgeneral Hurşit Tolon ile Durmuş Ali Özoğlu’nun tahliyesine karar verdi. Tolon, Zirve Yayınevi’ndeki cinayetlere ilişkin görülen davada 1 yıldır tutuklu olduğu için cezaevinden çıkamadı.

Arka arkaya tahliye
İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi de, eski Yarbay Mustafa Dönmez, eski Aydınlık dergisi Genel Yayın Yönetmeni Deniz Yıldırım, emekli Orgeneral Nusret Taşdeler’in tahliyesine karar verdi.
İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararıyla da emekli Binbaşı Fikret Emek ile SESAR Başkanı İsmail Yıldız tahliye edildi. İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi de, Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, yazar Ergün Poyraz’ı tahliye etti.
Akşam saatlerinde önceki gün tahliye talepleri reddedilen Veli Küçük, Levent Ersöz ve Serdar Öztürk’ün itirazlarını değerlendiren İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi, 3 sanık hakkında da tahliye kararı verdi. Mahkeme ayrıca Fuat Selvi’yi de tahliye etti.

Haberin Devamı

Kılınç’a Başbuğ kriteri
İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi, 12 Ağustos 2013’ten bu yana tutuklu bulunan eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Tuncer Kılınç ile 2.5 yıldır tutuklu bulunan emekli Korgeneral Mehmet Eröz’ün tahliyesine karar verdi. Kılınç ve Eröz’e yurtdışına çıkış yasağı kondu. Mahkeme gerekçesinde, Anayasa Mahkemesi’nin İlker Başbuğ hakkında verdiği kararı anımsatarak, aynı davada yargılanan sanıklar için de bunun geçerli olduğunu, sanıkların ikametgahının sabit olması, delillerin toplanmış olması, davanın karara bağlanmış olması ve tutuklamadan beklenen amacın gerçekleştiği hususlarını dikkate aldı. Mahkeme ayrıca Kemal Şahin ve Aykut Metin Şükre’nin de tahliyesine karar verdi.

Haberin Devamı

34 kişi serbest kaldı
Ergenekon davasında önceki gün ve dün verilen tahliye kararlarıyla serbest kalan isimler şöyle: Tuncay Özkan, Doğu Perinçek, Levent Göktaş, Mehmet Ali Çelebi, Alaattin Sevim, Yalçın Küçük, Sedat Peker, Hasan Iğsız, Şener Eruygur, Merdan Yanardağ, Kemal Kerinçsiz, Atilla Uğur, Hikmet Çiçek, Oktay Yıldırım, Mehmet Demirtaş, İbrahim Şahin, Muzaffer Tekin, Boğaç Kaan Murathan, Durmuş Ali Özoğlu, Tuncer Kınıç, Mehmet Eröz, Mustafa Dönmez, Deniz Yıldırım, Fikret Emek, İsmail Yıldız, Nusret Taşdeler, Kemal Alemdaroğlu, Ergün Poyraz, Kemal Yahin, Aykut Metin Şükre, Veli Küçük, Levent Ersöz ve Serdar Öztürk, Fuat Selvi. (Dursun Çiçek, Alparslan Arslan ve Hurşit Tolon başka davalar nedeniyle cezaevinden çıkamadı.)

Yazarlar