Gündem ‘Takviye amacıyla karargâha gittik’

‘Takviye amacıyla karargâha gittik’

11.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Genelkurmay çatı davasında, sanık eski binbaşı Güven Keskin’in ifadesi alındı. Keskin, bir albayın emri doğrultusunda takviye amacıyla helikopterle Genelkurmay’a götürüldüklerini anlattı

‘Takviye amacıyla karargâha gittik’

Darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığı’ndaki eylemlerle ilgili, aralarında sözde “yurtta sulh konseyi” üyelerinin de yer aldığı 224 kişinin yargılandığı davada sanık eski binbaşı Güven Keskin savunmasını yaptı.

Haberin Devamı

Darbe girişiminin yaşandığı dönemde Kara Kuvvetleri Komutanlığında görev yaptığını belirten Keskin, mesai sonrası eve gittiğini, saat 22.30 sıralarında amiri yarbay Mehmet Aydın’ın arayıp çağırdığını söylerken, kendisinin Başika’da görevli tankçı subay ve astsubayların değişimiyle ilgili bir iş olduğunu düşündüğünü ve durumu garipsemediğini savundu. Saat 23.30 civarında kuvvet karargâhına giriş yaptığını bildiren Keskin, amiri Aydın’ın terör saldırısı olacağını söylediğini ve onun emriyle kamuflajını giydiğini, daha sonra nizamiyeye geçtiğini, burada da 1-2 saat bekledikten sonra odasına çıktığını anlattı.

04.00’te gitmiş

Nizamiyede, Genelkurmay’a saldırı olduğuna yönelik duyumları öğrendiğini ileri süren Keskin, ilerleyen saatlerde bir albayın emri doğrultusunda takviye amacıyla helikopterle Genelkurmay’a götürüldüklerini belirtti. Keskin, 03.06’dan önce Genelkurmay Başkanlığı’nda yaşanan ölüm olaylarından da sorumlu tutulduğunu ve bu nedenle hakkında 53 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istendiğini anımsatarak, ancak o sıralarda hala kuvvette olduğunu, Genelkurmay Başkanlığına ise 04.00’te gittiğini, bu yüzden suçu işlemiş olma ihtimali bulunmadığını ileri sürdü.

Haberin Devamı

Genelkurmay’a gittiğinde tankçıların yanına gidip ne olduğunu sorduğunu, onların da birlikten çıkıp buranın emniyetini almak için geldiklerini söylediğini iddia eden Keskin, daha sonra Ayyıldız bahçesi denilen alanda 09.00’a kadar beklediğini kaydetti.

‘Telefonla arandı’

Keskin, hiçbir kapalı mekana girmediğini de ileri sürerek, sabah saatlerinde yanına gelen, sonradan Genelkurmay 2. Başkanı’nın koruma ekibinden olduğunu öğrendiği sivil kıyafetli kişilerin, komutanların rehin tutulduğunu, özel kuvvetlerin operasyon yapacağını bildirdiğini anlattı.

Bahçedeki diğer kişilerle konuştuklarını ve bu bilgiyi nereden aldıklarını sivil kıyafetli askerlere sorduklarında, Korgeneral Zekai Aksakallı ile irtibat halinde olduklarını söylediklerini savunan Keskin, daha sonra Aksakallı’nın telefonla arandığını belirtti. Korgeneral Aksakallı’nın da bazı bilgiler aktardıktan sonra tüm tankların boşaltılıp emrinin beklenmesini söylediğini öne süren Keskin, bu sayede gerçeği öğrendiğini iddia etti. Keskin, Aksakallı Paşa’nın emri doğrultusunda hareket ettiklerini ve bir süre sonra polis noktasına gittiklerini söyledi.