Gündem Tam bir asır sonra fark edildi! Türkiye'de başka örneği yok

Tam bir asır sonra fark edildi! Türkiye'de başka örneği yok

23.11.2023 - 14:59 | Son Güncellenme:

Nevşehir’de yaklaşık 100 yaşında olduğu belirtilen anıt ağacın hem türü hem de yaşı uzmanları şaşırttı.

Tam bir asır sonra fark edildi Türkiyede başka örneği yok

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Halk Bilimi Bölümü tarafından hazırlanan bir proje çalışması sırasında Uçhisar kasabasında fark edilen ağaç şaşırttı. Akasya olarak bilinen ancak "Japon soforası" türünden olduğu tescillenen ağacın Kapadokya bölgesinde başka bir örneği de bulunmuyor.  Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Halk Bilimi Bölümü tarafından hazırlanan rapor sonrası ağacın Nevşehir Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu tarafından anıt ağaç olarak tescillenmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Tam bir asır sonra fark edildi Türkiyede başka örneği yok

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Halk Bilimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kübra Yıldız Altın, tespit edilen Japon soforası ağacının anıt ağaç olarak tescillenmesi için çalışmaların başladığını söyledi. Doç. Dr. Altın, "Nevşehir ilinin anıt ağaçları projesi çalışması sırasında sahada tespit ettiğimiz ağaçlardan bir tanesi. Bu ağaç Türkiye için egzotik bir tür olan Japon soforası. Bu ağacın ana vatanının Çin ve Japonya olduğu biliniyor. Kendi vatanında 25 metre boylanabilen bir ağaç. Özellikle burada gördüğümüz ve asırlık olduğunu düşündüğümüz bu ağacın çatlaklı bir yapıya sahip olduğunu görüyoruz. Özellikle Japon soforaları kent iklimine uyum sağlayabilen ağaçlardan. Özellikle park ve bahçelerde sık kullanılan bir ağaç türü” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Tam bir asır sonra fark edildi Türkiyede başka örneği yok

Ağacı önemli kılan bir başka konunun ise Kapadokya’da bulunması olduğunu söyleyen Altın, "Bu ağacımız Uçhisar kasabasında bulunan Lütfiye Hatun Camii'nin bahçesinde yer alıyor. Lütfiye Hatun Camii, 1905 yılında yapılan asırlık bir cami. Ayrıca köşk minare dediğimiz bir minare türüne sahip olan bir cami. Bu ağacımız da caminin tarihine tanıklık eden bir ağaç” dedi.

Tam bir asır sonra fark edildi Türkiyede başka örneği yok

Türkiye’de bu tür ağaçların örneklerinin olduğunu da sözlerine ekleyen Altın, “Bu ağaç türü birçok iklime adapte olabilen bir ağaç. Burada bulunan bu ağacımızın en büyük özelliği bahçesinde bulunan tarihi cami ile özdeşleşmesi ve bu caminin tarihine tanıklık etmesi açısından oldukça önemli bir ağaç. Ayrıca şu ana kadar Türkiye’de tespit edilen bu yaşta bir Japon soforası bulunmuyor” ifadelerini kullandı.