Gündem Tanrıça Kumari’nin ayağı yere değmiyor

Tanrıça Kumari’nin ayağı yere değmiyor

29.09.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hindu ve Budistlerin yaşayan tanrıçası Kumari, 2 ila 5 yaş arasındaki kızlardan seçiliyor. Ergenliğe girene kadar tanrıça olan kızlar ahşap evinden yılda birkaç kez dışarı çıkıyor

Tanrıça Kumari’nin ayağı yere değmiyor

Nepal, halen yaşadığına inanılan tanrıçaya sahip tek ülke. Dünya üzerinde yaklaşık 900 milyon Hindu ile 400 milyon Budist’in kutsal kabul ettiği Kumari, aslında yapılan bir seçimin ardından ‘kutsallığa’ sahip oluyor. Nepal’i kötülüklerden koruduğuna, bereket ve iyi şans getirdiğine inanılan ‘Kumari’, Budist ailelerin küçük kız çocukları arasından seçiliyor. Mükemmeliyetini kanıtlayan birçok testten geçen kız çocuğu, ergenliğe girene kadar tanrıça olarak kalıyor ve başkent Katmandu’daki 2 katlı ahşap evinden yılda sadece birkaç kez dışarı çıkıyor. Binlerce Hindu’nun yanı sıra çok sayıda turist, hergün evinin balkonundan sadece 1 kez kendilerini selamlayan Kumari’yi görmek için eve akın ediyor.

Yaşamları boyunca maaş
Nepal Fahri Başkonsolosu Prof. Dr. Günseli Malkoç, ‘Kumari’lerin elde ettikleri kutsallığa rağmen erginlikten sonra büyük bir yalnızlık içinde hayatlarını sürdürdüklerini söylüyor. Prof. Dr. Malkoç, “yaşayan tanrıça” kumarilerin henüz konuşmaya yeni başladıkları yaşta ailelerinden alındıklarını belirterek şunları anlattı: “Kızlarının Kumari olması için yüzlerce Budist aile tapınaklara geliyor. Kız çocukları seçildikten sonra kutsal bir tanrıça oldukları öğretiliyor. Ayakları hiç yere değdirilmiyor, yılda iki kez festivallerde sırtlarda taşınıyorlar. Regl olduklarından itibaren bu kutsallıklarını kaybediyorlar ve sıradan bir insan olarak topluma karışıyorlar.
Evlenen erkeklerin kısa ömürlü olacağına inanıldığından kimse onlara yaklaşmıyor. Onlar da Kumari dönemlerini anlatmıyorlar. Yaşamları boyunca maaşla hayatlarını sürdüren Kumariler aslında dışarıdan görüldüğü gibi mutlu değiller. Arkadaşlarıyla oynama yaşlarında saray duvarlarında ziyaretçileri selamlıyorlar. Yani 13-14 yaşından sonra farklı bir kimlikle farklı bir hayata başlıyorlar. Kumariler yalnızlık ve yoksulluk içinde ölüyorlar.”

Haberin Devamı

Kutsallıktan yalnızlığa

Kumariler 2-5 yaş arası kız çocuklarından seçiliyor. Budizmin kurucusu olan Siddhartha Gautama’nın Shakya sülalesinden gelen aileler kızlarını Kumari yapmak için birbirleriyle yarışıyor. Yüzlerce kız çocuğu içinden en güzel ve en güçlülerini bir Budist ve bir Hindu rahip ile bir falcı seçiyor. Toplanan kız çocukları Katmandu Saray Meydanı’ndaki tapınakta bir araya getiriliyor. Karanlık dehlizlerde ve mağaralarda yalnız bırakılan kız çocuklarının önlerine kesilmiş hayvan kafaları ve yılanlar atılarak korkutuluyor. Geceleri yalnız bırakılan çocukların en korkusuzu Kumari seçiliyor.