Gündem Taraftarın çişini yapması, ‘haksız tahrik’ sayıldı

Taraftarın çişini yapması, ‘haksız tahrik’ sayıldı

15.01.2010 - 12:49 | Son Güncellenme:

Cinayet davasında indirim gerekçesi

Taraftarın çişini yapması, ‘haksız tahrik’ sayıldı

BALIKESİR'in Bandırma İlçesi'nde, geçen yıl Beko Basketbol Ligi'nde oynanan, Banvitspor- Pınar Karşıyaka maçına giderken mola verdikleri dinlenme tesisinde çıkan kavgada üniversite öğrencisi Özgür Soylu'yu tabancayla öldürmekten 16 yıl hapis cezasına çarptırılan Bünyamin Gündüz'le ilgili gerekçeli karar açıklandı. Mahkeme, ölen ve arkadaşlarının işyerinin duvarına çiş yaptıklarını ve bu davranışın haksız tahrik sayıldığını bu nedenle indirime gidildiğini belirtti. Soylu'nun avukatı Atilla Ertekin, temyiz için Yargıtay'a başvuracaklarını söyledi.

Olay, 2008 yılı Kasım ayında, Balıkesir Polis Meslek Yüksek Okulu karşısındaki ‘Gündüz Petrol’ adlı akaryakıt istasyonunda meydana gelmişti. Celal Bayar Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu öğrencisi Özgür 21 yaşındaki Soylu, arkadaşlarıyla birlikte maçı izlemek için İzmir'den yola çıktı. İddiaya göre, ihtiyaç gidermek için duran otobüsten inen Özgür Soylu, arkadaşları ile birlikte boş alanda tuvalet ihtiyacını giderdi. Bu sırada, istasyondan taraftarlara doğru bir el ateş edildi. Açılan ateş sonucu Karşıyaka taraftarı Özgür Soylu, yaralandı. Arkadaşlarının yaralandığını gören diğer taraftar grubu, pompaları devirdi, lokanta kısmındaki masalar, sandalyeler ve buzdolaplarını kırdı. Hastaneye ağır yaralı olarak kaldırılan Soylu, yaşamını yitirdi. Otopside Özgür Soylu'nun kurusıkıdan bozma tabancadan atılan bilye ile öldürüldüğü tespit edildi. Jandarma olaya karışan, aralarında akaryakıt istasyonu sahiplerinin de bulunduğu 36 kişiyi gözaltına aldı. Adliye'ye sevk edilen akaryakıt istasyonu sahiplerinden Bünyamin Gündüz tutuklanırken, Hakan Gündüz, Halil İbrahim Gündüz, Ertuğ Gündüz ve Bilal Belkuyu ile 30 Karşıyaka taraftarı tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakaldı.

DAVA BALIKESİR'DE GÖRÜLDÜ Soruşturmayı tamamlayan Cumhuriyet Savcısı Ali Ceylan, biri tutuklu 5 sanık hakkında, ‘kasten adam öldürme, kasten yaralama ve 6136 sayılı kanuna muhalefet’ suçlarından ömür boyu ve 4'er yıl hapis cezası istemiyle Balıkesir 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açtı. Yargılama sonunda, mahkeme heyeti, tutuklu sanık Bünyamin Gündüz'ü 16 yıl hapis cezasına çarptırdı. Tutuksuz sanıklardan Hakan Gündüz de 3 bin lira para cezasına çarptırılırken, Halil İbrahim Gündüz, Ertuğ Gündüz ve Bilal Belkuyu'nun ise beraatine karar verildi. Soylu'nun ailesi, verilen cezaların az bulup isyan etti Adliye önünde gözyaşı döktü.

GEREKÇELİ KARAR TEBLİĞ EDİLDİ Davanın görüldüğü Balıkesir 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hakim İbrahim Gözükara, üye hakimler Nalan Doğan ve Ferdi Eren, davanın, 30 sayfalık gerekçeli kararını taraflara ve avukatlarına tebliğ etti. Mahkeme gerekçeli kararında sanığın, ölen ve arkadaşlarının, işyerinin duvarına çiş yaptıkları için uyardığını, fakat sanık Bünyamin Gündüz'ün tepki alınca, kendini korumak amacıyla tüfekle ateş ettiğini, TCK'nın 29/1 maddesi gereğince suçun haksız tahrik altında işlendiğini belirtip indirim yapıldığını belirtti. Kararı alan Özgür Soylu'nun avukatı Atilla Ertekin, müvekkilinin hiç uğruna öldürüldüğünü, karardaki indirimin bu gerekçeyle ilk defa uygulandığını, itiraz edip temyiz için Yargıtay'a başvuracaklarını dile getirdi. Ayrıca, Özgür Soylu'nun ailesi, 350 bin liralık maddi ve manevi tazminat davası açmıştı.