Gündem Tarihi naylon fatura operasyonu

Tarihi naylon fatura operasyonu

07.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Ankara merkezli 8 ilde cumhuriyet tarihinin en büyük naylon fatura operasyonu gerçekleştirildi. Piyasaya 5 milyar liralık naylon fatura süren ve devleti 2 milyar lira zarara uğratan örgütten 30 kişi gözaltına alındı

Tarihi naylon fatura operasyonu

Ankara ve Hatay merkezli olarak serbest muhasebeci, mali müşavir, yeminli mali müşavir ve belirli firmaların sahipleri öncülüğünde özellikle hurda ve metal sektörü alanında kurulan paravan şirketlerle piyasaya 5 milyar liralık ‘naylon fatura’ süren örgüte operasyon düzenlendi. Ankara merkezli sekiz ilde gerçekleştirilen eş zamanlı operasyonlarda, haklarında yakalama kararı bulunan 90 şüpheliden 30’u gözaltına alındı. Maliye Bakanlığı Vergi Kurulu Başkanlığı’nın iki ayrı suç duyurusu üzerine harekete geçen polis ekipleri, toplam 83 firmaya ait 99 adrese baskın yaptı. Şüphelilerin 2016-2017 arasında devleti yaklaşık 2 milyar lira vergi kaybına uğrattığı ortaya çıkarken, firma sahiplerinin çoğunun birbiriyle akraba oldukları tespit edildi. Ayrıca şüphelilerin büyük bir kısmının daha önceden resmi belgede sahtecilik ve dolandırıcılık suçlarından sabıka kaydı olduğu belirlendi. Piyasaya sürülen naylon fatura bedelinin
5 milyar lirayı bulduğu saptandı.
Maliye’den suç duyurusu
Maliye Bakanlığı Vergi Kurulu Başkanlığı’nın geçen ağustos ve ekimde iki ayrı suç duyurusunda bulunmasıyla başlatılan soruşturma kapsamında düzenlenen operasyonlarda, kurdukları paravan şirketlerle ‘naylon fatura’ düzenleyen örgüte yönelik Ankara merkezli 8 ilde operasyon düzenlendi. Ankara Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gerçekleştirilen eş zamanlı operasyonlarda haklarında yakalama kararı bulunan 90 şüpheliden 30’u gözaltına alındı. Aralarında serbest muhasebeci mali müşavir, yeminli mali müşavir ve paravan firmaların sahiplerinin bulunduğu şüphelilerin yaklaşık 5 milyar liralık sahte belgeyle düzenlenmiş naylon faturaları piyasaya sürdüğü öğrenildi.
Aynı kişiler birkaç şirkette ortaklar!
Yapılan incelemeler sonucunda 83 firma sahibinin çoğunun birbirleriyle akraba çıktıkları belirlendi. Ayrıca firma sahiplerinin SGK kayıtlarında yapılan çalışmalarda aynı kişilerin birkaç şirkette ortak oldukları görüldü. Suç örgütünün serbest mali müşavir ve yeminli mali müşavirlerle birlikte hareket ettiği belirtilirken, 1 yeminli, 13 serbest mali müşavir ile 76’sı firma sahibi toplam 90 şüphelinin soruşturmaya dahil edildiği bildirildi.

Çoğu sabıkalı
Şüphelilerin büyük bir kısmının daha önceden resmi belgede sahtecilik ve dolandırıcılık suçlarından sabıka kaydı bulunduğu belirlendi. Bu arada şüphelilerin adreslerinde yapılan aramaların devam ettiği ve piyasaya sürülen miktarın 5 milyar liranın üzerine çıkabileceği bildirildi.

Şirketlerin kâr marjı şüphelendirdi
Şüphelilerin 2016-2017 arasında devleti yaklaşık 2 milyar lira vergi kaybına uğrattığı ortaya çıkarken, Ankara ve Hatay merkezli toplam 83 merkezde hurda ve metal sektöründe paravan şirket kurdukları tespit edildi. Kurdukları paravan şirketlerin gelir gider dengesi incelendiğinde şirketlerin yüzde 261 kâr marjı ile çalışmaları şirketler üzerindeki şüpheleri artırdı. Metal sektöründe böyle bir kâr marjı ile çalışmanın mümkün olmadığının belirlenmesinin ardından başlatılan soruşturmada çarpıcı detaylara ulaşıldı.

Haberin Devamı