Gündem Tarım Bakanlığı: GDO’ya geçit yok

Tarım Bakanlığı: GDO’ya geçit yok

12.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Tarım ve Orman Bakanlığı, “Gıdada GDO denetimi yapılmıyor”, “Türkiye tohumculukta dışa bağımlı hale geldi” iddialarına bu ay güncellediği “Kamuoyunda Gündeme Gelen İddialar ve Gerçekler” isimli kitapçığıyla yanıt vermeye devam etti.

Tarım Bakanlığı: GDO’ya geçit yok

MELTEM GÜNEŞ/ANKARA- “Gıdada GDO’ya geçit yok” diyen Bakanlık, Türkiye’de GDO’lu bitki ve hayvanların üretimine izin verilmediğini vurguladı. “Hayvan beslemede kullanılmak üzere GDO’lu bazı soya ve mısır çeşitlerine izin verilmiştir” diye Bakanlık, “GDO’lu yemlerle beslenen hayvanlardan elde edilen ürünlere geçiş söz konusu değildir. Bu ürünlerde GDO’ya rastlanmaz” bilgisini verdi. Gıda amaçlı GDO’lu ürün ithalatına izin verilmediği de aktarılarak, GDO analizlerinin akreditasyon belgesine sahip 12 kamu ve 47 özel gıda kontrol laboratuvarında yapıldığı ifade edildi.

Haberin Devamı

Gıda güvenirliği

Kitapçıkta, tarladan sofraya gıda güvenirliğine önem verildiğine işaret edilerek, birçok geleneksel gıdada bazı katkıların kullanımının yasaklandığı kaydedildi. Kitapçıkta “Gıda etiketlerinde enerji ve besin ögelerinin (yağ, doymuş yağ, karbonhidrat, şeker, protein ve tuz) miktarlarının yer alması zorunlu hâle getirildi. Gıdaların trans yağ içeriği Dünya Sağlık Örgütü’nün önerisiyle maksimum yüzde 2 olacak şekilde belirlendi. Uygulamaya AB’den 3 ay önce geçildi” bilgisi paylaşıldı. “Türkiye tohumculukta dışa bağımlı hale geldi” iddialarına ilişkin ise şu ifadelere yer verildi: “Hâlihazırda 117 ülkeye tohum ihracatı yapmaktayız. 2002 yılında 4 milyon adet olan sertifikalı fide, fidan üretimi 20 yılda yaklaşık 69 kat artışla 278 milyona yükseldi. Bugün meyvecilikte kullanılan fidan ve fidelerin yüzde 99’u yurt içinde üretilip sertifikalandırılıyor. Tohum dış ticaretinde ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 94.”