Gündem "Taşeronluğun iflas ettiğini herkes biliyor ama bu ülkeyi yönetenler göremiyor"

"Taşeronluğun iflas ettiğini herkes biliyor ama bu ülkeyi yönetenler göremiyor"

22.02.2011 - 15:21 | Son Güncellenme:

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, "Taşeronluğun iflas ettiğini herkes biliyor, ama, bu ülkeyi yönetenler görmüyor. Bu iktidar döneminde, taşeronlaşma iyice azgınlaşmış, özellikle sağlık alanında yoğunlaşmıştır" dedi.

Taşeronluğun iflas ettiğini herkes biliyor ama bu ülkeyi yönetenler göremiyor

Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesinde taşeron firmaca çalıştırılırken, işlerine son verilmesi üzerine hastane bahçesinde eylem yapan işçileri ziyaret eden Çelebi, işçilere hitaben yaptığı konuşmada, "çalışma hakkının, yaşam hakkı kadar önemli olduğunu, ancak, hükümetin bu hakkın gasbına göz yumduğunu" savundu ve 53 gündür burada ekmek mücadelesi veren işçileri kutladı.

"Yolsuzlukların, ihaleye fesat karıştırmaların, ardı arkası bitmeyen sömürü düzeninin taşeron uygulamasıyla şekillendiğini" öne süren Çelebi, şunları söyledi.

"Numune Hastanesinde çalışan arkadaşlarımız, yılbaşında tehditle, şantajla, neye imza attıklarını bilmeden imzaladıkları belgelerle işten atıldılar. İmza atmayanlar da direniyor. İmza atıp, başka bir taşeron firmaya geçenlerin nelerden vazgeçtiler biliyor musunuz? Kıdem tazminatlarından, ihbar tazminatlarından, fazla çalışma ücretlerinden, yıllık izinlerinden feragat ettiler. Bu tablo, işsizliğin en yoğun olduğu büyük bir şehrimizde yaşanıyor. Bu iktidar döneminde taşeronlaşma azgınlaşmış, özellikle sağlık kuruluşlarında iyice yoğunlaşmıştır."

Çelebi, aynı hastanede, bir sendikacı arkadaşının ölüm kalım savaşı verdiğini anımsatarak, "Türk Harb-İş Sendikasının Adana şube başkanı şu anda bu hastahanenin yoğun bakım servisinde yatıyor. Çünkü, silahlı saldırıya uğradı. Nedeni şu? İşten atılan işçi, intikamını sendikacıdan alıyor. Bedelini yine bu mücadeleyi verenler, bu mücadelede önde duranlar ödüyorlar" dedi.

Torba Yasa’yı da eleştiren Çelebi, "yeni esnek çalışma modellerine, uzaktan çalışmaya, kısa çalışmaya, evden çalışma modellerinden işsizlik sigortası fonunun yağmalanmasına, belediye işçilerinin sürgün gönderilmesine kadar çeşitli antidemokratik uygulamalar nedeniyle bu yasaya başından beri karşı çıktıklarını" anımsattı.

Çelebi, hastane bahçesinde "onurlu bir mücadele veren taşeron firma işçilerinin de bölünmeleri için çaba harcandığını" savunarak, "Arkadaşlarımız bölünmüyor, parçalanmıyorlar. Ayrıştırılmaları için yapılan teklifleri geri çeviriyorlar. Onları teker teker kutluyorum. Bakanlığı da, çalışma hakları ellerinden alınan arkadaşlarımızla ilgili sorumluluğa çağırıyoruz. Yaşanan tüm bu olaylar Ankara’dan seyredilemez" diye konuştu.

Çelebi, yaşanan sorunu ilin en büyük mülki amiri Adana Valisi İlhan Atış’a da ileteceğini sözlerine ekledi.

İşçilere destek amacıyla yapılan ziyarete, Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (Dev Sağlık-İş) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Rıza Mete de katıldı.

SEYHAN BELEDİYESİNİ ZİYARET

Merkez Seyhan İlçe Belediyesi Basın Bürosundan yapılan yazılı açıklamaya göre, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Belediye Başkanı Azim Öztürk’ü de ziyaret etti.

Başkan Öztürk, ziyaretteki konuşmasında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın çalışanların haklarının ve hukukunun gözetilmesi noktasında oldukça hassas olduğunu ve bu anlamda yerel yönetimlere özel talimatı bulunduğunu belirterek, "geçmişten günümüze işçilerin hukuksal durumlarını yakından bilen bir akademisyen olarak, son 8 yıldır işçilerinin her anlamda haklarını gözettiğini" bildirdi.

Yazarlar