Gündem Tek satır kod bilmeden ABD başkanlarını hackledi! İşte sırrı...

Tek satır kod bilmeden ABD başkanlarını hackledi! İşte sırrı...

18.12.2021 - 07:55 | Son Güncellenme:

Bilgisayarla arası pek iyi olmasa bile Beyaz Saray'ın en gizli bilgilerine ulaştı. Çok basit işlemlerle ünlü isimlerin ve liderlerin bilgilerini çalan Guccifer olayının baş mimarı Marcel'in hikâyesi, ‘pes artık’ dedirtti.

Derleyen: Fazilet Şenol / Milliyet.com.tr - Hackerlar günümüzde internetin her alanında karşımıza çıkabiliyor. Her ne kadar suç olarak görülse de büyük yazılım firmaları da herhangi bir açıkları olup olmadığı konusunda hackerlara başvuruyorlar. Kimi gençler hacker olmak için eğitimler alıyor, kimisi de bu konuda doğuştan gelen yeteneklerini kullanıyor. Macel Lazar Lehel de onlardan biri.

Haberin Devamı

'GUCCİFER' LAKABIYLA TANINIYOR

Marcel Lazar Leher kısaca Guccifer,  1972 yılında Romanya’da dünyaya geldi. Guccifer olarak çıkış yapan bilgisayar korsanı Guccifer'ın anlamını; Gucci stilini ve Lucifer'in ışığını birleştirmek için uydurulmuş bir takma ad olduğunu söyledi. Guccifer lakabıyla tanınan Marcel'in aslında tam bir mesleği yok. Geçimini günlük işlerden sağlayan biri. 2014 yılında tutuklandığı sırada, Lehel işsiz bir taksi şoförüydü. Hatta lise eğitimi bile bulunmuyordu. Peki nasıl oldu da ABD başkanlarını bile hackleyip Beyaz Saray'ın en gizli bilgilerine ulaştı?

Tek satır kod bilmeden ABD başkanlarını hackledi İşte sırrı...

BİLGİSAYAR BİLGİSİNE SAHİP DEĞİLDİ

Ailesini geçindirmek için çalışan normal bir vatandaş Marcel.  Neredeyse bilgisayar bilgisine bile sahip değil. Ortalama bir insan nasıl bilgisayar kullanıyorsa, Marcel de öyle bilgisayar kullanıyordu. Fakat oldukça meraklı bir adamdı. O merakı yaşadığı köyden kalkıp Amerika'ya gitmesine sebep oldu. İlk olarak futbolcu ve ünlü isimlerin sosyal medya hesaplarının güvenlik sorularını yanıtlayıp hesaplarını ele geçirdi. Daha sonra da bu hesaplardaki yazışmaları medya ile paylaşmıştı.

Haberin Devamı

İNSANLARI 'CEZALANDIRMAK' İSTEDİ

Bu yaptıklarından sonra hapis cezası aldı. Sicili temiz olduğu için ve pişmanlığından ötürü cezası ertelendi. Marcel'ın tek arzusu ise insanları Gmail gibi hesaplarını dikkatsizce kullandıkları için onları cezalandırmaktı.

Tek satır kod bilmeden ABD başkanlarını hackledi İşte sırrı...

GEORGE BUSH'UN BİLGİLERİNİ ÇALDI

Daha sonra da George Bush ve Bush Ailesi’nden birkaç kişinin daha e-posta hesaplarını ele geçirdi. Ele geçirdiği hesaplardaki birçok belgeyi ise yine medya ile paylaştı. 2013 yılında ABD Genelkurmay Eski Başkanı ve Dışişleri Bakanı Colin Powell’a ait olan hesapları büyük annesinin adını girerek ele geçirdi.  Marcel, kısa bir  süre sonra Cretu ile Powell arasındaki mesajları ifşa etti.

KENDİNİ İFŞA ETMEYE BAŞLADI

Marcel Lazar'ın doğru cevapları tahmin etmesi ve Corina Cretu'nun bikinili fotoğraflarına ve bir mesajlarına ve e-postalarına erişmesi altı aylık bir deneme yanılma süreci aldı. Cretu, Powell'a, biri jakuzide, diğeri bikinili olmak üzere fotoğraflarını ve müstehcen notlar göndermişti. Kasım 2011'de şunları yazdı: “Seni çok, çok uzun yıllar sevdim. Sen benim hayatımdaki en büyük aşkımdın." Bu olay sonucunda Marcel artık ifşa oldu ve evine baskın yapıldı.  Lehel'in evinde şatafatlı bir ekipmanı yoktu, yalnızca hantal bir NEC masaüstü bilgisayarı ve bir Samsung cep telefonu vardı ve internette edindiklerinin ötesinde hiçbir özel yeteneği yoktu.

Haberin Devamı

Tek satır kod bilmeden ABD başkanlarını hackledi İşte sırrı...

PAZARLIK KOZU İÇİN...

Yıllardır işsiz olan Marcel, internette yayınlanan çalıntı e-postalardan oluşan devasa bir arşiv olan 'benim işim' olarak adlandırdığı şeyden büyük gurur duyduğunu dile getirdi. Ayrıca bu arşivin, ABD yetkilileriyle pazarlık kozu olarak kullanmak için sakladığı daha da büyük bir arşivin parçası olduğunu söyledi. Gizli arşivin Beşar Esad'dan çaldığı e-postaları içerdiğini iddia etti. Fakat Marcel tek kelime Arapça bilmiyordu.

'GİZLİLİK KARŞITI SAVAŞÇI' OLARAK GÖRÜYORDU

Bilgisayar korsanlığından para kazanıp kazanmadığını soranlara, "Tek bir doları geçin, bir sent bile kazanmadım" diye tepki göstermişti. Marcel, kendisini WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange ve eski Ulusal Güvenlik Ajansı çalışanı Edward J. Snowden ile aynı tarafta savaşan bir gizlilik karşıtı savaşçı olarak görüyordu.

Haberin Devamı

HER ŞEYİ İTİRAF ETTİ

Marcel her ne kadar Romanya'da yargı karşısına çıksa da ABD'de yargılama talebinde bulundu. ABD'de yargı karşısında Marcel her şeyi itiraf etti ve bilgileri nasıl ele geçirdiğini oldukça açık bir şekilde anlattı. Romanya'nın organize suç biriminde bir siber suç ekibini yöneten savcı, “O sadece ünlü olmak isteyen zavallı bir Rumen adam” demişti. 

Tek satır kod bilmeden ABD başkanlarını hackledi İşte sırrı...

CLİNTON'IN HESABINI DA MI ÇALDI?

Başlangıçta eski Başkan George W. Bush'un resim yapmaya başladığını açıklamasıyla ünlü olan Guccifer, daha yakın zamanda Hillary Clinton'ın özel e-posta adresini ifşa etti ve onun özel sunucusuna da girdiğini söyledi. Mayıs 2016'da, Adalet Bakanlığı ile yapılan anlaşmanın bir parçası olarak Guccifer, Bush ailesinin bir üyesi ve eski Clinton danışmanı Sidney Blumenthal'in e-posta hesaplarını hacklediği için federal suçlamaları kabul etti.

Haberin Devamı

Virginia eyaletinde görülen davada yargılanan Marcel Lehel Lazar hakkında savcılar, suç nedeniyle ortaya çıkan zararın "hesap edilemeyecek kadar büyük" olduğu gerekçesiyle 41,5 yıla kadar hapis cezası talep etmişti. Yargıç James Cacheris, kimlik bilgileri hırsızlığı ve yetkisiz olarak kişisel bilgisayarlara erişim suçlarını kabul eden eden Lazar'a 52 ay hapis cezası verildiğini bildirdi.

GUCCIFER 2.0

Bütün bunların sonucunda Guccifer, Hillary Clinton'ın e-posta sunucusunu defalarca hacklediğini iddia etti. Bu iddia , Clinton'un Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı olarak görev yaparken özel bir e-posta sunucusu kullanmasına ilişkin devam eden bir FBI soruşturmasının ortasında gerçekleşti. Lehel, sunucunun internetteki açık bir orkide gibi olduğunu ve kendisi için kolay olduğunu iddia etti. Diğer kaynaklara göre de Clinton’ın hesapları bir Rus hacker grubu tarafından ele geçirildi. Marcel'ın belgelerinden faydalandıkları için de 'Guccifer 2.0' ismini kullandıkları düşünülüyor. Yine de Guccifer 2.0, Clinton Vakfı sunucularının ne zaman saldırıya uğradığı veya saldırının nasıl başarıldığı ile ilgili soruları yanıtlamayı reddediyor. Bütün bu olayların nihayetinde Marcel Lazar Lehel ABD'de 4 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı.