Gündem TEOG mazeret sınavlarının sonuçları açıklandı mı?

TEOG mazeret sınavlarının sonuçları açıklandı mı?

24.12.2016 - 17:19 | Son Güncellenme:

TEOG mazeret sınav sonuçları için geri sayım sürüyor. Binlerce aday tarafından oldukça merak edilen TEOG mazeret sınav sonuçları ne zaman açıklanacak? TEOG mazeret sınav sonuçlarına dair tüm detaylar haberimizde yer alıyor...

TEOG mazeret sınavlarının sonuçları açıklandı mı

Her sene belli oturumlar halinde düzenlenen TEOG yani TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ, 8. sınıf öğrencileri için yapılan 12 merkezi sınavın ortak adıdır. Bu sınav, belli dersler ve önceden belirlenip duyurulan tarihler kapsamında gerçekleşir. Fakat kimi öğrenci çeşitli sebeplerden dolayı sınav için belirlenen sürede orada olamazsa Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yeniden belirlenen zamanda mazeret sınavına girer.

TEOG SINAV SORULARI VE CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ!

Haberin Devamı

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

TEOG NEDİR?

TEOG; açılımı TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ olarak yapılan, 8. sınıf öğrencilerinin liseye geçmeye hak kazanması için tabi tutulduğu sınav sistemidir. Bu sistem Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2013-2014 eğitim öğretim yılından itibaren uygulamaya başladığı bir sistemdir.

TEOG SİSTEMİNDE NASIL BİR UYGULAMA VARDIR?

TEOG sınav sistemine göre orta temel eğitim süresince alınan altı temel derste yani Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi olmak üzere, iki döneme ayrılan eğitim senesi süresince 8. sınıfta dönemsel olarak yapılmakta olan sınavlardır. Bu ortak sınavlar her dönem iki güne yayılmış halde yapılır. Konu kapsamı akademik takvimin izleğini takip edecek şekildedir. TEOG sınavlarında yapılan yanlışlar doğruları götürmez. MEB'in yapacağı düzenlemeler sonucunda sınavın tamamının test olması durumunun değişip orta ve uzun vadede açık uçlu soruların da yer alacağı beklenmektedir.

TEOG MAZERET SINAVLARI NASIL ŞARTLARDA YAPILIR?

Devletin eğitimden sorumlu bakanlığının yasalarca belirtmiş olduğu kapsamda gerçekleştirdiği sınava ve sınavın ihtimalen getirilerine aday olan öğrencilerin yaşamış olduğu ya da olacağı olağanüstü haller ya da özel durumlar tenzih edilerek sınava girmesi zorunludur. Öğrenci hangi eğitim yılı döneminin ortak sınavlarından hangilerine girmediyse, geçerli bir mazeret sebebi ya da rapor göstererek MEB'in belirleyeceği yer ve zamanda telafi için mazeret sınavına girebilirler.

TEOG SINAVI DERS PLANLAMASI NASILDIR?

8. sınıf öğrencileri için öğretmenleri tarafından yapılan 12 merkezi sınavın yapılacağı dersler temel derslerdir: Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, T. C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi'dir. Bu ortak sınav kapsamında sınavlar bir dönemde bir kez tekrarlanmak üzere; birinci dönem 6 sınav, ikinci dönem 6 sınav olarak toplam 12 ortak sınav yapılmaktadır. Açık uçlu olan sınavlardan 3 yazılısı olan derslerin 2., 2 yazılısı olan derslerin ise 1. yazılısı yapılmaktadır. Biri çoktan seçmeli olmak üzere her ortak sınavda 20 soru sorulmaktadır. Sınavda alınan sonuçlar ham sayılmaktadır. Daha sonra buna "yıl sonu başarı puanı" da eklenmektedir. Yıl sonu başarı puanı, notları belirlenen derslerin ağırlıklı yıl sonu puanları ile ilgili dersin haftalık ders saati sayısı ile çarpımının o sınıfa ait haftalık ders saatleri toplamına bölümünde elde edilecek puandır. Ve ayrıca "Ağırlıklandırılmış Ortak Sınav Puanı" adında sınavı gerçekleştirilen derslerden alınan puanın kendi kat sayıları ile çarpımından elde edilen sonucu ifade eden puan, 700 tam puan üzerinden yapılır. "Yerleştirmeye esas puanın hesaplanması" ise öğrencinin son üç yılda aldığı yıl sonu başarı puanları ile 8. sınıfta ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı toplanmasıyla elde edilir ve bu sonuç 500 tam puan üzerinden yapılır.

TEOG MAZERET SINAVLARININ SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANIR?

Öğrencilerin eğitimin bir basamağından diğerine geçmesini olanaklı kılan TEOG sınavının 2016-2017 eğitim ve öğretim yılının birinci döneminde gerçekleşen ortak sınavlara çeşitli mazeret ya da özel sebeplerden ötürü katılım gösteremeyen öğrenciler için gerçekleşen mazeret sınavı 17-18 Aralık 2016 tarihlerinde yapıldı. Sonuçlarının ise tam olarak belirtilmediği vurgulamak gerekir. Fakat Milli Eğitim Bakanlığı, resmi sitesinden Ocak 2017 yılında açıklanacağını söyledi.