Gündem Termal kameralar belirledi, ağaçtan zor indirildi

Termal kameralar belirledi, ağaçtan zor indirildi

02.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Marmaris’ten kaçtıktan sonra bölgede karış karış aranan darbeci askerlerden 11’i daha yakalandı. Kayıp olan 1 asker aranıyor. Termal kamerayla ağaçta olduğu belirlenen 2 darbeciden biri hemen teslim oldu. Ancak Yüzbaşı Özay uzun süre ağaçtan inmek istemedi

Termal kameralar belirledi, ağaçtan zor indirildi

15 Temmuz darbe girişimi sırasında Marmaris’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kaldığı otele saldırdıktan sonra polislerin karşı koyması üzerine kaçan timin kurucusu Binbaşı Şükrü Seymen’in de aralarında bulunduğu 12 askerden 11’i önceki gece Ula ilçesine bağlı Şirinköy’de yakalandı. Mısır tarlasına domuz bekçiliğine giden vatandaşa “tatbikat” yaptıklarını söyleyen, ancak inanmayan vatandaşın ihbarı üzerine köye girip sokak aralarında gizlenmeye çalışan dokuz askerin ardından ağaçlık alana kaçan iki asker de termal kameralarla yerleri tespit edilerek bir ağacın üzerinde yakalandı.
Emniyette sorguları yapılan firari askerler arazide buldukladırı kayısı, erik incir, olgunlaşmamış portakal gibi meyvelerle beslenip saklandıkları boş evlerden temin ettikleri küp şekerle enerji depoladıklarını, sadece gece hareket ettiklerini anlattı.
Köylüler ihbar etti
Saldırdıkları otelden 27 kilometre uzaklıkta yakalanan firari askerler, teslim olmayı düşünmediklerini, yüzerek Yunanistan’a geçmeye çalıştıklarını ancak bölgeyi bilmedikleri için başarılı olamadıklarını söyledi. Son firari Yüzbaşı Burkay Karatepe’nin ise 16 Temmuz sabahı sivil giysilerle bölgeyi terk ettiği ileri sürüldü.
Darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Marmaris’te kaldığı otele saldırı düzenleyen 37 kişilik tim, başarılı olamayınca kaçtı. Bu kişilerden aralarında Çiğli Ana Jet Üssü’nün “imamı”, “Paşa” lakaplı Zekeriya Kuzu’nun da aralarında bulunduğu 25 kişi daha önce yakalandı.
Aralıksız operasyon
Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda tabur komutanı olan Binbaşı Şükrü Seymen’in, önceden aynı birlikte eğitim alıp görev yapan askerlerden seçtiği Yüzbaşılar İsmail Yiğit, Mustafa Serdar Özay, Muammer Gözübüyük, Ergün Şahin, Bahadır Sagun, Mehmet Öztürk, Burkay Karatepe; Üsteğmenler Murat Köse, Mehmet Demir, Enes Yılmaz; Teğmen Muhammet Burak İpek’in yakalanması için de operasyonlar aralıksız devam ettirildi.
Jandarma komando tugayından, polis özel harekat timleri ile Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı’ndan bir tabur asker, 12 kaçağı yakalamak için 16 gün boyunca arama-tarama faaliyeti yürüttü. Askerler için gelen onlarca ihbar asılsız çıktı. En son Akkaya bölgesinde bir fırından 5 ekmek gasp ettikleri ileri sürülen firari askerler için tek gerçek ihbar, önceki akşam 21.30 sıralarında Ula ilçesine bağlı Şirinköy’den geldi. Jandarmayı arayan Üzeyir Çalca, firari askerleri gördüğü ihbarında bulundu.
Çatışma yaşanmadı
Çalca’nın verdiği eşkal bilgilerinin firari askerlere uyması üzerine bölgeye çok sayıda komando birliği ile özel harekât timleri kaydırıldı.
Çalca’nın gösterdiği bölgede hava destekli sürdürülen operasyon sırasında, Şirinköy içerisindeki vatandaşlardan da darbeci askerlerin köy içinden ormanlık alana geçtiği bilgisi geldi. Tüm güvenlik kuvvetleri, köy içine girerek, vatandaşların gösterdiği yöndeki bütün sokaklarda önlem aldı. Yaklaşık 10 dakika süren uyarı ateşlerinden sonra otele saldırı düzenleyen timin komutanı Binbaşı Şükrü Seymen ile birlikte Yüzbaşılar İsmail Yiğit, Ergün Şahin, Bahadır Sagun, Mehmet Öztürk; Üsteğmenler Murat Köse, Enes Yılmaz, Mehmet Demir; Teğmen Muhammet Burak İpek yakalandı.
Yanlarında uzun namlulu silahları bulunmayan darbecilerin, etrafını yoğun şekilde saran askerleri görmeleri üzerine çatışmaya girmedikleri ifade edildi. Yakalanan kaçakların üzerinden 4 tabanca çıktı. 1 tabancanın ise kovalamaca sırasında araziye düştüğü ifade edildi.
İnerek teslim oldu
Saldırı düzenlenen otelden 27 kilometre uzaklıkta yakalanan askerler, zırhlı araçla ilk olarak Çetibeli Jandarma Karakolu’na götürüldü. Burada üzerlerindeki giysileri değiştirilen askerler, geniş güvenlik önlemleri altında Muğla Emniyet Müdürlüğü’ne gönderildi.
Yakalanan dokuz darbeci askerin verdiği bilgiler doğrultusunda hareket eden güvenlik güçleri, zırhlı araçların üzerindeki termal kameralardan Şirinköy yakınındaki ağaçlık alanda iki kişinin varlığını tespit etti. Jandarma komando birlikeri ve özel harekat timlerinin havaya ateş açması sonucu ağaçtan inen Yüzbaşı Muammer Gözübüyük yere yatarak teslim oldu. Yüzbaşı Mustafa Serdar Özay ise ağacın üzerinde gizlenmeye çalışırken görüldü. O da “teslim ol” çağrıları üzerine bir süre sonra gözaltına alındı.
Son darbeci firarda
Son firari askerin ise Yüzbaşı Burkay Karatepe olduğu saptandı. Karatepe’nin, 16 Temmuz sabahı sivil giysiler içinde bölgeyi terk ettiği ileri sürüldü. Karatepe’nin yakalanması için 81 ilin emniyet müdürlüklerine yazı gönderildi.
Operasyon anında Çetibeli Jandarma Karakolu’na gelen Muğla Valisi Amir Çiçek, gelişmeler hakkında askerlerden bilgi aldı. Vatandaşların ihbarının ’takdire şayan’ olduğunu belirten Çiçek, “Vatandaşlarımızın bu konudaki duyarlılığına teşekkür ediyorum” dedi.
‘Yüzerek Yunanistan’a kaçacaktık’
Askerlerin, ifadelerinde yüzerek Yunan adalarına kaçmayı hedefledikleri öğrenildi. Askerler “Amacımız denizden yüzerek Yunanistan’a geçmekti. Bölgeyi bilmediğimiz için bu konuda başarılı olamadık. Özellikle gündüzleri saklanıp, geceleri yürüyorduk.
Günler geçmeye başlayınca su ve yiyecek ihtiyacımızı karşılayamaz hale geldik. Her gün gruplar halinde boş evlere girip, bulduğumuz yiyecekleri çalıyorduk. Teslim olmayı hiç düşünmedik. Kaçabildiğimiz kadar kaçacaktık” yönünde ifade verdiği öğrenildi.