Gündem Terör koridoru çökertildi

Terör koridoru çökertildi

04.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

PKK’nın Hakkari’deki önemli üslenme bölgelerinden sökülmesinin ardından yurt içinde terör örgütüne karşı kesintisiz bir operasyon dönemine geçildi. Operasyonlar serisi 2020’de Kapan ve Yıldırım ile devam etti. 2021 yılında Eren operasyonları bir yıl boyunca kesintisiz olarak sürdürüldü. 15 Nisan 2022 tarihinde ise İlkbahar-Yaz Abluka operasyonları başlatıldı. 1 Ekim 2022 tarihine kadar Jandarma Komando, JÖH, PÖH ve Güvenlik Korucularının da yer alacağı 9 bin 159 operasyonun icra edilmesi planlandı.

Terör koridoru çökertildi

AYDIN HASAN / ANKARA / TERÖRE BÜYÜK DARBE / DOSKİ’DEN ZAP’A ÇÖKÜŞÜN HİKAYESİ - 2

Haberin Devamı

Terör örgütü PKK’nın Suriye kolu PYD, Suriye’nin kuzeyinde Türkiye’nin güney sınır hattında 2014 yılında üç kanton kurduğunu ilan etti. Cezire ve Kobani kantonlarını birleştiren PYD’nin hedefi, Afrin kantonu ile bu bölge arasında coğrafi bütünlüğü sağlamaktı. 2016 yılında ABD’nin desteğiyle Menbiç, YPG güçlerinin ağırlığını oluşturduğu SDG tarafından ele geçirildi. Menbiç’ten Azez’e uzanan hattın işgaliyle Türkiye sınırı hattında bir koridor oluşturulacaktı. 2016 yılının nisan ayında ABD’nin Haseke’ye sevk ettiği askeri yardımın bir bölümünün Afrin’e ulaştırıldığı tespit edildi. aynı yılın 15 Temmuz’unda ise FETÖ’nün darbe girişimi yaşandı. Türk Silahlı Kuvvetleri, darbe girişiminin 40. gününde siyasi iradenin direktifi ile 24 Ağustos 2016’da Fırat Kalkanı Harekatı’nı başlattı. Harekat ile Türk ordusunun desteğindeki Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) unsurları, Azez ve Cerablus arasındaki 243 yerleşim yeri ile 2 bin 15 kilometrekare alanı kontrolü altına aldı. TSK, 20 Ocak’ta ise Zeytin Dalı Harekatı’nı başlatarak, kısa bir süre içinde başarıyla tamamladı. Harekatın amacı; “Hudutlarda ve bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamak amacıyla Suriye’nin kuzeybatısındaki Afrin bölgesinde PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ’a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek, dost ve kardeş bölge halkını bunların baskı ve zulmünden kurtarmak” olarak tanımlandı. Böylece iki harekat ile “terör koridoru” planı askeri güç kullanılarak bozuldu. ABD’nin, Türkiye’nin meşru güvenlik kaygılarını giderecek etkili adımlar atamaması üzerine 9 Ekim 2019 tarihinde ise Barış Pınarı Harekatı başlatıldı. 

Haberin Devamı

PENÇE DARBESİ 

Kara Kuvvetleri Komutanlığı bünyesindeki komando tugayı sayısı son yıllarda 17’ye çıkarıldı. Komandoların yanı sıra savaş uçakları ve SİHA’lar ile 2019 ile 2021 arasında Irak’ın kuzeyinde Pençe 1, Pençe 2, Pençe 3, Pençe Kartal 1, Pençe Kartal 2 ve Pençe Kaplan operasyonları düzenlendi.Pençe Şimşek ile Pençe Yıldırım operasyonları ise sürüyor.  17 Nisan’da başlatılan Pençe Kilit Operasyonu, Pençe serisi operasyonların son halkasını oluşturdu. Bu harekat sona erdiğinde Irak’ın kuzeyindeki sınır hattı PKK’ya kilitlenmiş olacak. 

Haberin Devamı

2015’de uygulamaya konulan strateji ile PKK, önce yurt içinde etkisiz hale getirildi. Türkiye’yi bölme planları, hendek siyaseti çukura gömüldü. Üç harekat ile Suriye’nin kuzeyinde kurulması planlanan terör koridoru önlendi. Pençe operasyonları ile de, terör örgütünün Irak’ın kuzeyinde Türkiye’ye giriş ve çıkışlarda kullandığı alan dağıtıldı. 2015’te başlayan süreç, 2022’de Pençe - Kilit ile sürüyor. 2015 Çanakkale Zaferi’nin 100. yıldönümü idi. 2022 ise 30 Ağustos 1922’deki Büyük Zafer’in 100. yıl dönümü. Türkiye, Cumhuriyet’in 100. yılı olan 2023’e devletinin varlığına ve kuruluş felsefesine yönelik planları bertaraf ederek girmeye hazırlanıyor.

PENÇE-KİLİT’TE 63 TERÖRİST ETKİSİZ

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), “Pençe-Kilit Operasyonu”nda iki teröristin daha etkisiz hale getirildiğini, etkisiz hale getirilen terörist sayısının 63’e yükseldiğini açıkladı. Bakanlığın Twitter’daki hesabından yapılan açıklamada, “Pençe-Kilit Operasyonu planlandığı gibi başarıyla devam ediyor. Teröristlerin sığınak, barınak, mağara ve mühimmat depoları kahraman topçularımız tarafından vuruluyor. Bölgede iki terörist daha etkisiz hale getirildi. Böylece etkisiz hale getirilen terörist sayısı 63’e yükseldi” denildi.