Gündem Ters kelepçe işkencesi gören öğrencilere dava

Ters kelepçe işkencesi gören öğrencilere dava

09.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul Emniyet Müdürlüğü önünde gözaltındaki arkadaşlarını beklerken Elif Sultan Kalsen tarafından düzenlenen saldırı sırasında polis tarafından yakındaki Vergi Dairesi otoparkında ters kelepçe yapılarak yere yatırılan 28 öğrenci hakkında “yasadışı eylem düzenledikleri” iddiasıyla 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Ters kelepçe işkencesi gören öğrencilere dava

Caddesi’ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü önünde 1 Nisan 2015 tarihinde İstanbul Üniversitesi’nde gözaltına alınan arkadaşlarının çıkmasını bekleyen bir grup öğrenci, DHKP-C’li Elif Sultan Kalsen’in silahlı saldırısı sırasında polisler tarafından Vergi Dairesi Otoparkı’na götürüldü. Burada işkence ve kötü muameleye maruz kaldığını iddia eden öğrencilerin otoparkta yüzüstü bekletildiğini gösteren fotoğraflar medyaya yansıdı. Öğrencilerin travmaya maruz kaldıkları, işkence gördükleri ve akut stres bozukluğu yaşadıkları, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) tarafından hazırlanan raporla da ortaya kondu.

Haberin Devamı

Tarih ve yer yanlış

Otoparkta işkence gören 28 öğrenciye 4 Ağustos’ta yasadışı eylem düzenledikleri iddiasıyla dava açıldı. İddianamede, öğrencilerin gözaltına alındığı tarih ile Vatan Emniyet’te bulunan arkadaşlarının gözaltına alındıkları üniversite isminin yanlış yazıldığı dikkat çekti. “İstanbul Üniversitesi” yerine “İstanbul Teknik Üniversitesi” ifadesi kullanılırken, “1 Nisan” yerine de “1 Mayıs” tarihi kullanıldı.

Üç yıla kadar hapis

28 öğrenci hakkında “kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme ve bunların hareketlerine katılma” suçu işledikleri iddia edilerek 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Davanın ilk duruşması, 9 Aralık’ta görülecek.