Gündem Titiz direniş

Titiz direniş

03.06.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Taksim’deki direnişin altından önceki gün Taksim Gezi Parkı’na giren eylemciler, dün sabah saatlerinde çatışmalardan ve kutlamalardan kalan çöpleri kaldırdılar

Titiz direniş

İstenmeyen görüntülerin yaşandığı ‘Gezi Parkı direnişi’ sabah saatlerinde örnek bir temizliğe sahne oldu. Müdahale ve kutlama sonrası oluşan çöp yığınları, alana çıkan eylemciler tarafından el birliğiyle temizlendi. Çoluk çocuk insan zinciri oluşturan eylemciler, belediye temizlik işçilerine destek vererek ‘çevre’ eylemine uygun bir görüntü oluşturdu.
Taksim Meydanı ve Gezi Parkı, müdahalelerle geçen 5 günün sonunda önceki gün öğle saatlerinde göstericilere açıldı. On binlerce İstanbullunun akın ettiği Taksim çevresi olağanüstü bir gün yaşarken, dün sabah ise eylemin amacına yakışmayan görüntüler dikkat çekti. Yanmış, ters çevrilmiş polis araçları, sökülmüş kaldırım taşları, parçalanmış otobüs durakları, tuz buz olmuş belediye otobüslerinin yanı sıra İstiklal Caddesi’ndeki birçok banka ve işyerlerinin camları paramparçaydı.
Üst üste atılan bariyerler ve harap olmuş otobüslerin yol ortasında durması sebebiyle Taksim Meydanı ve çevresi uzun süre trafiğe kapalıydı. Gümüşsuyu, Kazancı Yokuşu ve Sıraselviler girişlerindeki yığınlar bölgedeki esnaf tarafından temizlenerek yollar açılmaya çalışıldı. Belediye temizlik görevlileri de kalabalığın azalmasıyla alanda temizlik çalışmaları yürüttü.

Haberin Devamı

Titiz direniş

Taksim’de vatandaşların hep beraber yaptığı temizliğe köpeklerinin de eşlik ettiği görüldü.

Titiz direniş

Gezi Parkı’nda buluşanlar mumlarla ‘Taksim Halkındır’ yazdılar. n Fotoğraf: DHA

‘Süpürgemi kaptım geldim’
Gönüllü temizlikçilerden biri de 44 yıllık Beyoğlulu 61 yaşındaki Yaşar Kolbaşı’ydı. İstiklal caddesini süpüren Kolbaşı, “Bizim en büyük isteğimiz Taksim’in güzel olması. Onun için tabi ki de süpürgemi kaptım geldim” dedi. Elindeki poşet ile yerdeki çöpleri toplayan üniversite öğrencisi Ataman İnce ise “Eğer direnişi kazanıp parka girdiysek burayı temizlemek hepimizin görevi. Ben ilk günkü direnişe katılmıştım. Daha sonra gelemedim ama bugün temizliğe geldim” yorumunu yaptı.
Çöp toplayan vatandaşlardan Göktuğ Deveci, “Biz doğa için buradayız. Doğayı korumak için yaptığımız eylemde çevreyi kirletip temizlemezsek büyük bir çelişki olur. Bu yüzden hakkımızda yanlış yorumlar yapılmasına fırsat vermemek ve doğayı korumak için çöpleri topluyoruz” dedi. Esnaf Mehmet Coşkun, tadilat yaptıracağı için aldığı zarara çok üzülmediğini belirterek, “Bizim dükkânlarımıza bazı eylemcilerin zarar vermesi onları haklıyken haksız pozisyona taşıyor” dedi. Tadı Lokantası Genel Müdürü İrfan Bilir ise dükkanlarına polis tarafından zarar verildiğini savundu. Bilir, “İnsanlar gazdan etkilenilmesin diye bu küçücük alana 30 kişi aldık. Sonra polisler kaçan insanları dükkanımıza aldık diye bir tane de döner tezgâhımın üstüne biber gazı attı” dedi.

Yazarlar