Gündem ‘Togg 85 milyonun ortak gururudur’

‘Togg 85 milyonun ortak gururudur’

30.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Togg Gemlik Kampüsü’nün açılışını yapan Erdoğan, üretim bandından inen ilk aracın 60 yıllık bir hayalin ürünü ve Türkiye’nin gururu olduğunu vurgulayarak “Milletimin Togg’a büyük teveccüh göstereceğinden şüphe duymuyorum” dedi.

Türkiye’nin yerli otomobili Togg’un seri üretiminin yapılacağı Gemlik Kampüsü’nün açılışını yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasında Togg’un 85 milyonun ortak gruru olduğunu vurgulayarak “Milletimin Togg’a büyük teveccüh göstereceğinden şüphe duymuyorum. Kamu ve özel sektör bankalarının yöneticilerine vatandaşın Togg’u rahatlıkla alması için ellerini taşın altına koymasını istiyorum” dedi. Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Haberin Devamı

60 YILLIK HAYAL: Cumhuriyetimizin 99. yılı kutlu olsun. Anadolu topraklarını bizlere vatan yapan ecdadı, milli mücadelenin kahramanlarını, Gazi Mustafa Kemal ile TBMM’nin tüm mensuplarını rahmet ve şükranla yad ediyorum. Bu anlamlı günde milletçe tek yürek olduğumuz tarihi açılışta buluşmamızı nasip eden Rabbimize hamdüsena ediyorum. Togg ülkemizin güçlü yarınları için işte bu ortak hayali kurmanın tadını hepimize yaşatan projenin adıdır. Seri üretim bandından indirip sizlerin huzuruna çıkardığımız bu ilk araçla 60 yıllık hayalin gerçeğe dönüşüne şahitlik ediyoruz. Bir tarafta kırmızı bir tarafta beyaz. Ne anlama geldiğini herhalde anlıyorsunuz. Bunun için Togg Türkiye’nin 85 milyonun ortak gururudur diyoruz. Ülkemizin dört bir yanından ve dünyanın çeşitli yerlerinden Türkiye’nin yerli ve milli otomobili Togg’un başarısı için destek veren herkese gönülden teşekkür ediyorum.

Haberin Devamı

FABRİKA BURADA: Sizler milletimizle birlikte Nuri Demirağ’ın, Nuri Killigil’in Vecihi Hürkuş ve Şakir Zümre’nin mirasını onurlandırdınız. Dün (önceki gün) Ankara’da Türkiye Yüzyılımızın müjdesini milletimizle paylaştık. Bu vizyon yanında durduğumuz bu araçtır. Biz bu ürüne otomobil diyoruz. Üreticileri Togg’u akıllı cihaz olarak tabir ediyor. Togg Gemlik kampüsünün ve banttan indirdiğimiz akıllı cihazlarımızın ülke ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Bu süreçte proje Devrim otomobilinin akıbetini yaşasın diye uğraşanlara da bizi bu yoldan geri döndürmeye çalışanlara da rastladım. İlk tanıtımda hani bunun fabrikası nerede diyerek kendi akıllarınca alay edenler vardı. İşte fabrika burada, Bursa Gemlik’te.

7 MİLYAR DOLAR KAZANÇ: Salgın şartlarına rağmen rekor hızla inşa edilen Togg Gemlik tesisi 1.2 milyon metrekare alan üzerinde 230 bin metrekare kapalı alana sahip eser olarak işte burada. Burada otomobil üretmek için ihtiyaç duyulan her şey var. Burası çevreye duyarlı, yeşil bir tesis. Fikri ve sınai mülkiyet hakları yüzde 100 bize ait Togg’un üretiminde Anadolu’nun dört bir yanındaki tedarikçilerimiz de yer alıyor. Burada her yıl 175 bin araç üretilirken 4300 kişiye doğrudan 20 bin kişiye dolaylı istihdam sağlanacaktır. 2030’a kadar üretilecek 1 milyon adet araçla milli gelirimize 50 milyar dolardan cari açığın azaltılmasına 7 milyar dolardan fazla kazanç sağlayacağız.

Haberin Devamı

BANKALARA ÇAĞRI: Şimdi ne diyorlar, bunu kim alacak. Satamazsınız. Bunun cevabını da onlara milletimiz verecek. Togg’un onaylı ilk seri üretimi aracını satın alma siparişini buradan firmamıza tekrar iletiyorum. Az önce üretim bandını gezerken farklı renklerdeki otomobilleri gördüm. Her biri ayrı güzel. Alacağımız otomobilin rengine refikam Emine Hanım’la istişare edeceğiz, sonra karar vereceğiz. Milletimin Togg’a büyük teveccüh göstereceğinden şüphe duymuyorum. Kamu ve özel sektör bankalarının yöneticilerine vatandaşın Togg’u rahatlıkla alması için ellerini taşın altına koymasını istiyorum.

YOĞUN İLGİ VAR: Elektrikli otomobiller tüm dünya gibi bizim de yeni tanıştığımız teknolojilerden biri. Arabayı kullanırken gürültü, ses yok. Sakin, sükûnetle yola devam ediyoruz. Hızsa o da var. Kısa zaman içinde de biliyorum ki vatandaşlarımızın merak ettiği hususlar var. Öncelikle batarya ve şarj istasyonu konusuna açıklık getireyim. Lityum bataryaların ülkemizde üretimi için dünyanın önde gelen şirketlerinden biriyle anlaşıldı. Batarya fabrikasının temelini yakında atıyoruz. Bu yola çıkarken Türkiye elektrikli araçların üretim üssü olacak demiştik. Togg bu hedefe giden yolda lokomotiflik yapıyor. Lokomotif nereye giderse vagonlar da oraya gider. Elektrikli araç yatırımları konusunda global firmaların ülkemize yoğun ilgisi var.

Haberin Devamı

ÖN SATIŞ ŞUBATTA: Peki Togg ne zaman yollarda olacak? 2023’ün ilk çeyreğinin sonunda yollarımızda göreceğiz. Vatandaşlarımız şubatta ön satış siparişlerini verebilecek. Togg’un fiyatına piyasa şartlarında rekabetçiliğini sağlayacak şekilde babayiğitlerle birlikte karar vereceğiz. Şubat ayında Togg’un fiyatı da açıklanacaktır.

‘Togg 85 milyonun ortak gururudur’

Beş babayiğit: Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Beş Babayiğit” olarak anılan projenin ortakları TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu, Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı ve Turkcell A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Aksu ile hatıra fotoğrafı çekildi.

Haberin Devamı

Karadeniz yeşili istedi

Togg’un Anadolu kırmızısı, Gemlik mavisi, Kapadokya beji, Kula grisi, Oltu siyahı ve Pamukkale beyazı olarak belirlenen renklerini değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir Karadenizli olarak renklerin içerisinde yeşil de olması gerektiğini istediğini söyledi. Erdoğan, “Karadenizlilere yanlış yapıyorsun. Karadeniz denildiğinde aklına yeşil gelir” diyerek bu renk isteğini Togg Ceo’su Gürcan Karakaş’a iletti.

İlk araç Erdoğan’a hediye edildi: Cumhurbaşkanı Erdoğan, üretim bandından inen ilk C SUV Togg ile tören alanına alkışlar eşliğinde geldi. Anadolu kırmızısı ilk araç, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde sergilenmek üzere Erdoğan’a hediye edildi.

‘Kullanıcısına göre dönüşen bir teknoloji’

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, açılış konuşmasında “7’den 77’ye bu ülkenin her ferdinin hasret olduğu yerli otomobili, Sayın Cumhurbaşkanımızın himayesinde hayal olmaktan çıkarıp bugün itibariyle gerçeğe dönüştürüyoruz” dedi. Varank, şunları söyledi: “Togg otomotiv endüstrisinin geleceğine yön verecek bir proje. Otomobile dair bildiğiniz her şeyi unutun. İnsan odaklı, empatik ve akıllı yapısı, Togg’un bizim için sürekli öğrenmesi ve uygun çözümler sunmasını mümkün kılıyor. Kısaca Togg kullanıcısına göre dönüşen ve kullanıcısını dönüştüren bir teknoloji.”

İlk yerli otomobil ‘Devrim’ sergilendi

C segment Togg Suv ve Togg sedan araçlarıyla birlikte 1961 yılında üretilerek Türkiye’nin yerli otomobil macerasını başlatan “Devrim” otomobili kampüste sergilenmeye başlandı.

‘Togg 85 milyonun ortak gururudur’

İlk araçlar büyükelçi ve valilere

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Fatih Kacır, yerli otomobil Togg’un ilk olarak büyükelçilere ve 81 ilin valisine tahsis edileceğini söyledi.

CNN Türk’e konuşan Kacır, “İlk büyükelçilere gönderilecek. Büyükelçilerimiz bu konuda çok istekliler. Sayın Dışişleri Bakanımız da çok istekli. Biz de çok değerli bir fikir olarak görüyoruz bunu. Hem Türkiye’nin 81 şehrine gitmesini hedefliyoruz, özellikle valilerimizin kullanması çok değerli olacak” dedi.