Gündem Tohum zirvesinde yerli ve milli pancar müjdesi

Tohum zirvesinde yerli ve milli pancar müjdesi

13.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye Tohumculuk Zirvesi’nin açılışında ilk yerli ve milli şeker pancarı tohumlarını piyasaya sürmeye hazırlandıklarını duyurdu.

Tohum zirvesinde yerli ve milli pancar müjdesi

ALEYNA SEVİM Antalya  - Antalya’da dün başlayan Tohumculuk Zirvesi’nin açılışına Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gümen, TÜRKTOB Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Ömer Güler ve Tarım ve Orman Bakanlığı bürokratları katıldı. Video mesajla zirveye katılanlara seslenen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, şeker pancarı tohumunun ağırlıklı olarak ithal edildiğine değinerek, ilk yerli ve milli şeker pancarı tohumlarının müjdesini verdi. 

Haberin Devamı

2025’ten itibaren 

Yumaklı, “Türk Şeker Genel Müdürlüğümüz, yoğun ıslah çalışmaları sonucunda Türkşeker 2023 ve Türkşeker 2053 şeker pancarı çeşitlerini geliştirdi. Böylece Cumhuriyet tarihinin ilk milli ve yerli, hastalıklara dayanıklı şeker pancarını 2025 yılından itibaren çiftçimizle buluşturacağız.” dedi. 

Ülkemizde kullanılan tohumların yüzde 97’sinin yurt içinde üretildiğine dikkat çeken Yumaklı, son 21 yılda tohumluk üretiminin 10 kat artırıldığını vurguladı. 

Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gümen de, 2023 yılının tarımsal alanda devrim niteliğinde olduğunu kaydederek, “Yaptığımız çalışmalarla sertifikalı tohuma daha çok ihtiyaç duyulacak” dedi. TÜRKTOB Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Ömer Güler de, “Bugün 121 ülkeye tohum ihracatı yapıyoruz, fidan ve süs bitkilerini eklediğimizde ülke sayısı 132’ye çıkıyor” şeklinde konuştu.