Gündem Erzincan'da tonlarca toprak 9 işçiyi yuttu! Haziranda kapatıldı, Eylülde açıldı

Erzincan'da tonlarca toprak 9 işçiyi yuttu! Haziranda kapatıldı, Eylülde açıldı

14.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Erzincan İliç’te Anagold Madencilik’in işlettiği Çöpler Altın Madeni’nde toprak kayması meydana geldi. Siyanürlü toprak altında 9 işçi kaldı. Öte yandan altın madeniyle ilgili de bilgiler ortaya çıktı.

Erzincan’ın İliç ilçesindeki Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin Aralık 2010’dan bu yana altın üretimi yaptığı Çöpler Madeni’nde toprak kayması meydana geldi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, toprak altında 9 işçinin kaldığını, bölgede 400 kişinin arama çalışması yaptığını bildirdi.

Haberin Devamı

​10 DÖNÜM TOPRAK KAYDI

Çöpler Madeni’nde dün 14.30 sıralarında Eski Değirmen mevkisinde toprak kayması yaşandı. Olayın ardından bölgeye hemen jandarma, AFAD ve sağlık ekipleri sevk edildi. Toprak kaymasının ardından maden sahasında sayım yapıldı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sayım sonucu 9 işçiden haber alınamadığını açıkladı. Yerlikaya, haber alınamayan işçileri bulmak için 400 personelle çalışma başlatıldığını söyledi. Yerlikaya, kazanın büyük miktardaki istiflenmiş olan toprak kütlesinin kayması sonucu meydana geldiğini belirterek, “8-10 dönümlük toprak kütlesi 100 dönümlük alana yayıldı” ifadelerini kullandı.


Erzincanda tonlarca toprak 9 işçiyi yuttu Haziranda kapatıldı, Eylülde açıldı


​9 ŞEHİRDEN EKİP

Faciayla ilgili çevre illerden ekiplerin sevk edildiğini bildiren AFAD’tan yapılan açıklamada da “Olay bölgesine Erzincan, Erzurum, Sivas, Rize, Malatya, Giresun, Diyarbakır, Tokat ve Tunceli il AFAD müdürlüklerimizden personel sevk edilmiştir” denildi.  Madeni işleten Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’den yapılan açıklamada ise “Acil durum planımızı devreye aldık ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına bilgi verdik” ifadelerine yer verildi. Toprak kaymasına ilişkin adli soruşturma da başlatıldı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 4 Cumhuriyet Savcısı’nın olaya ilişkin görevlendirildiğini belirtti. 

Haberin Devamı

Erzincanda tonlarca toprak 9 işçiyi yuttu Haziranda kapatıldı, Eylülde açıldı

TERMAL KAMERALARLA ARAMA

Memleketi Erzincan’da bulunan eski Başbakan Binali Yıldırım, bölgeye giderek yapılan çalışmaları yerinde inceledi, yetkililerden bilgi aldı. Yıldırım, şunları söyledi: “Toprak altında 9 işçinin kaldığı değerlendiriyor. Bölge tamamen kontrol altına alındı. Termal cihazlarla aramalar yapılıyor. Bölge tamamen ışıklandırıldı. Toprak altında kalanlara ulaşmak için gereken her şey yapılıyor.” Arama-kurtarma çalışmalarına 3. Ordu İstihkâm Savaş Taburu da destek veriyor.  

 

Erzincanda tonlarca toprak 9 işçiyi yuttu Haziranda kapatıldı, Eylülde açıldı

SİYANÜR SIZINTISIYLA GÜNDEME GELMİŞTİ

Çöpler Madeni’nde 2022’de siyanürlü su havuzunun borusu patlamış ve zehirli su İliç Barajı’na akmıştı. Bölgenin temizlendiği belirtilmişti.

Erzincanda tonlarca toprak 9 işçiyi yuttu Haziranda kapatıldı, Eylülde açıldı

HAZİRANDA KAPATILDI EYLÜLDE AÇILDI

​Çöpler Altın Madeni’nde 21 Haziran 2022’de bir kaza yaşandı. Bir boru hattındaki flanşın (boruları birleştiren parça) ayrılması sonucunda maden sahasında sızıntı olduğu, sızıntının içeriğinde siyanür de olduğu aktarıldı. Firmaya 16.4 milyon lira ceza kesildi; 3 ay kapalı tutuldu. Firma, 3 ay sonra eylülde faaliyetlerine tekrar başladı.

Haberin Devamı

Erzincanda tonlarca toprak 9 işçiyi yuttu Haziranda kapatıldı, Eylülde açıldı

BAŞMÜFETTİŞ, MÜFETTİŞ GÖREVLENDİRİLDİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan kazayı araştırmak üzerine bakanlığa bağlı 3 başmüfettiş ile 1 müfettiş görevlendirildiğini bildirdi. Deprem Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal da “Burada siyanür, sülfirik asit, pek çok zararlı kimyasallar kullanılarak altın madenciliği yapıldı. Heyelanın olduğu bölge Fırat Nehri’ne çok yakın” uyarısı yaptı.

ÇEVRE BAKANLIĞI: MENFEZLER KAPATILDI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, “Toprak kayması sırasında akan malzemenin Fırat Nehri’ne ulaşmasının engellenmesi amacıyla Sabırlı Deresi’nin Fırat Nehri’ne ulaştığı menfezin kapaklarını kapattırdık. Ekiplerimiz sahada çalışmalarını sürdürüyor, gelişmeleri hassasiyetle takip ediyoruz” açıklaması yaptı.