Gündem Trafik cinayetleri cezasız kalıyor!

Trafik cinayetleri cezasız kalıyor!

02.04.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ölüm ve ağır yaralanmalara neden olan sürücüler ya hiç tutuklanmıyor ya da birkaç yıllık cezalarla hayatlarına devam ediyor. Yakınlarını trafik kazasında kaybeden aileler, sürücülerin yeteri kadar ceza almamasına tepkili.

Trafik cinayetleri cezasız kalıyor

Çiğdem Yılmaz - Dikkatsizlik, aşırı hız, alkol, ve trafik kurallarına uymamak gibi nedenlerle her yıl binlerce kişi trafik kazalarında ölüyor ya da sakat kalıyor. Buna neden olan sürücüler ise çok çok az cezayla kurtuluyor O ailelerden biri de Bodrum'da geçen yıl, NATO'da görevli ABD vatandaşı Reginald Thevenin'in kullandığı otomobille yaya geçidinde çarptığı 19 yaşındaki Ezgi Aydındağ. Ezgi kazadan sonra felç kaldı. Ezgi'ye çarpan ve yüzde yüz kusurlu bulunan şüpheli ise serbest kaldı ve yurt dışı çıkış yasağıyla yargılanmaya başladı. Ezgi'nin annesi Fikriye Aydındağ, Thevenin'in yüzde yüz kusurlu bulunmasına rağmen yargılamanın yavaş ilerlediğini ve sanığın hiçbir şey olmamış gibi hayatını devam ettirdiğini belirtti. Anne Aydındağ, "Benim kızım 9 aydır yatağa bağımlı sürekli 'Ben bu şekilde yaşamak istemiyorum' diyor. Biz bu durumdayken, o elini kolunu sallayarak bir şey olmamış gibi geziyor. Bu da bizim adalete olan inancımızı yok ediyor. Bir de bu şahıs, çarptığı gün çok üzgün olduğunu ve kızımın tedavisi için gerekli her şeyi karşılayacağını söyledi ama verdiği sözleri tutmadı. Kendi ülkesinde bunu yapsaydı bu kadar rahat olur muydu?"

Haberin Devamı

SADECE 4 AY YATTI

Ankara'da yaşayan 19 yaşındaki profesyonel bisiklet sürücüsü Umut Gündüz, 15 Temmuz 2020 günü kendisine arkadan çarpan bir araç nedeniyle hayatını kaybetti. Gündüz’e çarpan Çağdaş Şenyüz kazadan sonra olay yerinden kaçtı. Plakası yola düştüğü için yakalanan Şenyüz’ün 1.53 promil alkollü olduğu belirlendi. Bilirkişi Şenyüz'ü 'asli kusurlu' bulsa da Şenyüz, 4 ay içinde tahliye edildi. Karara tepki gösteren Gündüz'ün babası Menderes Gündüz, "Bu adam hem alkollüydü hem de kırmızı ışıkta çarpıp kaçtı. Cinayet işlediği halde serbest bırakıldı. Geçen aralıkta görülen karar duruşmasında hakkında denetimli serbestlik kararı verildi. İstinaf Mahkemesi'ne itiraz ettik, bekliyoruz. Son 2 yılda sadece Umut gibi hayatını kaybeden 291 bisiklet sürücüsü var ve çarpanların hiçbiri ceza almadı. Aralarında en fazla hapis yatan da 4.5 ay yatıp çıktı. Sanıkların 'kasten adam öldürmekten' yargılanması gerekiyor" diyor.

Haberin Devamı

'CEZASIZLIK SON BULSUN'

İstanbul'da yaşayan üniversite öğrencisi Büşra Taşlı da 2017 yılında otomobilin çarpması sonucu hayatını kaybetti. Taşlı'ya çarpan sürücü Zeynep Nur Koşan, 'bilinçli taksirle öldürme' suçundan 9 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıken sadece 3.5 ay tutuklu kaldı. Mahkeme, Koşan'a 3 yıl 10 ay hapis cezası verdi. İtiraz eden aile dosyayı İstinaf Mahkemesi'ne götürdü ama sonuç alamadı. Koşan'a ödül gibi ceza verildiğini söyleyen Taşlı'nın ablası Buket Taşlı, "Kardeşime çarpan şahıs hem kırmızı ışıkta geçti hem de hız sınırının 50 olduğu bir yerde 80-90 arasında hız yaptı. Bunlar mahkemeye sunulduğu halde sadece 3.5 ay tutuklu kaldı. Bu şahıs hiçbir şekilde pişman olduğunu ifade etmemesine rağmen iyi halden de indirim aldı ve tahliye edildi. Bu nasıl bir vicdandır, nasıl bir adalettir?" diye konuşuyor.

Trafik cinayetleri cezasız kalıyor

HEM ALKOLLÜ HEM DE HIZ SINIRINI AŞTI

Çanakkale Biga’da geçen yıl 11 Ağustos 1,33 promil alkollü sürücü Mehmet Ali Şahin, elektrikli bisikletiyle seyir halindeki YKS Türkiye birincisi olan Necati Kaan Şahin’e (20) çarpıp ölümüne neden oldu. Mahkeme Şahin’i 3 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırdı. Ancak Şahin sadece 4 ay tutuklu kaldı. Kaan’ın babası Mustafa Şahin, “Bu katil hem alkollüydü hem de hız sınırını aşmıştı. Buna rağmen serbest. Olası kast ile yargılanması için elimizden ne geliyorsa yapmaya devam edeceğiz. İtiraz ettik dosya şu an İstinafta” diye konuştu.