Gündem Tunceli’de ‘Beyaz yardım’ karıştı

Tunceli’de ‘Beyaz yardım’ karıştı

11.02.2009 - 16:07 | Son Güncellenme:

Savcılık soruşturma açtı, birkaç saat duran dağıtım tekrar başlatıldı

Tunceli’de ‘Beyaz yardım’ karıştı

TUNCELİ Valiliği’nin yaklaşık 5 milyon lira tutan ve parasını Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’ndan karşılayıp dağıttığı beyaz eşya ve mobilya yardımıyla ilgili Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) kararının ulaşması üzerine Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Bu gelişmeyle birlikte sabah durdurulan dağıtım öğleden sonra yeniden devam ettirildi. Tunceli Vali Yardımcısı Oğuz Alp Çağlar'ın bayilerden alınan eşyalarda eksiklik bulunduğu gerekçesiyle durdurduklarını açıkladığı beyaz eşya dağıtımına, saat 15.00'de tekrar başlandı.
Tunceli Valiliği’nin kamuoyunda tartışmalara neden olan ve Yüksek Seçim Kurulu’nun yerel seçimler öncesinde yapılmamasını istediği ‘Her eve beyaz eşya’ kampanyası çerçevesinde, geçen perşembe günü beyaz eşya ve mobilya dağıtımına bugün sabah ara verildi. YSK’nın aldığı kararın uluşması üzerine Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı, yardımlar konusunda soruşturma başlattı. Başsavcılık yetkilileri, konuyla ilgili daha önce başlatılan incelemenin ardından bugün soruşturma başlatıldığını söyledi.
Soruşturma kapsamında yardımların durdurulması yönünde bir durumun söz konusu olmadığını kaydeden yetkililer, “Soruşturma sonrasında suç unsuruna rastlanılması halinde eşyaların dağıtımının yasaklanmasına mahkemeler karar verecek” dedi.

VALİLİK DAĞITIMA BİR SÜRE ARA VERDİ
Tunceli Vali Yardımcısı ve Dağıtım Komisyonu Başkanı Oğuz Alp Çağlar, öğle saatlerinde yaptığı açıklamada beyaz eşya ve mobilya yardımının dağıtımına, bayilerden alıncak bazı beyaz eşyalarda eksiklik bulunduğu gerekçesiyle ara verdiklerini söyledi.
Vali Yardımcısı Çağlar, “Yardımlar bugün sabah saatlerinden itibaren geçici olarak durduruldu. Bayilerden aldığımız beyaz eşyaların bazıları eksikti, bu eksiklikleri gidermek için uğraşıyoruz. Eksiklikler giderildiği anda dağıtım tekrar başlayacak. Şu ana kadar Yüksek Seçim Kurulu, ya da başka bir kurumda dağıtımın durdurulması ile ilgili elimize hiçbir karar ulaşmamıştır” dedi.

YETERLİ EŞYA VAR İDDİASI
Tunceli Valiliği’nin beyaz eşya alımı konusunda anlaşma yaptığı bayilerden bazıları, yardımların durdurulmasına anlam veremediklerini söyledi.
Adının açıklanmasını istemeyen bir bayii, “Bizim elimizde valiliğin istediği yeterli beyaz eşya bulunuyor. Biz valiliğin talimatıyla eşyaları araçlarımızla mahalelere götürüp, muhtarlar aracılığıyla dağıtıyorduk. Ancak, bu sabah bize valilikten, ‘eşya dağıtmayın’ talimatı geldi. Biz de bunun üzerine dağıtımı durdurduk” dedi.

ÖĞLEDEN SONRA DAĞITIM TEKRAR BAŞLADI
Saat 15.00 sıralarında ise ihtiyaç sahiplerine beyaz eşya yardımı tekrar başladı. Alibaba Mahallesi Muhtarı Sakine Cevher'in elindeki listeye göre ihtiyaç sahiplerine buzdolabı, çamaşır makinası ve fırın dağıtımı yapıldı.

MUHTAR: SAVCI YARDIMLARIN PARTİYLE İLGİSİNİ SORDU
Dün, Cumhuriyet Savcılığı’na çağırılıp, bilgisine başvurulan Tunceli’nin Cumhuriyet Mahalesi Muhtarı Ali Rıza Güneş, savcının kendisine yardımların herhangi bir siyasi partiyle ilgisi olup olmadığı yönünde sorular sorduğunu söyledi.
Muhtar Güneş, savcının tanık olarak ifadesini aldığını belirterek, “Bir çok sorular soruldu. Yardım kararının ne zaman alındığı, yardımlara ne zaman başlandığı, siyasi partiyle ilişkisi olup olmadığını ve yardımları dağıttığımız kişilere ‘herhangi bir partiye oy vermelerini istediniz mi?’ diye sordu. Ben de böyle talepte bulunmadığımızı, yardımların seçimler bir ilgisinin bulunmadığını anlattım” dedi.