Gündem Turizmcilerin umre rekabeti

Turizmcilerin umre rekabeti

29.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hac mevsimi dışında Kâbe’ye tur düzenleyen şirketler gazete, televizyon ve internet yoluyla umre reklamı yapıyor. Bazı şirketler tanınmış ilahiyatçıları da turlarına dahil ederek rekabeti artırıyor

Turizmcilerin umre rekabeti

Her yıl milyonlarca Müslüman, hac mevsimi dışında Kâbe’yi ziyaret ediyor. Birçok tur şirketi tarafından düzenlenen “Umre turları”, tanınmış din hocalarının katılımı ve sohbet programlarıyla da renklendiriliyor.
Müslümanlar için ‘kutsal topraklar’ olarak kabul edilen Mekke ve Medine’de Umre ziyaretini yapmak isteyen binlerce kişi Diyanet’in ya da çeşitli tur şirketlerinin organize ettiği turlarla ibadetlerini gerçekleştiriyor. Tanınan ve göz önünde olan din hocalarını, ilahiyatçıları ve tarihçileri de umre turlarına katan turizm şirketleri arasında kıyasıya rekabet yaşanıyor.
4 bin doları buluyor
Tur şirketleri; gazete, televizyon, radyo ve internette sıkça rastladığımız bu ilanlar ile daha fazla kişinin dikkatini çekmeye çalışıyor. Ayda ortalama 4-5 tur düzenleyen şirketler, otele ve gezilecek yerlere uzaklığına göre fiyat belirliyor.
Kişi başı 699 dolardan başlayan Umre turları, tanınan isimlerin konferans ve sohbetleriyle 4 katına kadar çıkıyor. Daha lüks bir umre turu yapmak isteyenlerin ise 4 bin dolara kadar gözden çıkarması gerekiyor.
Prof. Dr. Mustafa Karataş, Talha Uğurluel, Ömer Döngeloğlu, Dursun Ali Erzincanlı gibi tanınan ilahiyatçı, tarihçi, din hocaları, şairler eşliğinde yapılan umre turları el yakıyor. 14 gece Mekke ve Medine’de 5 yıldızlı otellerde konuklama imkanı sunan tur şirketleri kişi başı 699 dolardan başlayan ücretler talep ederken, tanınmış kişilerin olduğu turlarda ücretler 2 bin 259 dolara kadar çıkıyor. Diyanetin açıkladığı ücretlere göre, 7 günlük Umre ziyareti bin 750 dolar iken 24 gün süren Umre ise bin 295 dolardan başlıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı, yarıyıl tatilinde 11 günlük Umre turuna gitmek isteyen öğrenciler, veliler ve öğretmenler için de TURSAB ile 995 dolardan başlayan turlar düzenliyor.
5 litre zemzem hediye
Bir tur firmasının organize ettiği umre turlarını tercih edenler, ilahiyatçı Prof. Dr. Mustafa Karataş ile tarihçi Talha Uğurluel sohbet ve konferanslarına katılabiliyor. 7 gecelik tur programları erken rezervasyon yapıldığı taktirde bin 539 ile 2 bin 159 dolar arasında değişiyor.
Ayrıca tur şirketi, lüks hediyelik seyahat seti, her yolcuya 5 litre zemzem gibi hediyeler vererek daha fazla müşteri çekmeye çalışıyor.
Diyanet İşleri’nden 4-6 taksitle umre
Sadece özel şirketlerde olan taksit imkanını bu yıl Diyanet İşleri Başkanlığı da sağlayacak. Bu kapsamda ilk protokol Albaraka Türk Katılım Bankası ile imzalandı. Buna göre umreye gitmek isteyenler, ödemelerini fark alınmadan 4 veya 6 taksitle ödeyebilecek. Umreye gitmek isteyenler kendilerine uygun umre programını belirleyip ilgili bankaya ücretini peşin veya taksitli yatırdıktan sonra, en yakın müftülüğe giderek veya “http://hac.diyanet.gov.tr” adresinden kaydını yaptırabilecek. l AA