Gündem Turizmi canlandıran festivaller

Turizmi canlandıran festivaller

23.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dünyanın dört bir köşesinden kalkıp festivallere katılmak için ülke ülke gezen milyonlarca insan var. Tur şirketlerinin de rotasında yer alan festivalleri ajandanıza şimdiden kaydedin. İspanya’da La Tomatina, Nevada’da Burning Man, Letonya’da Summer Sound, Türkiye’de Bozcaada Bağbozumu, Zeytinli Rock festivalleri öne çıkıyor

Turizmi  canlandıran festivaller

Budapeşte’deki Sziget Festivali, her yıl 100’den fazla ülkeden gelen 500 binin üzerinde ‘Szitizen’ı’ ağırlıyor. 9-16 Ağustos’daki festivale Macklemore & Ryan Lewis, Kasabian, P!nk, Gaye Su Akyol, Wiz Khalifa, PJ Harvey, Alt-J, Metronomy, White Lies, Bubituzak yer alacak. Bilet fiyatı 325 euro.

Genç yaşlı demeden yüz binlerce kişiyi aynı atmosferde buluşturan festivaller, turizmcilerin de rotası. Öyle ki hem yurt içi hem de yurt dışında öne çıkan festivallere özel turlar düzenleniyor. Yaz aylarında ve sonbaharda uluslararası ve ulusal çapta müzik, sahne ve görsel sanatlar başta olmak üzere farklı ilgi alanlarına göre pek çok festival var. İşte önümüzdeki günlerde ‘haydi kalk gidelim’ dedirten festivaller:
Hem kamp hem eğlence
Zeytinli Rock Festivali: Türk rock müziğinin önde gelen isimlerinin Balıkesir Zeytinli’de beş gün boyunca izleyiciyle buluşacağı Zeytinli Rock Festivali, 23-27 Ağustos’ta düzenleniyor. Deniz ve güneşi müzikle birleştiren festival alanında kamp da yapılabilecek. Festivalde sahne alacak isim ve gruplar arasında Mor ve Ötesi, Feridun Düzağaç, Moğollar, Pilli Bebek, Yeni Türkü, Teoman, Manga, Athena, Selda Bağcan-Boom Pam, Pinhani, Şebnem Ferah, Bulutsuzluk Özlemi, Hayko Cepkin, Mabel Matiz, TNK, Mavisakal, Pentagram, Kurtalan Ekspres, Baba Zula yer alıyor. Festival ücretleri 50 TL ile 175 TL arasında.
Voonka Kaçkar Festivali: Doğayla iç içe hem tatil yapmak hem de eğlenmek isteyenleri bekleyen festival, Rize Çamlıhemşin’de 10 Ağustos’ta düzenlenecek. Pinhani, Mehmet Kutanis, Erdem Akın konserlerinin düzenleneceği festivalde Fırtına Vadisi’nde 3 gün kalınacak. Etkinlikte hırçın dereleri, saklı şelaleleri, bulutların üstünü görmek, horon tepmek, rafting yapmak ve sabah yogasına katılmak mümkün. Katılım ücreti KDV hariç 500 TL.
Bozcaada Bağbozumu Kültür Sanat Festivali: 8-10 Eylül’de, Bozcaada’da düzenlenen festival bir yıl boyunca emek verilen bağlardaki üzümlerin toplanmasını kutlamak için yapılıyor. Bağbozumunun ardından ürünlerin davul zurna eşliğinde coşkulu bir şekilde karşılanmasıyla başlayan festivalde konserler, resim sergileri, yarışmalar ve tiyatro gösterileri yapılıyor.
n Bodrum Müzik Festivali: Uluslararası D-Marin Klasik Muzik Festivali, 13. yılında Bodrum Müzik Festivali adını alıyor. 12-16 Ağustos’ta düzenlenecek festivale, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, Emma Shapplin, Leticia Moreno, Fazıl Say, Rusya Devlet Akademi Senfoni Orkestrası, Kerem Gorsev Trio-Karşıyaka Oda Orkestrası, Nil Kocamangil-Agapi Triantafyllidi, İstanbul Barok Orkestrası ve Borusan Quartet katılacak.
İlk kez yapılacak
Electronica Festival: Türkiye’nin en büyük elektronik müzik buluşması Electronica Festival, 29-30 Temmuz’da 10. kez İstanbul’da düzenlenecek. Suma Beach ev sahipliğinden gerçekleştirilecek festivalde yerli ve yabancı 44 müzisyen sahne alacak. Bilet fiyatları ise 207 TL olarak belirlendi.
Trakya Fest: Bu yıl ilk kez düzenlenecek festival, sevilen sanatçıları Erikli Sahili’nde müzikseverlerle buluşturacak. 4-6 Ağustos’ta yapılacak festivalde, Bülent Ortaçgil, Duman, Leman Sam, Şebnem Ferah, Yeni Türkü’nün yer aldığı 17 sanatçı sahneye çıkacak.

Sanat geçidi

Turizmi  canlandıran festivaller


Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali: 23 Ağustos-4 Eylül’de düzenlenecek festival, Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi (DOB) Genel Müdürlüğü tarafından, 2000 yıllık Aspendos Antik Tiyatrosu’nda yapılıyor. Antalya DOB’un sahnelediği G. Verdi “Aida” operası, Moskova Devlet ve Opera ve Balesi’nin Şehrazat, Les Sylphides, Poloveç Dansları izlenebilecek.

Özgürlüğün adresleri

Turizmi  canlandıran festivaller


Türkiye’de özgür ruhların buluştuğu pek çok motosiklet festivali düzenleniyor. 19-20 Ağustos’ta Çorlu’da 24-27 Ağustos’ta Gökçeada’da, 18-20 Ağustos Kocaeli’de, Edirne’de, 11-13 Ağustos’ta Sakarya’da ve 7-10 Eylül’de İzmir Karşıyaka’da festivaller gerçekleştirilecek.
Doğayla iç içe yolları pedallamak isteyenler de bisiklet festivallerinde bir araya geliyor. 8-10 Eylül’de Keşan-Saros Körfezi Dağ Bisikleti, 13 - 17 Eylül’de Salcano Kapadokya, Köyceğiz’de 26-29 Ekim’de Güz Günleri bisiklet festivalleri düzenlenecek.

Dünyayı kucaklıyor

Turizmi  canlandıran festivaller


Ülkelerin eğlence kültürlerini, sanatını, müziğini yansıtan, milyonlarca insanı aynı atmosferde buluşturan birçok dünya festivali var. Bu festivallerden biri de İspanya’nın Valencia’daki Bunol kasabasında her yıl ağustos ayının son çarşamba günü düzenlenen Domates Festivali “La Tomatina”. Bu yıl 30 Ağustos’ta düzenlenecek festivalde 22 bin katılımcı 125 ton domatesi birbirlerine atarak, adeta şehri savaş alanına çevirecek. Festivalin ücretleri 50 ile 195 euro arasında değişiyor.
Nevada’nın Reno şehrinde düzenlenen Burning Man Festivali bu yıl 24 Ağustos-4 Eylül tarihlerinde yapılacak. Festivalde Black Rock Çölü’nde sanatçıların dev heykelleri sergileniyor. Tüm katılımcıların özgün kıyafetlerle yer aldıkları festivalin ücreti 1200 dolara kadar çıkıyor.
Dünyada öne çıkan diğer festivaller ve tarihleri şöyle:
Almanya Münih’te 22 Eylül-7 Ekim’de Oktoberfest;
İngiltere’de, 27-30 Temmuz’da Kendal Calling ;
Letonya’nın batısında yer alan Liepaja’da, 28-29 Temmuz’da Summer Sound Festivali düzenleniyor.

Turizmi  canlandıran festivaller

Burning Man Festivali, 24 Ağustos-4 Eylül tarihlerinde yapılacak

5 yılda 4 Bakan
YAKAMOZ - Abbas GÜÇLÜ

Milli Eğitim Bakanlığı çok el değiştiriyor diye yakınıyorduk ama turizmin içine girince gördük ki, burası daha da vahim bir durumda. Beş yılda dört Bakan geldi, hemen hepsi de turizmin çok uzağında. Hemen hepsi de daha çok kültür ağırlıklı. Bu yüzden de turizmin sorunlarına vakıf olup, sektörü şaha kaldırmaları mümkün olmuyor.
Yeni Bakan Numan Kurtulmuş’a başarılar diliyoruz ama sanki işi çok zor. Konulara vakıf olup, çözüm üretmesi zaman alacaktır.
Çok daha önemlisi turizm açısından çok zor bir dönemden geçiyoruz. Dış ilişkilerin giderek sertleştiği bir dönemde, ilk etkilenen maalesef hep turizm oluyor. Bu yüzden, umarız, bu yeni dönemde, iç turizmin canlandırılması için ciddi adımlar atılır...
Tıpkı Almanların yaptığı gibi, Türkiye’ye gitmeyin, ülkenizi gezin diyorlar ve bunu da yapıyorlar...
Almanya’dan bakış!
Birkaç gündür Almanya’dayım ve bir uçtan ötekine sürekli dolaşıyorum.
Gezdikçe de, yazılıp çizilenlere, turist hareketliliklerine ve giderek sertleşen ilişkilere göz atıyorum.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya’da sanki Trump’tan daha popüler. Caddelerdeki posterlerde, gazete manşetlerinde, kafelerdeki sohbetlerden üniversitelere kadar hemen her yerde o konuşuluyor.
Türklerden kendisine müthiş destek var, Almanlar ise anlamaya çalışıyor.Burada da yakında seçim var ve sanki tansiyon bu yüzden yükseltiliyor. Ve sıradan bir Alman ailesinin bu ortamda Türkiye’ye tatile gelmesi zor gibi görünüyor. Bu açığı, buradaki Türkleri ülkeye davet ederek kapatabiliriz. Ama nasıl? İşte bu konuda çiçeği burunda Bakanımızdan bir atak bekliyoruz..
Alman turist sayısı bir ara 4 milyona çıkmıştı. O kadar olmasa bile üçte biri de yeter. Ve böyle bir zamanda gelmeyecekler de ne zaman gelecekler!
Almanların tek yönlü negatif propagandasına verilecek en iyi cevap bu olur...
Çekik gözlüler!
Son birkaç ayda, Avrupa’nın farklı kentlerine, farklı seyahatler yaptım ve özellikle turistik bölgeleri de gezdim.
Önceki yıllarla kıyasladığımızda, Avrupa’ya turistik seyahat yapan çekik gözlülerin sayısında müthiş artış var.
Çinli, Japon, Güney Koreli, Malezyalı turistlere çok daha fazla önem vermeliyiz. Üstelik sanki onlar, Avrupalılardan daha fazla para harcıyorlar ve en çok dikkatlerini çeken de, tarihi mekânlar, deniz, güneş, kum ve zengin vitrinler.
Ve bunların hepsi bizde fazlasıyla var. Bu ülkelerde tanıtım faaliyetlerimiz ne kadar bilmiyorum ama alın size yeni Bakan için bir konu başlığı daha! Üstelik bu ülkelerle, ikili ilişkilerimiz de Avrupa ile kıyaslanmayacak kadar iyi.
Bu arada Amerika, Hindistan ve İran ile ilişkilerinin giderek iyileştiği İsrail’i de unutmamak gerekir...

Baltıklar’ı en doğru zamanda keşfedin

Turizmi  canlandıran festivaller


Gemi seyahatinde farklı rotalar keşfetmek isteyenlerin ilk tercihleri arasında Baltık başkentleri yer alıyor. Parkları, eğlencesi ve yemekleriyle Danimarka’nın Kopenhag şehri, Finlandiya’nın başkenti Helsinki, Estonya’nın tarihi surlar içerisinde yer alan romantik şehri Tallinn ve Rusya’nın Venedik’i olarak bilinen St. Petersburg seyahat kapsamında gezilebiliyor. Pek çok Avrupa ülkesinde bunaltıcı sıcaklar yaşanırken, yaz döneminde MSC Magnifica gemisiyle 8 günlük Baltık Başkentleri turunda nispeten serin bir seyahat katılımcıları bekliyor.
Gemi, 6 ile 20 Ağustos tarihlerinde hareket edecek. Uçakla gidiş-dönüş, tüm transferler, Türkçe rehberlik hizmetleri, gemide tam pansiyon konaklama imkânını kapsayan turun fiyatı, 1.419 euro’dan başlıyor.

GEZ... ÇEK... YAZ...

‘Bali’nin görkemli mimarisi’


Turizmi  canlandıran festivaller
Turizmi  canlandıran festivaller


Özlem Küçüközcan (@keyfiguzergah): Bali’nin mimarisi o kadar güçlü, o kadar görkemli ki her köşe başı durup ‘Hadi bir fotoğraf daha çek!’ demelik. Halk, tanrının verdiklerini işleyerek, ona en iyi şekilde sunmak için yaşıyor adeta. İşte bu kapı da onlardan biri. Burası ne tapınak ne de başka özel bir mekan. Burası sadece bir golf otelinin girişi.

‘Her şartta spor yaparım’

Turizmi  canlandıran festivaller


Berkay Yağcı: Roma, gezmesini bilen için muazzam güzel bir yer. Pek çok insanın ilk yurtdışı tecrübesi. Türkiye’den ilk çıktığınız anın, bu kadar güzelliği barındıran bir şehre olması insanı şoke ediyor. Sizin de ilk yurt dışı tecrübeniz Roma olacaksa Castal Sant’Angelo’yu görmeden dönmeyin derim. Pizzayı da yiyeceğiniz yeri seçerken iyi araştırın. Pizzacılar genel olarak turist odaklı olduğu için Türkiye’deki pizza daha güzel deme ihtimaliniz yüksek. Bu arada her şartta sporumu yaparım, düzenimden de taviz vermem.

Yazarlar