Geri Dön

Türk tiyatrosunun acı kaybı

Türk Tiyatrosunun ünlü oyuncusu Mücap Ofluoğlu hayatını kaybetti

Türk tiyatrosunun acı kaybı

Türk Tiyatrosunun duayenlerinden Mücap Ofluoğlu 89 yaşında İstanbul'da hayatını kaybetti.

Ofluoğlu için yarın saat 10.00'da Harbiye Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu'nda bir tören düzenlenecek. Sanatçı Karacaahmet Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

MÜCAP OFLUOĞLU KİMDİR?..

İstanbul'da doğdu.Haydar Paşa Lisesi'nden mezun oldu. Sanat yaşamına İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları Çocuk Bölümü'nde atıldı. Oradan Dram ve Komedi bölümlerine geçti. 1943 yılında tiyatronun yanı sıra "Dertli Pınar" filmiyle sinema oyunculuğuna başladı, 1946'da Jül Sezar oyunu ile İstanbul Şehir Tiyatroları büyük oyunlarına geçti. Sabahattin Ali'nin 25 Kasım 1946 tarihinde yayına başlayan siyasi mizah gazetesi MARKO PAŞA'nın yazar kadrosunda yer aldı. 17 Mart 1947 tarihli 16. ve 17.sayılarda (1. seri) Marko Paşa'nın sahibi ve yazı işleri müdürü oldu. İstanbul Şehir Tiyatroları, İzmir Şehir Tiyatrosu, Küçük Sahne, Oda Tiyatrosu gibi topluluklarda yer alan sanatçı, bir dönem Suzan Ustan ile birlikte kendi tiyatrosunu kurarak, iki kişilik Kaktüs Çiçeği oyununu sahneledi. Moliere'in Hastalık Hastası adlı oyununu Türkiye'de ilk kez sahneye koydu. Tiyatro oyuncusu olarak şöhretini, Şehir Tiyatrolarında oynadığı 'Cyrano de Bergerac' rolü ile yaptı. Bunun yanı sıra 1940'lı yıllarda İpek Film Stüdyosu'ndan başlayarak,film seslendirmeleri yaptı. 1960'lı yıllarda Öztürk Serengil seslendirmeleri ile ün kazanan sanatçı,daha sonraki yıllarda Serengil'le arasının açılması nedeniyle, onun seslendirmesini yapmayı bıraktı. Tiyatro yönetmenliği de yapan sanatçı,1983 yılında Tiyatroda 40. Yıl jübilesini yaptı.Sabahattin Ali'nin Marko Paşa mizah gazetesinde başlayan yazarlığı,yaşamının daha sonraki yıllarında devam etti. Çeşitli gazete ve dergide yazarlığını sürdürdü.Şiir,anı,söyleşi vs. türde kitapları yayınlandı.


Oynadığı ve yönettiği bazı oyunlar
Cyrano de Bergerac
Cimri
Tartuffe
Hamlet
Kral Lear
Kuru Gürültü
Çayhane
Fizikçiler
Pazartesi Perşembe
Jül Sezar
Yedinci Köpek
Aman Avcı
Ömür Satan Hüsam Çelebi
Hastalık Hastası
Eski Moda
Kaktüs Çiçeği
Filmografisi
Kurtuluş- 1994
Süper Baba - 1993
Hadi Gel Bar - 1992
Bir Tren Yolculuğu - 1988
Biri Ve Diğerleri - 1987
Şahane Kadın - 1961
Günahkarlar Cenneti - 1958
Son Baskın - 1954
Kaldırım Çiçeği - 1953
Kırk Gün Kırk Gece - 1953
Kanlı Para - 1953
İki Kafadar Deliler Pansiyonunda - 1952
Kızıltuğ - 1952
Edi İle Büdü Tiyatrocu - 1952
Yıldırım Beyazıt Ve Timurlenk - 1952
Vatan İçin - 1951
Dertli Pınar - 1943

15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde dehşet! Öldürüp denize atladıOtomobildeki kadını öldürdükten sonra cesedi taşıdığı araçla 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ne gelen Mehmet Keleş, köprüden atlayarak intihar etti.

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber