Gündem Türkiye Bursları’na rekor başvuru

Türkiye Bursları’na rekor başvuru

06.03.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın (YTB) yürüttüğü uluslararası öğrencilere Türkiye’de yükseköğrenim imkânı sunan, “Türkiye Bursları” programına bu yıl rekor ilgi oldu.

Türkiye Bursları’na rekor başvuru

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından yürütülen ve uluslararası öğrencilere Türkiye'de yükseköğrenim fırsatı sunan "Türkiye Bursları" programına bu yıl dünyanın 167 ülkesinden 145 bin 700 öğrenci başvuru yaptı. YTB Başkanı Abdullah Eren, "2012 yılında 42 bin başvuru alan Türkiye Bursları programı 2019 itibariyle dünyanın 167 ülkesinden 145 bin 700 başvuruyla rekor bir başvuru aldı. Türkiye Bursları’na olan ilgi bizleri mutlu ediyor. Bizlerde her yıl giderek artan bu ilgi ve talebe karşılık olarak burs imkanlarımızı da arttırmaya ve geliştirmeye çalışıyoruz. Bu yıl yoğun başvurular olunca başvuru süresini de uzatmıştık. Türkiye Bursları’na olan yoğun teveccüh dolayısıyla bir kez daha teşekkür ediyorum" açıklamasında bulundu. Bu yıl 145 bin başvurudan 5 bini Türk üniversitelerine kabul edilebilecek.

Haberin Devamı

YTB'nin yürüttüğü uluslararası öğrencilere Türkiye'de yükseköğrenim imkanı sunan "Türkiye Bursları" programına bu yıl rekor ilgi gerçekleşti. Programın başladığı 2012 yılında 42 bin başvuru yapılırken, bu yıl dünyanın 167 ülkesinden 145 bin 700 öğrenci burslara başvuru yaptı. Başvuran öğrencilerden sadece 5 bini Türkiye'de eğitim imkanı bulabilecek. YTB koordinasyonunda gerçekleştirilen "Türkiye Bursları" programıyla birlikte dünyanın birçok ülkesinden öğrenci, Türkiye'de öğrenim gördükten sonra ülkesine dönerek kendi ülkelerinde önemli görevler üstleniyor.

Hedef 25 bin

YTB Başkanı Abdullah Eren, 1992 yılında "Büyük Öğrenci Projesi" olarak başlatılan ve 2012 yılında YTB’nin koordinasyonuyla "Türkiye Bursları" markasıyla dünyaya açılan programa olan talebin giderek artış göstermesinden memnuniyet duyrduklarını ifade ederek, "2012 yılında 42 bin başvuru alan Türkiye Bursları programı 2019 itibariyle dünyanın 167 ülkesinden 145 bin 700 başvuruyla rekor bir başvuru aldı. Türkiye Bursları’na olan ilgi bizleri mutlu ediyor. Bizlerde her yıl giderek artan bu ilgi ve talebe karşılık olarak burs imkanlarımızı da arttırmaya ve geliştirmeye çalışıyoruz. Bu yıl yoğun başvurular olunca başvuru süresini de uzatmıştık" dedi. Eren, bursların yükseköğrenimin uluslararasılaşmasına da önemli katkılar sunduğunu belirterek, "Hedefimiz şu an 17 bin olan uluslararası bursiyer öğrenci sayısını 2023'te 25 bine çıkarmak" diye konuştu.

Haberin Devamı

Türkçe öğreniyorlar

Program kapsamında, her yıl ortalama 5 bin öğrenciye burs veriliyor. Yalnızca yabancı ülke vatandaşlarının yararlanabildiği "Türkiye Bursları"na belirli dönemde internet üzerinden başvuru yapılabiliyor. Sisteme gerekli belgeleri giren ve ilk değerlendirme aşamasını geçen öğrenciler, dünyada yaklaşık 100 noktada mülakatlara davet ediliyor. Akademisyenler ve YTB uzman personeli tarafından yapılan mülakatlarda başarılı olan adaylar, burs almaya hak kazanıyor. Türkiye'ye gelen adaylar, ilk yıl aldıkları dil kursuyla Türkçe öğrendikten sonra yaptıkları tercihler doğrultusunda üniversitelere yerleştiriliyor. Programla öğrencilerin barınma, beslenme ve aylık cep harçlıklarını karşılıyor. Bunun yanında ise Türkiye’de kaldıkları süre boyunca sağlık sigortası primleri de ödeniyor.

Haberin Devamı

YTB tarafından belli dönemlerde "Mezun Buluşmaları" gerçekleştirilerek türkiye ile bağlarının kopmamaları da sağlanıyor. "Türkiye’nin gönül elçileri" olarak tanımlanan mezunların 160 ülkede 150 bin kişi olduğu da ifade edildi.