Gündem Son dakika: Türkiye dakika dakika takip ediyor! İşte yangınlarda son durum

Son dakika: Türkiye dakika dakika takip ediyor! İşte yangınlarda son durum

07.08.2021 - 01:01 | Son Güncellenme:

Türkiye'nin yangınlarla mücadelesi devam ediyor. Antalya'da 28 Temmuz günü başlayan orman yangınları, 10'uncu günde kontrol altına alındı. Muğla, Aydın, Isparta ve Denizli'nin ilçelerindeki süren yangınları söndürmek için mücadele sürüyor. Bakan Pakdemirli, orman yangınlarıyla ilgili son durumu açıkladı. Bakan Çavuşoğlu ABD'den pazartesi iki helikopterin geleceğini duyurdu. İşte sıcak noktalardan son dakika gelişmeleri...

Son dakika: Türkiye dakika dakika takip ediyor İşte yangınlarda son durum

Antalya'da 28 Temmuz günü başlayan orman yangınları, 10'uncu günde kontrol altına alındı. 28 Temmuz Çarşamba günü saat 11.30 sıralarında Manavgat'ta başlayan yangın Akseki, İbradı, Gündoğmuş ve Alanya sınırlarındaki mahallelerde de etkili oldu. Bölgede 8 uçak, 2 İHA, 19 helikopter, 1 insansız helikopter, 1832 araç ve 6 bin 511 personelle günde ortalama 1650 sortiyle havadan su atılan yangında, 5 ilçedeki 48 mahalle büyük zarar gördü. 1352'si ağır hasarlı olmak üzere 2 bin 164 bina zarar gördü. Yangından 770 vatandaş ve görevli etkilendi, 763'ü tedavi edildi, 7 kişinin tedavisi devam ediyor. 2'si ormancı 7 kişi öldü, 1 kişi yangın çıkartmaktan tutuklandı.

Haberin Devamı

Manavgat merkezli büyük yangın, bugün saat 15.30 sıralarında tamamen kontrol altına alındı. Ekipler, 220 saatte söndürülen yangınların ardından soğutma çalışmalarına başladı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de yangınların kontrol altına alındığını, sosyal medya hesabından duyurdu. Bakan Pakdemirli, "Antalya'nın Manavgat ve Gündoğmuş ilçelerindeki yangınlar kontrol altına alındı. Soğutma çalışmaları devam ediyor. Günlerdir büyük bir özveri ile yangınlarla mücadele eden Ormanın Kahramanları'nı yürekten kutluyorum" dedi.

Son dakika: Türkiye dakika dakika takip ediyor İşte yangınlarda son durum

İşte dakika dakika yaşananlar...

01.02: Aydın Valisi Hüseyin Aksoy, Çine ilçesindeki orman yangını nedeniyle tedbir amaçlı 6 mahallenin belirli bölümlerini tahliye etme kararı aldıklarını söyledi.

Haberin Devamı

00.17: Bakan Pakdemirli: Ormanın Kahramanları’nın 5 ilde 13 adet orman yangınını kontrol altına alma çalışmaları büyük bir özveri ile devam ediyor. Son 10 günde ise 47 ilde 209 orman yangını kontrol altına alındı.

22.52: Cumhurbaşkanı Erdoğan, 46 ildeki 214 orman yangının 202 tanesinin kontrol altına alındığını bildirdi.

22.25: Karabük Valiliği'nden yapılan açıklamada, yangının kontrol altına alındığı ve 100 hektar alanın tahrip olduğu ifade edildi. Valilik açıklamasında, "Merkez ilçeye bağlı Ödemiş Köyü ve Yeşilköy mevkiinde başlayan orman yangını Karabük Orman İşletme Müdürlüğü ve komşu illerimizden gelen Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri, İl Özel İdaresi ekipleri, il ve ilçe belediyelerimizin itfaiye ekipleri, komşu illerimizden gelen il ve ilçe belediye itfaiye ekipleri, devletimizin tüm kurumlarının araç, gereç ve personeli, özel sektöre ait itfaiye ve su tankerleri ile yöre halkımızın büyük emek, gayret ve cansiperane destekleri ile büyük oranda kontrol altına alınmış olup, soğutma çalışmaları halen devam etmektedir. Yangın söndürme çalışmalarına 162 itfaiye, arazöz, su tankeri ve iş makinesi, 400ün üzerinde emniyet, jandarma, orman işletme müdürlüğü, kamu personeli ve vatandaşımız katılmış olup yangında yaklaşık 100 hektarlık alan zarar görmüştür. Yangının şu an itibariyle yerleşim yerlerine sirayet etmesi söz konusu değildir." denildi.

Haberin Devamı

22.16: Çanakkale'nin Ezine ilçesinde çıkan orman yangını, ekiplerin havadan ve karadan müdahalesiyle kontrol altına alındı.

22.13: Manisa'nın Demirci ilçesinde çıkan orman yangını, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kontrol altına alındı.

22.08: Osmaniye'nin Bahçe ilçesinde çıkan orman yangını, ekiplerin müdahalesi sonucu kontrol altına alındı.

21.13: Karabük Valisi Fuat Gürel yangının kısmen kontrol altına alındığını belirterek, "Ülkemizde Ege ve Akdeniz'deki yangınlar yüreğimizi yakarken, bugün de maalesef Karabükte yangın çıktı. Karabük Ödemiş, Yeşilköy ve Pirinçler mahallerimizin arasında öğleden sonra başlayan yangın önce küçük küçük bir kıvılcımdan daha büyüdü. Hızlı bir şekilde müdahale edildi ama maalesef, geniş bir alana yayıldı. Bu saate kadar yapılan müdahalelerle kısmi kontrol altına alındığı söyleyebilirim. Bizi sevindiren olay ise, yerleşim birimlerine yayılmadı, zaten yerleşim birimleriyle ilgili gerekli tedbirleri aldık." dedi.

Haberin Devamı

21.06: İletişim Başkanlığı: 214 orman yangınının 202'si kontrol altına alınırken, devam eden yangınların söndürülmesi için devletimizin tüm imkanları seferber ediliyor.

Son dakika: Türkiye dakika dakika takip ediyor İşte yangınlarda son durum

20.48: Karabük'ün Ödemiş Köyünde ormanlık alandaki yangın devam ediyor. İtfaiye, orman işletme, İl Özel İdare, tanker ve iş makinaleriyle yangına müdahale ediliyor. Yangın söndürme çalışmalarına vatandaşlar ve firmalara ait iş makinaları da destek veriyor. Rüzgarın azalması yangının hızını keserken, alevlerin kontrol altına alınması için çalışmalar devam ediyor. Yangının yerleşim yerini tehdit etmediği belirtildi. 

20.34: Bakan Çavuşoğlu: Kritik noktadaki yangınları durdurduk. Antalya'daki yangınlar İbradı ilçesi hariç söndürüldü. Azerbaycan'dan yeni itfaiye personeli geldi. ABD'den gelecek iki helikopterin pazartesi Türkiye'de olacağı bilgisini aldık. Bu sene kritik bir yıl her yerde yangın var. Komşumuz Yunanistan'da çok kötü yangın devam ediyor. Bakan Kurum: 28 Temmuz'da başlayan yangınlarda 59 mahallemiz doğrudan etkilendi. Evi tamamen yanan vatandaşlarımıza 50 bin liraya kadar eşya yardımı, kira yardımı hesaplarına yatırılacaktır. Yangından doğrudan etkilenen 821 vatandaşımızın 808'i tedavileri yapılarak taburcu edildi. En geç bir ay içinde TOKİ ile adım atacağız. Yıkılma riski olan binaların yıkım çalışmasını başlattık. Bir yıl içerisinde inşallah tüm alanımızı ağaçlandıracağız ve yeşil vatanımız, akciğerlerimiz olan ormanlarımızı korumak için cansiperane mücadelemiz bu çerçevede devam edecektir. Bakan Karaismailoğlu: Bu yangınların söndürülmesinde büyük çaba gösteren bütün arkadaşlarımıza minnettarız. Bugün buruk da olsa sevinçliyiz, Antalya bölgesindeki yangınların sonuna geliyoruz. İnşallah Muğla'daki yangınları da kısa sürede söndüreceğiz.

Haberin Devamı

19.56: Manisa'nın Demirci ilçesinde çıkan orman yangını, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürülmeye çalışılıyor. Bazı mahalle sakinleri ise orman içindeki ekiplere çalışmalarında destek veriyor.

19.52: Aydın'ın Bozdoğan ilçesi Madran Dağı eteklerindeki kırsal Altıntaş Mahallesi Karagedik mevkisinde çıkan yangına 3 helikopter, Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı arazöz ve Aydın Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı itfaiye ekiplerinin yanı sıra iş makineleri, su tankerleri ile müdahale edilirken, vatandaşlar da destek verdi. Ekiplerin yoğun çabaları sonucu yangının yayılması engellenerek önü kesildi. Yangına müdahale devam ederken, bölgeye gelen Aydın Valisi Hüseyin Aksoy, yetkililerden bilgi aldı. Vali Aksoy burada yaptığı açıklamada, "Bozdoğan ilçemizde orman yangını çıktı. Havadan ve karadan yangına müdahaleler yapıldı. Şu an için tam olarak kontrol altına alındı diyemiyoruz ama tüm kurum ve kuruluşlarımız olaya müdahale etti. Vatandaşlarımız da onlara destek oldu. Temennimiz yangını bir an önce kontrol altına alabilmek. Sabotaj ile ilgili her bilgiyi değerlendiriyoruz. Şu an için elimizde somut bir bilgi yok. Ancak her ihbarı ciddiye alarak inceliyoruz. Somut bir bilgiye ulaştığımızda kamuoyuyla paylaşacağız dedi.

19.23: Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde 9 gün önce makilik alanda başlayıp, ormana sıçrayan yangın söndürme çalışmaları sürerken, alevlerin tehdit ettiği 5 mahalle tedbir amaçlı tahliye edildi.

18.49: Muğla'nın Yatağan ilçesi Helvacılar mahallesinde çıkan yangın hızla yayılarak Gökbel Dağını aşıp Çine ilçesi kırsal Akçaova Mahallesi yakınlarına kadar geldi. Rüzgarın etkisiyle kontrol altına alınmakta zorlanılan yangın evleri tehdit etmeye başladı. Köylüler, alevlerin evlerine kadar gelmesinden endişe edip, gözyaşları içinde yangını izledi. Köylülerden bazıları tedbir amacıyla hayvanlarını mahallenin dışına doğru götürdü. Alevlerin yaklaştığı bölgede oturan köylülerden bazıları ise evlerini boşaltmaya başladı. Çin'e Kaymakamı Turan Erdoğan, Çine Belediye Başkanı Enver Salih Dinçer, Aydın İl Jandarma Komutanı Albay Mesut İnanda bölgeye gelerek yangın ve söndürme çalışmaları hakkında bilgi aldı.

18.30: Muğla'nın Milas ilçesinde devam eden yangınlar nedeniyle Yeniköy Termik Santrali'nin çevresinde yangın ihtimaline karşı bir dizi tedbir alındı. Öte yandan, Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ'den, alınan tedbirlere ilişkin yapılan açıklamada, yangın tehlikesi ortaya çıktığından itibaren yangınla mücadelede devletin tüm ilgili birimleri ile koordineli çalışma yürütüldüğü ve aynı şekilde çalışmaların devam ettiği belirtildi.

17.00: Muğla'nın Yatağan İlçesi Helvacılar Mahallesi Gökbel Dağı'nda çıkan ve kontrol altına alınmaya çalışılan yangın, rüzgarın etkisiyle Aydın'ın Çine ilçesine de sıçradı. Yerleşim yerlerine uzak olan yangını söndürme çalışmaları karadan sürüyor.

16.45: AFAD'dan orman yangınlarıyla mücadele edilen bölgelere girişler için uyarı açıklaması geldi. Açıklamada "AFAD koordinasyonundaki kuruluşlar ile Orman Genel Müdürlüğünce yangın söndürme çalışmalarına dahil edilen kişiler, Orman Genel Müdürlüğü yönetiminde çalışmalara katılmak üzere giriş yapabileceklerdir" denildi.