Gündem ‘Türkiye ekonomisi daha da güçlenecek’

‘Türkiye ekonomisi daha da güçlenecek’

15.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Vakıf Katılım Genel Müdürü Göktaş, “15 Temmuz gecesinin ardından Türkiye ekonomisini güçlendirmek ve insanımızın refahı için büyük bir gayretle çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

‘Türkiye ekonomisi daha da güçlenecek’

Vakıf Katılım Genel Müdürü İkram Göktaş, 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin 2’nci yıl dönümünde, Milliyet okurları için soruları cevapladı.

Haberin Devamı

- Bankacılık sektörü operasyonel olarak bu darbe girişimine nasıl tepki verdi?

Türkiye’nin, sıkı bütçe disiplini, düşük kamu borç stoku ve güçlü bankacılık sektörü ile yaşanan bu olumsuz gelişmelerin üstesinden rahatlıkla geldiğini hep birlikte gördük. Özellikle finans sektörü bu zorlu sınavı son derece başarılı bir şekilde verdi. Finansman kanallarını sağlıklı bir şekilde işleten sektörümüz, mümkün olduğu ölçüde başta konut finansmanı olmak üzere tüm oranları düşürdü. Böylece yaşanan onca olumsuzluklara rağmen ekonomik büyümenin desteklenmesi için gerekli finansman arzı sağlanmaya devam edildi. Firmalardan gelen yapılandırma talepleri karşılandı, firmaların ödeme güçlüğüne düşerek ekonomik istikrarı olumsuz etkilemelerini önlemeye gayret gösterildi.

Haberin Devamı

- Bu darbe girişimi ekonomiyi nasıl etkiledi?

15 Temmuz’da yaşanan darbe girişimini sadece yerel bazda bir hareket olarak değerlendirmemek gerektiğini düşünüyorum. Zira hain darbe girişiminden başarısızlıkla ayrılan güçler hain emellerini ekonomik yönden sürdürme gayreti içerisine girdiler. Bu doğrultuda darbe girişiminin takip eden günlerde bir uluslararası rating kuruluşunun Türkiye’nin notunu yatırım yapılabilir not seviyesinin altına indirmesi ile birlikte portföy yatırımlarında yaşanan çıkışın olumsuz etkileri, ekonomik yavaşlamayı belirgin hale getirmiş; böylece yıllar sonra ilk kez Türkiye Ekonomisi 2016 yılının 3. çeyreğinde %1.8 daralmıştır. Ancak hain darbe girişimine karşı dimdik ayakta kalan milletimiz bu saldırılara da gerekli karşılığı aynı kararlılıkla vermeyi başarmış, kısa süre içerisinde ekonominin çarkları dönmeye başlamıştır. Takip eden dönemde ülkemizin sergilediği rekor büyümeler ise ülkemiz üzerinde hain emeller besleyen şer odaklarına net bir cevap olmuştur.

- Özellikle 2013 Mayıs ayından bu yana Gezi ile başlayan süreçte ekonominin hedef alınmasının nedeni nedir?

Son yıllarda ülkemizdeki siyasi istikrarın yansıması olarak ekonomik anlamda çok ciddi mesafeler kat eden ülkemiz, aynı zamanda jeopolitik önemi doğrultusunda gerçekleştirdiği önemli siyasi hamleleriyle sadece bölgesinin değil, dünyanın önemli ülkelerinden biri haline gelmeyi başarmıştır. Bugün doğudan batıya, kuzeyden güneye nerede bir mazlum varsa, ay yıldızlı bayrağı gördüğünde yüzüne umudun ışığı doğuyor. Ülkelerin yaptıkları yardımları gayri safi milli hasılalarına oranladığımızda Türkiye tüm dünya ülkelerini geride bırakarak tüm mazlumların yardımcısı olduğunu net bir şekilde ortaya koyuyor. Savunma sanayi yatırımları ile artık birçok malzemeyi kendisi üretmeye başlayan Türkiye, dışa bağımlılığının azalmasıyla artık daha özgür hareket ediyor; ülke çıkarlarını daha ön planda tutabiliyor. İşte saydığımız bu gelişmeler bu zamana kadar ülkemizi boyunduruk altında tutan ülkeleri rahatsız etti. Önce ekonomik ve siyasi anlamda başlayan Türkiye’yi sıkıştırma hareketi, Gezi ile birlikte sokaklara inerek toplumsal ve anayasal düzeni bozma girişimi haline geldi. Gezi Parkı olayları ile başlayıp, 17-25 Aralık operasyonu, terör saldırıları ve 15 Temmuz darbe girişimi ile devam eden, Türkiye’ye diz çöktürme amaçlı saldırılar siyasi anlamda amacına ulaşamayınca, bu çirkin tezgahları kuran hain çevreler, bu kez ülkemizin ekonomik bir çöküş yaşaması için ellerinden gelen her türlü kirli oyunu oynamaya başladı. Ülkemizin tüm bu operasyonlar boyunca doğal olarak savunma pozisyonunda kalması, milli gelirimizde elbette bir kayıp yaşamamıza neden oldu. Fakat bizler millet olarak, 7’den 70’e el ele, omuz omuza vererek birlik ve beraberliğimizden vazgeçmedik. Ülkenin tüm kurum ve kuruluşları tam bir ahenk içerisinde, büyük bir fedakarlıkla çalışmalarını, gece gündüz sürdürdü. Böylece ülkemiz ekonomik anlamda bu süreçte de küçülmeyip aksine, tüm dünyayı şaşırtacak şekilde büyümeye devam etti.

Haberin Devamı

‘Türkiye ekonomisi daha da güçlenecek’

Haberin Devamı

‘Gerekli adımları attık’

- Vakıf Katılım darbe girişiminin ardından ekonomiye katkı sağlamak için neler yaptı?

Siyasi otoritenin gerekli adımları atması paralelinde biz de 15 Temmuz gecesinden itibaren ülkemiz için gerekli adımları atmaya başladık. Sayın Cumhurbaşkanımızın tarihi çağrısıyla konut finansmanı oranlarımızı piyasanın en alt seviyesine indirdik. Bunun yanında diğer tüm finansman kalemlerinde henüz yeni bir Katılım Bankası olmamıza rağmen hatırı sayılır oran indirimi yaparak piyasa çarklarının dönmesi için destek verdik. KGF ve Nefes Kredisi projelerinde yer alarak ekonominin temel taşları olan KOBİ’lere önemli katkılar sağladık. Şubeleşme ve istihdam hedeflerimizde değişiklik yapmadan çalışmalarımızı sürdürdük. KOBİ’lerimiz başta olmak üzere toplumumuzun tüm kesimlerinin finansal ihtiyaçlarını kolaylıkla karşılamalarını sağlamak, yatırımcılarımızın önünü açmak amacıyla ekonomi yönetiminin devreye soktuğu tüm uygulamaların içerisinde yer aldık, almaya da devem ediyoruz. Finansal kesimin bir neferi olarak, bugün olduğu gibi yarın da üzerimize düşen görevlerin bilinciyle ülkemizle birlikte var olmak, Türkiye ekonomisini daha da güçlendirmek ve insanımızın refahı için büyük bir gayretle çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

Haberin Devamı

‘Hızlı kararlar alınacak’

- 24 Haziran seçimleriyle başlayan yeni sürecin ekonomiye yansıması nasıl olacak?

Ülkemizin girdiği bu yeni dönemin her anlamda çok hayırlı bir süreci başlattığını düşünüyorum. Demokrasinin hayatımıza daha fazla hakim olacağı, siyasi hayata uzlaşma kültürünün daha da yerleşeceği bu etkin yönetim modeliyle, belirsizlikler ortadan kalkacak, her konuda daha hızlı kararlar alınabilecek. Bu da ekonomik istikrarı ve büyümeyi tetikleyecektir. Ülkemizin çok kısa bir süre içerisinde büyük ekonomik sıçramalar yapabilecek seviyeye geleceğine yürekten inanıyorum.