Gündem Türkiye ile ABD arasında diyalog krizde hızlandı

Türkiye ile ABD arasında diyalog krizde hızlandı

16.04.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya - Ukrayna Savaşı’nda gelinen aşama, Gazze sorunu ve İsrail ile İran arasındaki gerilim; Türkiye’nin bölgesel konumunu ABD’nin gözünde daha önemli hale getirdi.

Türkiye ile ABD arasında diyalog krizde hızlandı

AYDIN HASAN / Ankara - 7 - 8 Mart’ta Stratejik Mekanizma toplantısında geliştirilen ve iki ülke ilişkilerinde Yeni Bahar olarak yorumlanan ABD ile diyalog sürecinin ilerletilmesi yönündeki adımlar son dönemde hızlandı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail ile İran arasındaki gerilim çerçevesinde 10 ve 14 Nisan tarihlerinde iki kez telefonla görüşürken, MİT Başkanı ile CIA Direktörü arasında da bu süreçte telefon trafiği yaşandı.

Haberin Devamı

FİDAN KABUL ETTİ

ABD Dışişleri Bakanlığı İdari İşler Müsteşarı ve Siyasi İşler Müsteşar Vekili John Bass da iki günlük Türkiye ziyareti kapsamında, dün akşam saatlerinde Dışişleri Bakanı Hakan Fidan tarafından kabul edildi. Bass-Akçapar görüşmesi ise bugün gerçekleşecek.

Akçapar- Bass görüşmesinin gündeminde; 7-8 Mart 2024 tarihlerinde düzenlenen 7. Türkiye-ABD Stratejik Mekanizma toplantısında kararlaştırılan 8 temel alandaki diyalog konuları yer alacak.

Stratejik mekanizma toplantısında, Türkiye-ABD ilişkilerinin “bölgesel öncelikler, terörle mücadele, savunma işbirliği, ekonomik büyüme, ticaret, enerji güvenliği ve iklim değişikliği ile insanlar arası bağlar dahil olmak üzere çeşitli alanlarda güçlendirilmesi” üzerinde mutabakat sağlanmıştı.

Haberin Devamı

Görüşmenin en önemli sıcak başlıklarını Gazze sorunu ve İsrail ile İran arasındaki gerilim oluşturacak.