Gündem TÜRKİYE ÖFKELİ

TÜRKİYE ÖFKELİ

02.11.2008 - 00:49 | Son Güncellenme:

Çocuk istismarı sanığı, Vakit yazarı Üzmez’in tahliyesinden sonra yaptığı açıklamalar ve eşinin tavrı, AKP’li kadın milletvekillerinin sert tepkisini çekti: Pişkin davranışları sinir bozuyor. Eşi gece yanında yatana bakıp utansın...

TÜRKİYE ÖFKELİ

14 yaşındaki bir kız çocuğuna cinsel istismarda bulunduğu gerekçesiyle yargılanan Vakit gazetesi yazarı Hüseyin Üzmez’in tahliye edilmesi ve televizyon kanallarını dolaşarak, “Benimle yatan fahişe olmaz, beni öpene 18 yaşında mısın diye soramam ki” açıklamaları, AKP’li kadın milletvekillerini de çileden çıkardı.
AKP kadın milletvekillerinin Üzmez ve eşine yönelik tepkileri şöyle:

‘Sen kimsin ki öpecekler?’
Ayşe Türmenoğlu (Konya): Serbest bırakılmasını doğru bulmuyorum. Biraz utanması lazım ama ar duygusu yok. Normal insan gibi bahsetmek de mümkün değil. Battıkça batıyor. Televizyonlara çıkıyor. Terbiyesizlikten başka bir şey değil. Kadınları aşağılayan bir tavır içinde. Sen kimsin ki öpecekler seni?
Eşi ile 40 küsur yaş fark varmış, herhalde maddi imkansızlık nedeniyle beraber. Dedesi yaşındaki biriyle evlenenden ne beklenir ki?
Alev Dedegil (İstanbul): Utanç verici. Kendisinin yaptığı da eşinin yaptığı da affedilir, hoş görülür bir şey değil. Ceza alana kadar bu konu kapanmamalı. Eşini de tasvip etmiyorum. Bir gece kalksın ve yanında yatan insana bakıp utansın. Adli Tıp’ı hiç anlamış değilim. Bana bakılsa bile etkilenirim. Nasıl olur da bir çocuk ruhen etkilenmez?
Zeynep Dağı (Ankara): Çok sinir bozucu, çok çirkin. Eşinin tavrı da çok çirkin. Bakanımız (Çubukçu) devletin bu konuda taraf olduğunu, peşini bırakmayacağını söyledi, arayıp kutladım.
Fatoş Gürkan (Adana): İnsanlık açısından utanç verici. İki çocuğum var, insan böyle bir durumda huzursuz oluyor, psikolojisi bozuluyor. Bir de Üzmez’in pişkince davranması insanın sinirlerini bozuyor. Eşinin de güzel bir şey yapmış gibi gülerek poz vermesi üzücü.
Fatma Kotan (Ağrı): Bayan vekiller olarak aynı düşüncedeyiz. Beyinlerin düzelmesi gerekir. Bir kadına, kadın gözüyle bakıyorsak, önyargılarımız varsa eğitim eksikliği var. Birbirimize insan olarak bakmalıyız.
Özlem Müftüoğlu (Gaziantep): Çok yanlış ve kabul edilemeyecek bir durum. O yaştaki bir insana yakışmayan hareketler ve söylemler. Taciz bir insanlık suçudur. Bu tür suçların cezasının ağırlaştırılmasından yanayım.

TBMM devrede
Halide İncekara (İstanbul): TBMM İnsan Hakları Komisyonu olarak Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürü’nü çağırdık, bilgi alacağız. Gözümüz üstlerinde. Çocuklar sadece bunların değil, sosyal çevrenin, anne babanın da tacizine uğruyor. Çocuk şikâyet edemez. Okullarda kitap dağıtıyoruz, içine 155 gibi bir numara koyulmalı. Başına bir şey geldiğinde ulaşabilsin.
Çağla Aktemur Özyavuz (Şanlıurfa): Tavrı çok çirkin. Başka problemleri var herhalde. Rahatsız düşüncedekiler öyle konuşur. Eşinin de bunu tasvip etmemesi lazım.
Canan Candemir Çelik (Bursa): Tasvip etmiyoruz. Kadın milletvekilleri olarak tacizin cezasının artırılmasına yönelik bir yasa teklifi verdik.
Öznur Çalık (Malatya): Ortak sesimizi Bakanımız Çubukçu söyledi.

Haberin Devamı

Bu sözler çıldırttı
Üzmez, tahliyesinden sonra yaptığı şu açıklamalarla tepkilerin artmasına yol açtı:
“Hovardayım, birçok kadın hayatıma girdi. İyi ki girdiler yoksa fahişe olurlardı. Başlarını örtüp hayatlarını düzelttiler... Sokakta, caddede rahat yürüyemem. Lise talebesi geliyor, orta yaşlı kadınlar geliyor, beni şapır şupur öpüyor. ‘Çıkar cüzdanını, 18 yaşında mısın, değil misin?’ diyemem ki... Anası, kızına ‘Onun kudreti yok, ben denedim. Korkma. Sana bir şey ederse huylanma’ diyor. Kızı benim kucağıma itmek istiyor. Kızını kendisi ile ilişkisi olanlara gönderiyor, onlardan para alıyor... O kızın annesi 20 sene evvel sekreterimdi. Ben 20 sene evvel hovardalıklar yapıyordum. Bu da müsaitti. Evleneceği zaman ‘Ben kız değilim’ dedi çıktı. Ondan sonra doktora gönderdik, zar diktirdik falan.”