Gündem Türkiye yangın yeri

Türkiye yangın yeri

09.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

IŞİD’in Kobani kuşatmasını protesto etmek amacıyla başlayan protestolar, pek çok ilde dün artarak devam etti. Olaylarda evler, araçlar, kamu binaları ateşe verildi. Polisler yetersiz kalınca İstanbul dahil pek çok ilde güvenliği zırhlı askerleri birlikler devraldı.

Türkiye yangın yeri

Başta Doğu ve Güneydoğu olmak üzere yurt genelinde çatışmaya dönüşen Kobani eylemlerinin faturası ağır oldu. Önceki akşam başlayan olaylarda toplam 23 kişi hayatını kaybetti. Bazı kentlerde yaşanan olaylar şöyle:

MARDİN: Mardin’de olaylar nedeniyle önceki gün Kızıltepe, Nusaybin, Dargeçit, Savur, Mazıdağı ve Derik ilçelerinde ilan edilen sokağa çıkma yasağı dün öğle saatlerinde kaldırıldı. Ancak Valilik, Kızıltepe, Nusaybin, Derik, Mazıdağı ve Dargeçit’te yeniden sokağa çıkma yasağı ilan etti.
Kızıltepe ve Dargeçit’te iki gün süren olaylarda toplam 5 kişi hayatını kaybetti. Dargeçit’te ölen Bilal Gezer ve Sinan Toprak’ın Hüda-Par’a yakın isimler olduğu belirtildi. Kızıltepe’de ise yol kesen grupların barikatlarını geçmek isterken iki çocuğa çarpıp yaraladıktan sonra kaçan Kerem Karaaslan (22), kimliği açıklanmayan kişiler tarafından takip edildi. Karaaslan, Derik girişinde tabanca ile vurularak öldürüldü. Karaaslan’ı öldüren kişinin daha sonra polise giderek teslim olduğu belirtildi.
Dün akşam saatlerinde Kızıltepe-Nusaybin arasındaki İpekyolu’nda biri otomobil içinde, diğeri de otomobilden çıkarılıp sürüklenmiş iki ceset bulundu. Polis, sakallı oldukları dikkati çeken iki kişinin kimliğini belirlemek için çalışma başlattı.

VAN: Cumhuriyet Caddesi’nde toplanan bir grup, geçen askeri araçları taşladı. Gaz ve suyla dağıtılan gruplar ara sokaklarda barikat kurup ateş yaktı.
Önceki günkü gösterilerde ölen Hamit Caner (55) 3 bin kişinin katıldığı törenle toprağa verildi. Caner’in Kuran kursu inşaatını yakmak isteyen göstericilere direnirken silahlı vurulduğu belirtildi. Başkale’de ise Ak Parti ilçe binasına giren göstericiler eşyayı dışarı çıkartıp yaktı. Bir derneğe ait Kuran kursu da göstericilerin hedefi oldu. Camları kırılan ve önündeki araçlar tahrip edilen kursu sakallı ve şalvarlı eli sopalı kişiler korumaya çalıştı.

Siirt’te 3 ölü
SİİRT: Kurtalan ilçesinde dün çıkan olaylarda 17 yaşındaki Yusuf Çelik ile 35 yaşındaki Mehdi Erdoğan hayatlarını kaybetti. İlçede ilan edilen sokağa çıkma yasağı saat 12.00’de kaldırılırken bu kez kent merkezinde bu sabah 07.00’ye kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Ancak kentin bazı mahallelerinde yasağa uyulmadı. Siirt-Eruh karayolu üzerinde dün saat 14.00 sıralarında yol kesen göstericilere güvenlik güçleri müdahale etti. Çıkan arbedede vücuduna kurşun isabet eden 19 yaşındaki Davut Nas, yaşamını yitirdi.

Bayrak indirenlere ateş açıldı
Tillo ilçesinde bir akaryakıt istasyonuna molotoflarla saldırıp, Türk Bayrağı’nı indirmeye çalışan göstericilere, akaryakıt istasyonu sahibi, tabanca ile ateş açtı. Bu sırada araçlarına yakıt almak için istasyona gelen silahlı köy korucuları da havaya ateş açtı. Açılan ateş sonucu isimleri öğrenilemeyen iki gösterici yaralandı.

Adana’da bir kişi öldürüldü
ADANA:? Olayların devam ettiği saat 21.00 sıralarında merkez Yüreğir ilçesinde küçük bir grup ile evinin önünde oturan vatandaş arasında tartışma çıktı. İddiaya göre gruptakiler evinin önünde oturan adama “Sen IŞİD’ci misin?” diye çıkıştı. Gruptakilerle, adam arasında bu nedenle çıkan tartışmaya oğlu da katıldı. Gruptakiler, evinin önünde oturan adama ve komşusuna bıçakla saldırdı. Aynı dakikada pompalı tüfek sesi de duyuldu. Ahmet Albay (69) olay yerinde hayatını kaybederken oğlu Veysi Albay yaralandı.