Gündem Türkiye-Irak arasında işbirliğini derinleştirecek yol haritası

Türkiye-Irak arasında işbirliğini derinleştirecek yol haritası

20.12.2023 - 13:22 | Son Güncellenme:

Ankara'da, Türkiye ve Irak heyetlerinin yaptığı görüşmeye ilişkin yeni bilgiler aktarıldı.

Türkiye-Irak arasında işbirliğini derinleştirecek yol haritası

Türkiye-Irak Güvenlik Zirvesinde, iki ülke arasındaki işbirliğini derinleştirecek yol haritası belirlendi. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, dün Ankara'da Türkiye-Irak Güvenlik Zirvesi gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

Türkiye ve Irak heyetlerinin Ankara'daki görüşmeleri sonrası önemli bilgiler aktarıldı. Diplomatik kaynaklardan, Ankara'daki temaslara ilişkin açıklama yapıldı. Türkiye olarak bölgesel bir stratejik işbirliği vizyonunun hayata geçirilmek istendiği, bölgenin güvenliği, istikrarı ve refahı, bölge ülkelerinin ortak işbirliği projelerine imza atmasıyla ve müşterek sorunlara çözüm aramaya başlamasıyla mümkün olabileceği vurgulandı.

IRAK İLE YOL HARİTASI

Türkiye - Irak ilişkilerinde en kritik özelliğin, ülkelerin birinde herhangi bir alanda yaşanan bir gelişmenin diğer ülkeyi de doğrudan etkileyebildiği belirtildi. Irak’la ortak gündemdeki konuların olumlu yönde ilerlediği aktarıldı. Dünkü toplantıda bir yol haritasının belirlendiği aktarılırken, Dışişleri Bakanlıklarının eşgüdümünde bu yol haritasının takip edileceği bildirildi.

Haberin Devamı

TERÖRLE MÜCADELE

Görüşmelerde terör örgütü PKK sorununun da gündeme geldiği, Irak tarafının da egemenliklerine meydan okuyan bu terör örgütünün topraklarından tasfiye edilmesini istediği vurgulandı. Açıklamada, terörle mücadelede Irak'a her türlü yardımı yapmaya hazır olunduğunun bir kez daha vurgulandığı aktarıldı.

SU SORUNU

Dünkü toplantıda önemli gündem maddelerinden birisi de su meselesiydi. İklim değişikliğinin en olumsuz şekilde etkilediği yerlerden birinin bölgemiz olduğu vurgulanarak teknik ekiplerin sürekli temas halinde olmaları gerektiği konusunda mutabık kalındığı ifade edildi.

PETROL SEVKİYATI

Görüşmelerde petrol sevkiyatı da gündem maddeleri arasındaydı. Türkiye'nin petrol sevkiyatının yeniden başlamasına hazır olduğunu, bunun Irak tarafının bilgisine bir kez daha getirildiği belirtildi.

Toplantılar vesilesiyle iki ülke olarak bir araya gelindiğinde üstesinden gelinmeyecek sorun olmadığını kaydeden Türk tarafı, ilişkilerin kapsamlı şekilde değerlendirilebileceği vizyon, irade ve takvimin ortaya konmasının bunun için yeterli olacağını ve dünkü toplantının bu yönde atılmış önemli adım olduğunu vurguladı.

Dünkü toplantıya Türkiye'den Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın, Irak'tan Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Irak Savunma Bakanı Sabit Muhammed Said Rıza Al Abbasi, Haşdi Şabi Komisyonu Başkanı Falih el-Feyyad, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) İçişleri Bakanı Reber Ahmed ve Irak Milli Güvenlik Müsteşarı Kasım el-Araci katılmıştı.