Gündem Türkiye’nin yüzde 30’u kuraklaşacak

Türkiye’nin yüzde 30’u kuraklaşacak

12.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kuraklık koşullarını ve gelecekte beklenen değişiklikleri inceleyen yeni çalışmalar, Türkiye’nin de içinde yer aldığı Akdeniz Havzası’nda kuraklıkların sıklığında ve şiddetinde artış öngörüyor.

Türkiye’nin yüzde 30’u kuraklaşacak

HABER ARAŞTIRMA - Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Fiziki Coğrafya Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Doğukan Doğu Yavaşlı’nın çalışmasına göre, iklim krizi Türkiye’yi daha kurak hale getirecek. 

Haberin Devamı

Çalışmaya göre, yüzyıl sonunda karbondioksit salımlarının iki katına çıktığı ve ortalama sıcaklıkların 3.6°C yükseldiği orta iyimserlikteki iklim değişikliği senaryosuna göre, yüzyıl sonunda kurak ve yarı-kurak alanlar, Türkiye’nin yüzde 30’undan fazlasını kaplayacak. 

Küresel ısınmaya sebep olan sera gazı salımlarında büyük azalma öngören ve 2050 yılında net sıfır emisyon hedefine ulaşılacağı varsayımıyla hareket edilen iyimser senaryoda dahi, kurak alanların yaklaşık yüzde 4 oranında artacağı öngörülüyor. 

Öte yandan küresel sera gazı emisyonlarının gidişatı, bu senaryoyu giderek daha az muhtemel hale getiriyor. 

7 KAT ARTACAK 

Salımların mevcut düzeyde devam ettiği kötümser senaryoda ise, yüzyıl sonuna doğru, ‘çok kurak’ alanların ülkenin yüzde 15’ini kapsayacağı hesaplanıyor. 

Haberin Devamı

Kötümser senaryoda yarı kurak alanlar yedi kattan fazla artarak ülkenin yüzde 43’ünü kaplayabilir. Gerçekleşmesi pek olası görünmeyen iyimser senaryoda ise bu alanların yüzde 10’a yükseleceği tahmin ediliyor. 

Araştırmaya göre, kuraklık artışı en fazla Orta Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Akdeniz’in bazı bölümlerinde yaşanacak. Doğu Anadolu ve Ege Bölgesi’nin iç kesimlerinin de ciddi şekilde etkileneceği hesaplanıyor.