Gündem Tutukluluğu, ev hapsine çevrildi

Tutukluluğu, ev hapsine çevrildi

26.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

FETÖ ve PKK adına suç işlediği iddiasıyla İzmir’de tutuklu bulunan ABD’li rahip Brunson, ‘sağlık sorunları’ dikkate alınarak tahliye edildi. Brunson’a yurt dışı yasağı da konuldu

Tutukluluğu, ev hapsine çevrildi

İzmir’de, terör örgütleri FETÖ ve PKK adına suç işlediği, casusluk yaptığı iddiasıyla hakkında 35 yıl hapis cezası istenen ABD’li din adamı Andrew Craig Brunson’un tutukluğu, “sağlık sorunları” dikkate alınarak ev hapsine çevrildi. ABD’li rahip Andrew Craig Brunson’un 2016 yılının eylül ayında ‘milli güvenliği tehdit eden faaliyetlerde bulunduğu’ iddiasıyla, eşi Norine Lyn Brunson’la birlikte sınır dışı edilmesi kararlaştırıldı. İzmir Göç İdaresi Müdürlüğü’nün 28 Eylül’deki yazısı üzerine Konak İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri 20 yıldır Türkiye’de yaşayan Brunson çifti, evlerinden alındı. Türkiye’deki oturum izinlerinin de bittiği belirlenen çift, Göç İdaresi’ne teslim edildi.

Haberin Devamı

Gizli tanık ifadesi

Sınır dışı işlemleri devam ettiği sırada FETÖ soruşturmasında bir ‘gizli tanık’ Andrew Craig Brunson aleyhine savcılıkta ifade verdi. Gizli tanık, ifadesinde Brunson’un çeşitli illerde misyonerlik faaliyetlerinde bulunduğunu, FETÖ’nün dinler arası diyaloğu geliştiren bir örgüt değil, dini oluşum olduğunu söylediğini ileri sürdü. FETÖ’nün imamlarıyla özelikle de firarda olan örgütün Ege Bölgesi İmamı Bekir Baz’la da sık sık görüştüğü ileri sürülen Brunson ve eşinin, FETÖ’yle ait bir şemada isimlerinin yer aldığı, yurt dışından kendilerine kaynak aktarıldığı iddia edildi.

Bu suçlamalarla 9 Aralık 2016’da adliyeye sevk edilen Brunson çiftinden rahip Andrew Craig Brunson tutuklandı, eşi Norine serbest bırakıldı.

Haberin Devamı

293 kez cep sinyali

Amerikalı rahip için ‘Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlediği’ gerekçesiyle 15 yıla kadar, ‘Devletin güvenliği bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal ve askeri casusluk maksadıyla temin etmek’ suçlamasından 20 yıla kadar hapis cezası talep edildi.Brunson hakkında hazırlanan iddianamede Brunson’un ABD’li bir askere 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin başarısız olmasından üzüntü duyduğuna ilişkin gönderdiği mesaj içeriklerine yer verildi. Cep telefonundaki “Türkleri sallayacak bazı olayları bekliyorduk. İsa’ya dönmek için gerekli koşullar oluştu. Darbe teşebbüsü bir şoktu. Birçok Türk geçmişte de olduğu gibi askeriyeye güvendi ancak bu sefer çok geçti. Ve darbe teşebbüsünden sonra bu başka bir sallama. Sanırım olaylar daha da kötüye gidecek. Sonunda biz kazanacağız” mesajı dosyada yer aldı. Teknik incelemede de sanık Brunson’un, görüşmediğini öne sürdüğü FETÖ’cü Bekir Baz ile birbirlerine çok yakın yerde 293 kez cep telefonu sinyali de tespit edilmişti. İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 18 Temmuz’da görülen duruşmada tutukluluk halinin devamına hükmedilen Brunson, avukatı İsmail Cem Halavurt aracılığıyla sağlık sorunlarını da gerekçe göstererek bu karara itirazda bulundu.

Evi terk edemeyecek

Haberin Devamı

İtirazı değerlendiren mahkeme, dün Brunson’un İzmir’deki adresinde “konutunu terk etmekten yasaklanması” ve yurt dışına çıkış yasağı uygulanmasına karar vererek tahliyesini kararlaştırdı.

Kararda, şu ifadelere yer verildi: “Her ne kadar 18 Temmuz 2018 tarihli oturumda sanık ve müdafi tarafından yapılan tahliye talebi reddedilmişse de CMK 104 ve 105. maddeleri uyarınca mahkememizce dosya üzerinde yapılan yeniden değerlendirme neticesinde sanığın savunmasının alınmış oluşu, sanığa isnat olunan suçlar yönünden delillerin büyük oranda toplanmış oluşu, sanık ve müdafi tarafından iletilen sağlık mazereti, sanık her ne kadar yabancı ülke vatandaşı ise de tutukluluktan elde edilecek faydanın etkin adli kontrol hükümleriyle sağlanabilecek oluşu hususları nazara alınarak tahliyesine karar verildi.”

ABD: Memnunuz ama yeterli değil

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Brunson ile ilgili verilen karara ilişkin Twitter’dan değerlendirme yaptı. Pompeo, şu ifadelere yer verdi: “Papaz Brunson’ın Türkiye’de cezaevinden çıkarılarak ev hapsine alınmasını gecikmiş bir haber olsa da memnuniyetle karşılıyoruz, ama bu yeterli değil. Brunson aleyhinde inandırıcı kanıt olduğunu görmedik ve Türk otoritelerine bu konuyu şeffaf ve adil bir şekilde bir an önce çözmeleri çağrısında bulunuyoruz.”

Haberin Devamı

Duruşma 12 Ekim’de

Avukat İsmail Cem Halavurt, “Adli kontrol şartlarındaki elektronik kelepçe uygulamasının iyileştirilmesi için itiraz hakkımız var. Buna itirazımız olacak. Bu süreçte duruşmalara evde hazırlanacağız” dedi. Brunson, 12 Ekim’de tekrar hâkim karşısına çıkacak.

Tutukluluğu, ev hapsine çevrildi

Yazarlar