Gündem ‘Tuvaletin kapısını çaldı, silahı verdi’

‘Tuvaletin kapısını çaldı, silahı verdi’

27.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Eylem için iki kişiyle birlikte geldiği Şanlıurfa’da yakalanan Suriyeli Ahmad A. eylemde kullanacakları tabancalardan birinin kendisine parkta, diğerinin tuvalette verildiğini anlattı

‘Tuvaletin kapısını çaldı, silahı verdi’

Suriye’nin Rakka kentindeki DAEŞ sorumlusundan aldığı talimatla Türkiye’de eylem yapmaya gelen Suriyeli Muhammed A., Şanlıurfa’da yakalanarak tutuklandı. Yasadışı yollardan Kilis üzerinden Türkiye’ye girdiğini anlatan “Abu Musab” kod adlı Muhammed A., 700 dolar verilerek eylem için Türkiye’ye gönderildiğini söyledi. Şanlıurfa Emniyeti, Muhammed A. ile birlikte “Omar” kod adlı Ahmad A. ile Abdullah A. adlı iki kişiyi daha yakalayarak üç kişilik eylem hücresini ortaya çıkardı. Silah, mermi ve paralarla yakalanan şüphelilerden Abdullah A.’nın kayıt dışı para transferlerini gerçekleştirdiği anlaşıldı.

Haberin Devamı

Suriye’de yaşanan son gelişmeler sonrasında Türkiye’ye yönelik eylem planları bulunduğu yönünde istihbaratlar elde edilen terör örgütü DAEŞ’in, Şanılurfa’da bulunan üç kişilik eylem grubu yakalandı. Milliyet’in aldığı bilgiye göre, Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü, bir ihbar üzerine başlattığı çalışmada, kentte bir otelde kalan iki Suriyeli şüpheliyi gözaltına aldı.

Önce ÖSO sonra DAEŞ

Terörle Mücadele ve İstihbarat Şubeleri tarafından ortak yürütülen operasyonda, otel odasında gözaltına alınan kişilerin Muhammed A. ve Ahmad A. olduğu anlaşıldı. Odadaki aramada, sırt çantası içinde 2 adet tabanca, 2 adet şarjör, 13 adet mermi, dijital materyaller bulundu. Şüphelilerin emniyetteki sorgularında, Şanlıurfa’daki eylem planları da ortaya çıkarıldı.

Haberin Devamı

Şüphelilerden DAEŞ içinde “Abu Musab” kod adını kullanan Muhammed A.’nın, Suriye’deki Özgür Suriye Ordusu’nda (ÖSO) iki ay faaliyet gösterdiği ve ardından yasadışı yollardan Türkiye’ye girdiği belirlendi.

Şanlıurfa’da 6 ay ticaret yapan Muhammed A.’nın, yasal yoldan Rakka’ya gittiği ve 13 gün DAEŞ’in hapishanesinde tutuklu kaldığı anlaşıldı. Sorguya alınan Muhammed A., hapisten kurtulduktan sonra 25 gün 45 kişilik bir ekiple birlikte silah ve beden eğitiminin yanı sıra fıkıh eğitimi aldığını açıkladı. Eğitim aldıktan sonra Tedmur kentine bağlı Cezel köyünde Esad güçlerine karşı silahlı mücadele verdiğini anlatan Muhammed A. şunları anlattı:

‘700 dolar verdi’

“Burada 7 ay kaldıktan sonra benden sorumlu olan kişiyi bacağından yaralayıp Rakka’ya kaçtım. Rakka’daki Kamil kod adının kullanan örgüt yöneticisi bana 700 dolar verip Türkiye’ye gönderdi. Yasadışı yollardan Kilis’ten giriş yaptım. Kamil’İn verdiği talimat doğrultusunda Şanlıurfa’ya yerleştim. Param bitti, Kamil’den para istedim. Kamil’in talimatıyla kentte dövizcilik yapan Suriyeli Abdullah A., 385 dolar verdi. Kamil ile Telegram üzerinden haberleştik. Omar kod adlı Ahmad A. ile görüşmemi söyledi. Omar ile birlikte Kamil’in bize gönderdiği iki Suriyeliyi öldürecektik” dedi.

Operasyonda yakalanan Omar kod adlı Ahmad A. ise, DAEŞ’ten aldığı talimat sonrasında Şanlıurfa’ya geldiğini söyledi. Abdülilah adlı örgüt mensubunun Suriye Ordusu’ndan iki kişiyi öldürmek için kendisine silah gönderdiğini anlatan Ahmad A. şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Silahlardan birisini Yenişehir mahallesinde bulunan bir parkın içinde Mezer adlı kişiden aldım. Diğerini Ali Şelli Parkı’ndaki tuvaletlerden birisine girdiğim sırada yüzünü görmediğim bir kişi, tuvalet kapısını çalıp poşet içinde verdi. Abdülilah’ın yönlendirmesiyle Muhammed A. ile buluştum. Öldüreceğimiz iki kişiyi, gittikleri kafeteryada fotoğraflarını çekip Abdülilah’a gönderdim.”

Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü adli soruşturmada gözaltına alınan üç şüpheli de tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Döviz transferleri

Muhammed A.’ya döviz verdiği anlaşılan Abdullah A. adlı Suriyeli şüphelinin de Haziran 2015’te yaşadışı yollardan Kilis üzerinden Türkiye’ye girdiği, Şanlıurfa’daki akrabalarıyla birlikte yaşamaya başladığı belirlendi. Döviz satışı yaptığını anlatan Abdullah A. “Suriyeliler bana para getirirler, Türk lirasına çevirip komisyon alırım. Ayrıca, Türkiye’de iller arasında para havalesi gönderirim. İşyerim ruhsatsız. Sahibi Almanya’da yaşayan bir Suriyelidir” dedi.