Gündem Tuzla’da hortum korkusu!

Tuzla’da hortum korkusu!

20.06.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbullular’da büyük panik yaratan hortumu değerlendiren Prof. Şen ‘Önümüzdeki süreçte daha şiddetlilerini göreceğiz’ diyerek uyardı

Tuzla’da hortum  korkusu

İstanbul’da dün akşam saatlerinde başlayan gök gürültülü sağanak yağış ve dolu şehri felce uğrattı. Anadolu yakasında Tuzla ve Pendik’te oluşan hortum, paniğine neden olurken yağış nedeniyle deniz ulaşımı da aksadı. Saat 17.00 sıralarında Marmara Denizi’nin üzerinde beliren hortum kıyıya doğru ilerledi. Tuzla sahilinde bulunan bazı işyerlerinin çatısı uçtu, ağaçlar devrildi. Elektrik aydınlatma direkleri de hortumun şiddetine dayanamadı. Kıyıdaki teknelerden bazıları batarken, bazıları da hasar gördü.
Çok sayıda sosyal medya kullanıcısı Marmara Denizi’nde oluşan hortumun fotoğraflarını paylaştı. Kısa süreli yağışlar bugün aralıklarla sürecek.
Afet Koordinasyon Merkezi, metrekareye yaklaşık 50 kilogram yağış beklendiğini belirterek, su baskını riskine karşı ilgili birimleri alarma geçirdi. Başta İSKİ, itfaiye, yol bakım birimleri olmak üzere tüm İBB birimleri AKOM’un uyarısıyla teyakkuza geçti.

‘İklim değişiyor’
Anadolu yakasında etkili olan hortumu ve dolu yağışını Milliyet’e değerlendiren İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği’nden öğretim üyesi Prof. Dr. Orhan Şen şunları söyledi: “Yaz aylarına girdiğimiz bu dönemde, dünyanın çeşitli yerlerinde yarı tropik iklim özelliklerinden biri sayılan hortumları görmemiz Türkiye’de değişen iklimin habercisi.”

Haberin Devamı

Bunlara alışmalıyız

Şen “Türkiye yavaş yavaş yarı tropik iklime girdi. Kararsız atmosfer bu aylarda devam eder. Değişen iklimle birlikte önümüzdeki süreçte şiddetli hortumlar ve dolu yağışı, gök gürültüsü, yıldırım görmeye başlayacağız. Bunlara alışmalıyız” dedi.