Gündem ‘Ücretli doğum izni 6 ay olsun’

‘Ücretli doğum izni 6 ay olsun’

27.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Mevcut düzenlemeye göre anne, en çok 3 ay ücretli doğum izni kullanabiliyor. 3 ay sonra annenin bebeğinden ayrılmasının anne sütünü etkilediğini belirten Dr. Türkyılmaz, ‘Ücretli izin en az 6 ay olsun’ diyor

‘Ücretli doğum  izni 6 ay olsun’

Çalışan ve anne olmak isteyen kadınların en büyük sıkıntılarından biri bebek dünya geldikten sonra, bebekleriyle geçirecekleri süre. Yasal olarak çalışan kadınların iki ay doğumdan önce, iki ay ise doğumdan sonra ücretli izin kullanma hakları mevcut. Peki bu süre yeterli mi? 10 ay önce anne olan Çocuk Doktoru Hande Türkyılmaz(32) bu sürenin en az 6 ay olması gerektiğini söylüyor. Anne olduktan kısa bir süre sonra, ücretli iznin en az 6 aya çıkarılması için Change.org’da bir kampanya başlatan Türkyılmaz, çocukların daha sağlıklı büyümesi için anne sütünün önemine vurgu yaparak, “Hepimiz biliyoruz ki anne sütü hem bedensel hem de psikolojik faydaları saymakla bitmeyecek mucizevi bir iksir. Kaldı ki ilk 6 ay anne sütünün bebekler için ne kadar önemli olduğu Sağlık Bakanlığı tarafından sürekli dile getiriliyor. Çünkü anne sütü ile beslenme toplum sağlığını da iyi yönde etkileyen unsurlardan biri. Anne sütü ile beslenen bir çocuğunun erişkinlikteki obezite, kanser dâhil pek çok kronik hastalığa karşı direnci daha güçlüdür. Diğer taraftan bebeğin zeka ve psikolojik gelişimini de olumlu etkiliyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘Anne sütüyle besleyelim’

Türkyılmaz, “Çalışan anneler olarak doğum sonrası en fazla 3 ay ücretli izin kullanabiliyoruz ve sonra işe dönmek zorunda kalıyoruz. Günlük saatlik süt izni olsa da pratikte bu süt izinleri kullanılamıyor ya da kullandırılmıyor. Maddi kaygılar, iş stresi, bebekten ayrı kalma anksiyetesi, süt sağma telaşı içinde annenin sütü giderek azalıyor ve çok kısa süre içinde bitiyor. Doğum izni bittikten sonra günlük 3 saat süt izni yerine ücretli doğum izninin doğumdan itibaren en az 6 ay olması annenin kafasındaki maddi kaygıları atarak bebeğini özgürce, doya doya sadece anne sütüyle beslemesini sağlayacaktır. Annelerin en rahat olması gereken ve bebeğin anneye en çok ihtiyacı olduğu dönemde, bebeklerini bırakarak işe dönmesini istemiyoruz. Doğum öncesi ne kadar izin kullanmış olursa olsun. Doğumdan itibaren 6 ay süreyle ücretli izin talep ediyoruz. Benim ücretli iznim bittikten sonra, 4 ay çocuğum için ücretsiz izne ayrıldım. Fakat her ailenin durumu buna uygun olmayabilir. Biz bebeklerimizi endüstriyel mamalarla değil onları kronik hastalıklardan koruyacak, gelişimlerini destekleyecek olan anne sütüyle beslemek istiyoruz” dedi. Türkyılmaz’ın başlattığı kampanyaya destek 36 bini aştı.