Gündem Ücretli poşet sevindirdi

Ücretli poşet sevindirdi

10.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 1 Ocak’tan itibaren alışveriş poşetlerinin ücretli olmasına ilişkin düzenlemesi çevrecileri memnun etti.

Ücretli poşet sevindirdi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın düzenlemesine göre, naylon poşetler 1 Ocak 2019’dan itibaren tüm satış noktalarından ücretli olarak temin edilecek. Düzenleme, çevreci sivil toplum kuruluşları ve vatandaşları memnun etti. Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Dr. Ayten Eren, “Poşetler yasalarda ‘çöp’ olarak değerlendiriliyor. Geri kazanılabilir şekilde tanımlanmamış. Şimdi geç de olsa plastik alışveriş poşetleri düzenlemesi herkesi sevindirdi. Çünkü artık bu kadar çöpe tahammül kalmadı” dedi.

Haberin Devamı

‘800 yılda çözülüyor’

Naylon poşetlerin kimyasal maddeler içerdiğini vurgulayan Eren şöyle devam etti: “Plastik toprağa karıştığında 800 yılda, denizde 400 yılda çözülüyor. Hatta tabağımıza balıklarla geliyor. Attığımız poşet, bize tabağımızda besin olarak dönüyor. Dünyadaki okyanus çalışmalarında deniz canlılarının midelerinde plastik materyaller bulundu ve bunlar canlıları öldürüyor. Avrupa ülkelerinde poşet paralı olduğu için kullanımı ciddi oranda azaldı. Naylon poşetler tamamen kaldırılsın; kese kağıdı, bez torba, file kullanılsın.” Bakkaldan alışveriş yapan Nevin Erişken, manavdan alışveriş yapan Basri Yalta da poşetlerin çevreyi kirlettiğini ifade etti. Pazar esnafı Arif Şişe de “Vatandaşlarımızı el birliğiyle poşet kullanımından uzaklaştırmalıyız. Biz de esnaf olarak bu düzenlemeye katkı sunmaya hazırız” dedi. l CİHAN DEMİRCİ AA