Gündem Uçurtmam Tellere Takıldı

Uçurtmam Tellere Takıldı

06.12.2010 - 00:08 | Son Güncellenme:

Ahmet Kaya’nın ölümünün 10. yılında Paris Kürt Enstitüsü tarafından düzenlenen etkinlikte gösterilen “Uçurtmam Tellere Takıldı” adlı belgesel duygulu anlar yaşattı

Uçurtmam Tellere Takıldı

Paris Kürt Enstitüsü’ndeki etkinliğe Ahmet Kaya’nın eşi Gülten Kaya, kızı Melis Kaya ve kardeşlerinin yanı sıra Milliyet yazarı Hasan Cemal, yazar Perihan Mağden, şarkıcı Şivan Perwer ve Paris Kürt Enstitüsü Başkanı Kendal Nezan da katıldı. Gülten Kaya’nın yapımcılığını üstlendiği, Ümit Kıvanç’ın yönetmenliğini yaptığı, sanatçının yaşamını anlatan “Uçurtmam Tellere Takıldı” isimli belgesel gösterildi. Kaya, “Sistemle uzlaşmayan bir portredir Ahmet Kaya. Bu dolaylı cinayette medyanın rolü önemli. Ahmet Kaya’nın talebi (Kürtçe şarkı söylemek) masum bir talepti. Şimdi söyleseydi bir şey olmazdı. Linç edildiği gecede sihirli kelime Kürtçe idi. Türkiye’de tarihsel sayfalar çok hızlı kapatılıyor. Ahmet Kaya hayatta olsaydı bu sayfanın (linç olayının) açık kalmasını isterdi. Mezarının Türkiye’ye getirilmesi bu sayfanın kapatılması olur. Kendisi bunu istemezdi. Bu olayla yüzleşilmesini isterdi. Bu tarihsel ayıp sayfası açık kalmalı” dedi. Belgesel sırasında gözyaşlarını tutamayan Hasan Cemal ise, “İnsanlar unutulunca ölür. Ahmet Kaya ardında ağır bir iz bıraktı” diye konuştu. Perihan Mağden de, Ahmet Kaya ve Hrant Dink’in başına gelenler arasında paralellikler olduğunu savunarak, “Şahane bir evladımızı göz göre göre sürgünde öldürmüşüz” dedi.

‘Bir gün döneceğim’
Şivan Perwer ise, Kaya’yı yurtdışına gitmek zorunda bırakan sürecin başlangıcı olan Magazin Gazetecileri Derneği’nin gecesinde bulunan Kürt sanatçıların linç girişimi sırasında destek olmadıkları için özür dilemesi gerektiğini söyledi. Türkiye’ye giriş yasağı kalkmasına rağmen dönmeyen Perwer, “Bir gün döneceğimi biliyorum. Gerçek açılım başladığı zaman dönmeme engel kalmayacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

Uçurtmam Tellere Takıldı