Gündem Uluslararası çeteyi Türk polisi çökertti

Uluslararası çeteyi Türk polisi çökertti

03.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Avustralya merkezli suç örgütü ‘Comanchero’nun, aralarında Türk elebaşının da bulunduğu 37 üyesi, ‘Kafes operasyonları’ kapsamında yakalandı.

Uluslararası çeteyi Türk polisi çökertti

FERİT ZENGİN/HABER MERKEZİ- Emniyet Genel Müdürlüğü’nce organize suç örgütlerine yönelik yurt genelinde sürdürülen “Kafes operasyonları” kapsamında, uluslararası Comanchero çetesi çökertildi. İstanbul’da düzenlenen operasyonda, başını Türk uyruklu “Reis” lakaplı Hakan Ayık’ın çektiği Avustralya merkezli 55 kişilik uyuşturucu çetesinin 37 üyesi yakalandı.

Haberin Devamı

Uluslararası çeteyi Türk polisi çökertti

Küresel çapta uyuşturucu ticareti faaliyeti gösterdiği ve beş yılda üç kez liderinin değiştiği belirlenen ve Türkiye’ye kara para aklamak için yerleştiği tespit edilen çetenin 4.5 milyar lira değerindeki para ve mal varlığına el koyuldu.

Bakan Yerlikaya duyurdu

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından sosyal medya hesabından duyurulan operasyon, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde, Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanlığı ve İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gerçekleştirildi.

Avustralya merkezli küresel çapta uyuşturucu ticareti faaliyeti gösteren ve beş yılda üç kez lider değiştirip, 2018 yılında sözde ilk lideri Mick Hawi’nin rakip çete tarafından öldürülmesinin ardından yerine geçen Mark Douglas Buddel’ın da geçtiğimiz yıl KKTC’de yakalanıp Avustralya polisine teslim edilmesi sonrasında “Reis” lakaplı Türk uyruklu Hakan Ayık’ın yönettiği çetenin Türkiye’ye yerleştiği bilgisine ulaşan istihbarat kaynakları, küresel çeteyi yakın takibe aldı.

Haberin Devamı

Yapılan aylarca takip sonrasında uluslararası uyuşturucu madde ticareti, adam öldürme, silahlı yağma, kundaklama, adam kaçırma suçlarından sabıkalı çetenin suçtan elden ettiği mal varlığını aklamak için Türkiye’yi tercih ettiğini belirleyen istihbarat ve güvenlik kaynakları, Duax Hohepa Ngakuru isimli şahısla birlikte çeteyi yöneten Hakan Ayık’ın kara para aklamanın yanı sıra uyuşturucu ticareti trafiğini de yerleştiği İstanbul’dan yönettiğini tespit etti.

Güney Amerika’dan temin ettiği uyuşturucuyu Güney Kore ve Güney Afrika üzerinden Avusturalya, Hollanda ve Hong Kong’a taşıyarak küresel bir uyuşturucu ağını yöneten “Comanchero” isimli çeteye önceki gün operasyon düzenlendi. 55 kişiden oluşan çetenin başını çeken ve kırmızı bültenle aranan Hakan Ayık ile kırmızı bültenlerle aranan Duax Hohepa Ngakuru, Hakan Arif Tavukçu, Barış Tükel, Erkan Yusuf Doğan ve mavi bültenlerle aranan Jimmy Avaıjan, Sibel Arif ve Alp Öztürk yakalanarak gözaltına alındı.