Gündem Umut'una kavuştu

Umut'una kavuştu

06.02.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Oğlu Umut’u şaibeli bir olay sonucu kaybettikten sonra ‘Umut Vakfı’nı kuran ve 25 yıldır bireysel silahlanmaya karşı mücadele eden Nazire Dedeman Çağatay, önceki gün yaşamını yitirdi. Dedeman’ın cenazesi yarın Ankara’da toprağa verilecek...

Umutuna kavuştu

Dedeman Holding eski Yönetim Kurulu Başkanvekili ve 3DE3 Yönetim Kurulu Başkanı, Umut Vakfı’nın Kurucu Başkanı Nazire Dedeman Çağatay (70), önceki gün Maslak Acıbadem Hastanesi’nde geçirdiği açık kalp ameliyatı sonrası yaşanan komplikasyon nedeniyle dün yaşama veda etti.

Haberin Devamı

Kayserili bir ailenin ortanca ve tek kız çocuğu olarak 1949 yılında Ankara’da doğan Dedeman, TED Ankara Koleji’nden mezun oldu. Babası Mehmet Kemal Dedeman’ın kurduğu Dedeman Holding topluluğunun yönetiminde çeşitli görevler üstlendi. 2014 yılına kadar holdingin Yönetim Kurulu Başkanvekilliği görevini yürüttü. 2014 yılında bu görevinden ayrılarak 3DE3 Gayrimenkul Turizm ve Yönetim A.Ş.’yi kurdu ve Yönetim Kurulu Başkanı olarak görevini sürdürüyordu.

Oğlu Umut’un 1993’te şaibeli bir olay sonucu hayatını kaybetmesi Nazire Dedeman’ın hayatının en acı sürecini başlattı. Arkadaşı Melih Turgut’la birlikte Ankara’da aynı evde yaşayan Umut Önal (17), 28 Eylül 1993 akşamı Turgut’un silahından çıkan tek kurşunla can verdi. Melih Turgut, iddiaya göre ruhsatsız tabancasını temizlerken, silahtan çıkan kurşun Önal’ın kalbine saplandı. Umut Önal, olay yerinde can verirken, yeraltı dünyasında “Kürt Ahmet” lakabıyla tanınan Ahmet Turgut’un oğlu olan Melih Turgut, yargılama sonucu 38 gün tutuklu kaldı. Emniyet, olaydan hemen sonra sanık Turgut’un da öne sürdüğü şekilde silahın “temizlerken kaza sonucu ateş aldığını” açıkladı. Ancak Önal’ın cesedinde yapılan ön otopsi, cinayet şüphesini güçlendirdi. Otopsi raporunda, silahtan çıkan kurşunun, kalbinde yedi santimlik bir delik açtığı, Önal’ın vücudunda darp izleri olduğu açıklandı. Önal’ın bir dişinin kırık, bir ön dişinin sallandığı ve dudağının da yarık olduğu tespit edildi. Mahkeme, Melih Turgut’un “tedbirsizlik ve dikkatsizlik” sonucu adam öldürmesinden dolayı 4 yıl, ruhsatsız silahtan da 1 yıl hapis cezasıyla cezalandırılmasına karar verdi. Toplam 5 yıl olan bu hapis cezası da paraya çevrildi ve Melih Turgut 18 milyon 570 bin lira para cezasına çarptırıldı. Dedeman ailesi sürekli cinayet kuşkusunu dile getirdi. Nazire Dedeman, oğlunun ölümünün “kaza” olmadığını belirterek, “Saygı duyduğum hukuk sistemine artık güvenmiyorum. Cinayeti kazaya çevirdiler” dedi.

Haberin Devamı

Umutuna kavuştu
Umut Vakfı’nı kurdu

“Başka Umutlar ölmesin” diye Nazire Dedeman, bir yandan hukuk mücadelesi verirken bir yandan da oğlunun anısını yaşatmak ve başkalarının da bireysel silahlarla işlenen acıları yaşamaması için Umut Onurlu Önderler Yetiştirme Vakfı’nı (UMUT) kurdu. “Benim hayatta en endişe duyduğum konu, her geçen gün giderek artan şiddet haberleridir” diyen Dedeman, oğlunun öldürülmesinden sonra yaşadığı hukuksuzlukları, belgeleriyle Cem Çağatay’ın kaleme aldığı “Umutsuz Adalet” kitabında ortaya koydu ve özellikle hukuk fakültelerinde, hukuk öğrencilerine, ömrünü adalete adayanlara örnek olması için yayımladı.

Haberin Devamı

Umut Vakfı’nı kurduğundan bu yana geçen 25 yıllık süreçte seminerler, sempozyumlar, uluslararası toplantılar, ‘Sessiz Ayakkabıların Yürüyüşü’ etkinlikleri, şiddete çeşitli sanat dallarıyla dikkat çekmek için ödüllü yarışmalar düzenlenmesine öncülük etti.

40’tan fazla ödül ve plaket

Kariyeri boyunca 40’dan fazla ödül ve plakete layık görülen Dedeman, “Nazire” ve “Bir Avuç Göl” adlı iki adet şiir kitabı yayımladı. Bazı şiirleri bestelenerek “Her Şey Alt Üst” adlı albümde yer aldı. Yağlı boya tabloları ile sergilere katılan Dedeman’ın uğraşı alanları arasında organik bağcılık ve zeytincilik de yer alıyordu.

Haberin Devamı

‘Canımın içisin...’

Dedeman’ın kızı Özben Önal, önceki gün annesiyle ameliyattan önce çekildiği bir fotoğrafı paylaşmış ve “Canımın içisin sen benim. Kalbim, ruhum, yüreğim, canım, gözüm, her şeyim. Çok seviyorum seni” yazmıştı.

Umutuna kavuştu

Yarın toprağa verilecek

Nazire Dedeman için bugün öğle vakti Tarabya Ferahevler’deki Dedeman Camii’nde cenaze namazı kılınacak. Dedeman’ın cenazesi, yarın Ankara’da Cebeci Asri Mezarlığı’nda ikindi namazına müteakip defnedilecek.