Gündem Üniversitelerde yeni rektörlere karşı tepki istifası

Üniversitelerde yeni rektörlere karşı tepki istifası

06.08.2008 - 10:47 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Gül'ün 21 üniversitenin yeni rektörleriyle ilgili atama kararının açıklanmasının ardından üniversiteler karıştı

Üniversitelerde yeni rektörlere karşı tepki istifası

İstanbul Teknik Üniversitesinde (İTÜ) bazı senato üyeleri ve öğretim üyelerinin, rektörlüğe yapılan atamayı protesto amacıyla görevlerinden istifa ettiklerini sözlü olarak eski rektör Prof. Dr. Faruk Karadoğan’a ilettikleri kaydedildi.

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi’ndeki Atatürk Meydanı’nda bir araya gelen eski rektör Prof. Dr. Faruk Karadoğan ile bazı senato ve öğretim üyeleri, rektörlüğe yapılan atamayı protesto ettiler.

Prof. Dr. Karadoğan, burada yaptığı açıklamada, böyle bir devir teslimin İTÜ’de ilk defa yaşandığını belirterek, bu durumun İTÜ’nün edindiği birikimle bağdaşmadığını söyledi.

İTÜ’nün bu karardan iyi ders alması gerektiğini ifade eden ve bu kararı verenlerin İTÜ’yü tanımadıklarını savunan Karadoğan, "İTÜ, Türkiye’ye çok şey kazandırmış. Tarihimizin 335 yıllık kutsal sayılacak bir kuruluşudur" dedi.

Karadoğan, gerçek İTÜ’lünün söylemiyle, eylemiyle demokrat ve sözünün eri olduğunu belirterek, demokrat olabilmek için ön koşulun "laik olmak" olduğunu, gerçek İTÜ’lülerin ise laik olduğunu vurguladı.

İTÜ’lülerin, bilimin yönetiminde demokrasi olabileceğini gördüklerini ve bunu vurgulayarak yaşadıklarını ifade eden Karadoğan, son 20 rektörü belirleme sürecinin demokratik esaslara dayalı olarak gerçekleştiğini kaydetti.

Prof. Dr. Faruk Karadoğan, İTÜ yönetim kurulu ve senatosunun farklı görüşlerin bir araya geldiği, farklılıkların akılla birleştiği bir kurum olduğunu, bunun da İTÜ’nün demokrasi düzeyini gösterdiğini dile getirdi.

Karadoğan, rektör atamasının açıklanmasının ardından bazı senato ve öğretim üyelerinin sözlü olarak istifa ettiklerini kendisine ilettiklerini bildirdi.

Prof. Dr. Faruk Karadoğan, istifa edeceklerini belirten öğretim üyeleriyle ilgili bir soru üzerine, "Bunlar bireysel kararlardır. Saygı ile karşılıyorum, önem veriyorum" dedi. Bu arada, Maden Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahir Vardar, görevinden istifa ettiğine ilişkin dilekçeyi, basın açıklamasının ardından Faruk Karadoğan’a verdi.

Sözlü olarak istifalarını ileten senato ve öğretim üyelerinin isimleri şöyle:

Haberin Devamı


"Rektör yardımcıları Prof. Dr. Erkin Nasuf, Prof. Dr. Fuat Anday ve Prof. Dr. Haluk Karadoğan, Sosyal Bilimler Enstitü Müdürü Prof. Dr. Ümit Şenesen, Prof. Dr. Özgür Turhan, Prof. Dr. Remzi Akkök, Prof. Dr. Mehmet Ali Taşdemir, Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, Doç. Dr. Rahmi Nurhan Çelik, Prof. Dr. Melek Tüter, Fen Bilimleri Enstitü Müdürü Prof. Dr. Sumru Pala."

GAZİ ÜNİVERSİTESİ'NDE DE İSTİFA VAR

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşe Dursun da Prof. Dr. Rıza Ayhan’ın rektör atanması nedeniyle istifa etti.  Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Prof. Dr. Ayşe Dursun ise Prof. Dr. Rıza Ayhan’ın rektörlük görevini bugün devralmasının ardından istifa ettiğini açıkladı. Gazi Üniversitesi’nde yapılan seçimlerde en yüksek oyu Prof. Dr. Kadri Yamaç almasına karşın YÖK tarafından Yamaç’ın ismi gönderilmemişti. Prof. Dr. Yamaç’dan önceki dönemde Rektörlük görevini yerine getiren Prof. Dr. Rıza Ayhan’ın dün Abdullah Gül tarafından yeniden rektör seçilmesi Gazi Üniversitesi’nde de tepkilere neden oldu.

Haberin Devamı

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi dekanı, dekan yardımcıları, başhekim ve hastane müdürü istifa etti. AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşe Dursun, dekan yardımcıları Prof. Dr. S. Sabri Uslu, Doç. Dr. Sinan Sözen ile Başhekim Prof. Dr. Mustafa Şare ile Hastane Müdürü Prof. Dr. Ali Kıyaz Koç istifalarını sundu.
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi dekanlığına vekaleten Pediatrik Endokrinoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Peyami Cinaz getirildi.

DOKUZ EYLÜL'DE REKTÖR ADAYI BAŞHEKİMLİKTEN İSTİFA ETTİ

Dokuz Eylül Üniversitesi’nin (DEÜ) rektör adaylarından Prof. Dr. Sedef Gidener, DEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi
Başhekimliği görevinden istifa etti. Prof. Dr. Sedef Gidener, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı tarafından yapılan rektör atamalarının ardından, DEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimliği görevinden ayrıldığını bildirdi. Üniversitede yapılan seçimde en çok oyu kendisinin aldığını, YÖK’te yapılan seçimde de en çok oyu kendisinin aldığını kaydeden Gidener, atamaları eleştirdi. 

Haberin Devamı

NEDEN TÖREN YAPILMADI

Görev süresi dolan Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Alıcı, yerine atanan Prof. Dr. Mehmet Füzün için neden devir teslim töreni yapmadığını DHA'ya açıkladı, seçim sonucu değerlendirdi. Ortada seçim kazanan olmadığı için bir tören yapmadığını belirten Prof. Dr. Alıcı, “Seçim kazanıp gelseydi büyük törenler olurdu. Ama ortada seçimi kazanan biri yok. Yüzde 15 oy alacaksın, gelip yüzde 85'in üzerine oturacaksın, Bu etik değil, bu ahlaki değil” dedi.

Prof. Dr. Alıcı, seçim sonucu değerlendirmesinde Prof. Dr. Sedef Gidener'in rektör adayı belirleme seçiminde oyların yüzde 47'sini, ikinci sırada yer alan Prof. Dr. Mehmet Füzün'ün ise oyların yüzde 15'ini aldığını hatırlattı. YÖK'te de en fazla oyu Gidener'in alıp, adının istenin birinci sırada Çankaya'ya gittiğini belirten Alıcı, şunları söyledi:

“Rektörlük seçimi demokrasinin üniversitelerde var olmasına neden olan tek unsur. Oyların yüzde 47'sini Gidener, yüzde 15'ini Füzün, kalanını da diğer adaylar aldı. Gidener YÖK'te de oyların hepsini aldı. Ancak Cumhurbaşkanı hiçbir gerekçe göstermeden Gidener'i atamadı. Oysa 2 ay önce Cumhurbaşkanı, Malatyalı işadamlarını kabulünde, rektör adaylarıyla ilgili olarak görüşlerini açıklamış, ‘Siyasi mülahazalardan uzak olacak, kim çok oy alırsa, oyların çoğunluğunu alanı atayacağım. 3- 5 rey alanı karşıma getirmeyin’ demişti. Cumhurbaşkanlığı yeminini ederken tarafsız olacağını, partilerüstü olacağını söylemişti. Cumhurbaşkanımızdan beklentimiz yeminine bağlı kalmasıydı. Oysa bu sonuçta liyakat aranmadığı ortaya çıktı. Çünkü Mehmet Füzün'ün öyle ulusal, uluslararası bilimsel başarısı, yöneticiliği yok. Tek özelliği kardeşinin AKP ilçe başkanı olması. Belki şimdiki değildir, ama AKP ilçe başkanıydı. Bu yüzde yüz doğru. Kendisi de son bir yıldır kardeşinin AKP'liliğini ve rektör olacağını söylüyordu. Bu özellik rektör olmak için yeter özellikmiş. Bundan sonra rektör olmak isteyenler kardeşlerini, ilçe başkanı, ya da yönetim kurulu üyesi yapsınlar. Kardeşinin AKP ilçe başkanı olması rektör olmaya yeter, bütün Türkiye'ye duyrulur.”

Haberin Devamı

Prof. Dr. Alıcı, Prof. Dr. Gidener'in de başhekimlikten istifa edip izine ayrıldığını kaydetti. Prof. Dr. Gidener ise telefonlarını kapattı. 

Haberin Devamı

Rektör atanan üniversiteler ve rektörlerin isimleri şöyle:

-Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe

-Ankara Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Cemal Taluğ

-Atatürk Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Hikmet Koçak

-Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Kadri Özçaldıran

-Cumhuriyet Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. İlyas Dökmetaş

-Çukurova Üniversitesi Rektörlüğüne yeniden Prof. Dr. Alper Akınoğlu

-Dicle Üniversitesi Rektörlüğüne, Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç

-Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Mehmet Füzün

-Ege Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Candeğer Yılmaz

-Erciyes Üniversitesi Rektörlüğüne Hasan Fahrettin Keleştemur

-Fırat Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Ahmet Feyzi Bingöl

-Gazi Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Rıza Ayhan

-Gaziantep Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun

-İnönü Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Cemil Çelik

-İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Muhammed Şahin

-Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörlüğüne yeniden Prof. Dr. İbrahim Özen

-Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Hüseyin Akan

-Orta Doğu Teknik Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Ahmet Acar

-Trakya Üniversitesi Rektörlüğüne, yeniden Prof. Dr. Enver Duran

-Uludağ Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Medet Mete Cengiz

-Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. İsmail Yüksek atandı.

Bugün 21 üniversitede devir teslimler yapılacak.

 ODTÜ REKTÖRÜ: DURUŞUM ÜNİVERSİTENİN DURUŞU

GAZİ'DE TARTIŞMALI ADAY YENİDEN REKTÖR KOLTUĞUNDA

EGE ÜNİVERSİTESİ'NDE DEVİR TESLİM

DEÜ REKTÖRÜ GÖREVE BAŞLADI