Gündem ‘Üstlerimiz biliyordu’

‘Üstlerimiz biliyordu’

21.03.2008 - 01:17 | Son Güncellenme:

Hrant Dink cinayetinde ihmalleri bulunduğu gerekçesiyle yargılanan Başçavuş Şimşek ile Uzman Çavuş Şahin, cinayet istihbaratını üstlerine bildirdiklerini, ancak gereğinin yapılmadığını öne sürdü

‘Üstlerimiz biliyordu’

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetinde ihmalleri bulunduğu gerekçesiyle haklarında dava açılan Jandarma Başçavuş Okan Şimşek ile Uzman Çavuş Veysel Şahin, Dink’in öldürüleceği yolundaki istihbaratı üstlerine bildirdiklerini, ancak, amirlerinin zamanında gereğini yapmadığını öne sürdü.
“Dink’in öldürüleceğini bildikleri halde gerekli önlemi almamak ve ihmal”le suçlanan İstanbul’da görevli Şimşek ve Burdur’da görevli Şahin, dün sabah Trabzon 2. Sulh Hukuk Mahkemesi’nde duruşmaya çıkarıldı.

Haberin Devamı

2 yıl hapis istemi
2 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan sanıklardan Şimşek ifadesinde şunları söyledi:
“Temmuz 2006’da Coşkun İğci (Yasin Hayal’in eniştesi), Şahin’i telefonla arayıp görüşmek istediğini söylemiş. Veysel’le birlikte gittim. İğci, Hayal’in İstanbul’da Ermeni bir gazeteciyi öldürmek istediğini, bunun için İstanbul’a gittiğini, bölgenin krokisini çıkardığını, kendisinden silah istediğini ve para verdiğini söyledi. Biz de silah almamasını, amirlerimizle konuştuktan sonra bilgi vereceğimizi söyledik.”
Daha sonra Jandarma İstihbarat Şube Müdürü Yüzbaşı Metin Yıldız’ı telefonla aradığını belirten Şimşek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bizi Akçaabat’ta bir lokantaya çağırdı. Veysel ile gittik. Yıldız ve Asayiş Şube Müdürü Binbaşı Ali Oğuz Çağlar oradaydı. İğci’den aldığımız bilgileri aktardık. Yıldız da bize, Hayal’le Jandarma Başçavuş Hüseyin Yılmaz’ın ilgilendiğini, bilgileri onunla paylaşmam gerektiğini söyledi. Ben de ertesi sabah Yılmaz’a konuyu anlattım. Daha sonra Jandarma Komutanı Albay Ali Öz, İstihbarat Şube Müdürü Yıldız, Asayiş Şube Müdürü Çağlar, Jandarma Yüzbaşı Hüsamettin Polat, Jandarma Başçavuş Yılmaz, Jandarma Başçavuş Gökhan Aslan ve ben bir toplantıda hazır bulunduk.
Yıldız, Hayal’in planını söyledi. Albay Öz de konuyu daha sonra özel olarak konuşacaklarını söyledi. Bilgileri bilgi notu haline getirdik.

Haberin Devamı


‘Sonra emir veririm’
Bir süre sonra Ünalır yanıma geldi ve Hayal’le ilgili bilgiler konusunda hiçbir işlem yapılmadığını söyledi. Bunun üzerine Yıldız’ın yanına giderek bilgileri tekrar anlattım ve önemli olabileceğini söyledim. Bana, ‘Sonra emir veririm’ demekle yetindi. Cinayetin işlendiğini, Veysel ile çay bahçesinde televizyondan öğrendik. Bu sırada Yıldız beni çağırdı. Elimizdeki bilgilerimizi tekrar aldı. Jandarma Başçavuş Gazi Güren’e haber kayıp ve bildirim formu çekmesini istedi. Form Jandarma Genel Komutanlığı ve Bölge Komutanlığı’na çekildi.”
Şimşek, cinayet sonrası kimseyle konuşmaması yönündeki talimatı ilettikleri İğci’nin sinirlenerek “Ben size bilgi verdim, değerlendiremediniz” dediğini, bunun üzerine ayrıldıklarını anlattı.
Şimşek, daha önce müfettişlere baskı altında ifade verdiğini de dile getirerek “Ancak şimdi hür irademle ifade veriyorum” dedi. Diğer sanık Şahin de Şimşek’in ifadelerini tekrarladı ve müfettişlere baskı altında verdikleri ifadeleri reddettiğini belirtti.