Gündem Uyuşturucu için ‘kırmızı liste’

Uyuşturucu için ‘kırmızı liste’

07.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İçişleri Bakanı Soylu, Türkiye’de ilk kez kırmızı, mavi, yeşil, gri renkte uyuşturucudan arananlar listesi hazırlandığını açıkladı. Uyuşturucu bağlantılı 20 aile olduğu bildirildi.

Uyuşturucu için ‘kırmızı liste’

TBMM Madde Bağımlılığı Komisyonu’nda konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, terörle mücadele için hazırlanan kırmızı, mavi, yeşil, gri listelerin narkotik suçlar kapsamında da hazırlandığını belirterek, “Listeyi narkotik daire başkanlığımız ve jandarma oluşturuyor. Kırmızı listelerimizi oluşturduktan sonra hedef kitlemize daha rahat ulaşabileceğiz. Çünkü herkes onları arayacak” dedi. “Türkiye’de bir uyuşturucu meselesi olduğu belli. Bu mücadeledeki farkındalığın iyi oluşturulması lazım” diyen Soylu şöyle devam etti: “Terörle mücadelede bu listeler bizi konsantre ediyor. Şimdi aynı tip listeyi narkotik daire başkanlığımız, jandarma aynı yöntemle oluşturuyor. Esas itibarıyla kriminal tipler var, takip ettiğimiz tipler var. Kırmızı listelerimizi oluşturduktan sonra hedef kitlemize daha rahat ulaşabileceğimiz ortadadır. Çünkü burada da herkes onları arayacak, Türkiye’nin her tarafında onlar ve onlarla ilişkili bağlar aranacak, bu da ayrı bir konsantrasyon sağlayacak. Onlar yani kriminal tipler ve aileler bizde mevcut ve biz bu aileleri takip ediyoruz ve zannediyorum ki orada da iyi sonuç alacağız.”

Haberin Devamı

Para ödülü verilecek

İçişleri Bakanlığı’nca son yapılan güncellemeyle terör örgütlerinden 880 kişi ‘renkli listeler’ aracılığıyla aranıyor. Son güncellemeyle kırmızı listeye 44, mavi listeye 26, yeşil listeye 34, turuncu listeye 37, gri listeye ise 89 isim eklendi. Aranan teröristler için milyonlarca TL ödül de belirlendi. Bakanlığın yeni çalışmasıyla, uyuşturucu suçlarından arananlar için de parasal ödül miktarlarının belirlenmesi gündeme geldi.

20 aile takip ediliyor

Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Daire Başkanı İbrahim Hakkı Seydioğulları ise “En son geçen hafta uluslararası bağlantılı bir organize suç örgütüne operasyon yaptık, Türkiye sınırları içine aldık, dördü Arnavut vatandaşı, yedisi Türk vatandaşı, 11 kişi şu anda tutuklu. Bütün illerimizde de benzeri suç örgütü olan gruplara yönelik operasyonlar devam etmekte. Çevresel olarak 20’nin üzerinde aile var” dedi.

Cezaevinde uyuşturucudan 55 bin 266 kişi var

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün verdiği bilgiye göre, 2009-2017 arasında cezaevlerinde uyuşturucuyla ilgili suçlardan bulunan hükümlü ve tutuklu sayılarında artış oldu. 2009’da uyuşturucu suçundan cezaevinde bulunan kişi sayısı 23 bin 82 iken, bu sayının 2017’de 48 bin 311 olduğunu aktaran Gül, bugün itibarıyla bu sayının 55 bin 266 olduğunu bildirdi. Gül, bunlardan 520’sinin de suça sürüklenen çocuklar olduğunu kaydetti. Bakan, son 3 yılda cezaevlerinde yaşanan artışın, suçun işlenme oranındaki artıştan kaynaklanmadığını, gerek cezaların artışı, gerekse de bu suçlara dönük infaz rejimindeki değişliklerden kaynaklandığını dile getirdi.

‘Bataklık kurutulmalı’

TBMM Madde Bağımlılığını Araştırma Komisyonu’nda konuşan Gül, “Suça giden yolların kapatılması, suç ortamının yok edilmesi ve bataklığın kurutulması, cezaların caydırıcılığından daha önemlidir. Aslolan suçun oluşmadan önlenmesidir. Tabiri caizse, uyuşturucu suçunun tüm unsurlarının yaşam bulacağı ortamı kurutmak, havasız ve susuz bırakmak gerekmektedir” uyarısında bulundu. -ANKARA Milliyet

Kadınlara özel bağımlılık tedavi merkezi

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, uyuşturucu bağımlılığının tedavi mekanizmasının güçlendirilmesi için atılacak yeni adımları açıklarken “47 olan yataklı tedavi merkezi sayısını 72’ye çıkaracağız” dedi. Sağlık Bakanlığı’nca uyuşturucuyla mücadelede ilk kez uygulanacak projeye göre, kadın ve erkek bağımlılar ayrı binalarda tedavi görecek. Kadın AMATEM, ÇAMATEM konusunda Ankara ve İstanbul pilot iller olacak. TBMM Madde Bağımlılığını Araştırma Komisyonu’nda konuşan Demircan, uyuşturucuyla mücadele kapsamında yapılacak çalışmaları özetle şöyle açıkladı:

14 AMATEM, 11 ÇAMATEM DAHA

“Yatarak tedavi hizmetleri artırılacak. 14 AMATEM, 11 ÇAMATEM daha hayata geçirilecek. Yataklı tedavi merkezi sayısını 72’ye çıkaracağız. Özelleşmiş tedavi merkezleri oluşturulacak. 17 erişkin, 13 ergen olmak üzere toplam 30 yataklı rehabilitasyon merkezini hayata geçireceğiz. İlave olarak Yeşilay tarafından 10 yataklı tedavi rehabilitasyon merkezi faaliyete geçirilecek. Yine 30 erişkin, 21 ergen ayaktan rehabilitasyon merkezi hayata geçirilmiş olacak.” - BAHAR ATAKAN Ankara

Bahar Atakan / ANKARA