Gündem Uzay yolculuğu ertelendi! Türk astronotu taşıyacak araç bu gece fırlatılacak

Uzay yolculuğu ertelendi! Türk astronotu taşıyacak araç bu gece fırlatılacak

17.01.2024 - 19:36 | Son Güncellenme:

Astronot Alper Gezeravcı'nın uzay yolculuğu yarına ertelendi. Türk Astronotu taşıyacak araç Türkiye saati ile bu gece 00:49'da fırlatılacak. Bakan Kacır ve SpaceX'ten ertelemeye ilişkin açıklama geldi. İşte detaylar...

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'nın da üyesi olduğu Ax-3 misyonu, 18 Ocak'a ertelendi. Türk Astronotu taşıyacak araç bu gece fırlatılacak.

Haberin Devamı

BAKAN KACIR'DAN AÇIKLAMA

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: İlk astronotumuz Alper Gezeravcı’nın da yer alacağı fırlatma ertelendi. Hedeflenen fırlatma zamanı: 19 Ocak 2024 00:49 (Türkiye saati ile)

Bu sürede fırlatma öncesi teknik kontrollerin tamamlanması planlanıyor. Astronotumuz Alper Gezeravcı’nın bu tarihi misyonu başarıyla gerçekleştirmesi için heyecanla beklemeye devam edeceğiz.

Uzay yolculuğu ertelendi Türk astronotu taşıyacak araç bu gece fırlatılacak

BAKAN KACIR CNN TÜRK'E KONUŞTU

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır  CNN Türk'e yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: Teknik kontrollerin bir kısmı fırlatmadan birkaç saat önceden yapılıyor. Bunların yarına kadar yapılması ön görülüyor. Bizlere ifade edilen doğrudan bir sorun yok. Roket sistemlerinin alt sistemlerin kontrollerinin tamamlanması için biraz daha zaman alacağı. 

Haberin Devamı

Takip edenler bunu bilirler. Uydu fırlatmamızda da görmüştük, son 1 dakikada bile ertelendiğini gördük. Heyecanımızı kaybetmeyelim. Bunlar havacılık ve uzay meraklıları için sürpriz değil. Ümit ediyoruz bu teknik kontroller tamamlanmış olsun. Aslolan bunun Türkiye geleceğine katacağı anlam.

SPACEX'TEN AÇIKLAMA

SpaceX'ten yapılan açıklamada, Türkiye'nin ilk uzay yolcusunun üyesi olduğu ve yarına ertelenen Ax-3 misyonunun, fırlatma öncesi son kontrollerinin tamamlanacağı bildirildi.

'B PLANI DEVREYE GİRDİ'

CNN Türk editörü Gülşen Coşkun "Daha önce de bir ertelenme olmuştu. Sabah saatlerinden itibaren bu erteleme opsiyonu tutuluyordu. Bundan sonrası gelecek teknik açıklamalara bakacağız. Bir iptal söz konusu değil. Sadece bir gün gecikmeli olarak yapılacak yolculuk. Teknik aksaklıklar giderilikten sonra. Tabi hava koşullarında bir aksilik yaşanırsa yeniden ertelenebilir. Bakan Kacır buradaki ekibi ile görüşüyor. Açıklamalar geldikçe aktaracağız." ifadelerini kullandı.

Uzay yolculuğu ertelendi Türk astronotu taşıyacak araç bu gece fırlatılacak

Kennedy Uzay Merkezi'nden yayın yapan CNN Türk Washington Temsilcisi Yunus Paksoy "Bu erteleme aslında B planını devreye sokmak gibi. Bu gibi fırlatmalarda yüzde 1 bile risk alınmıyor. Bu aslında takip edenler bilir ki böyle fırlatmalarda sık yaşanır...' dedi.

TARİHİ AN YARIN ÖLÜMSÜZLEŞECEK

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Uzay meraklıları, 'https://tua.gov.tr/tr/milli-uzay-programi/uzay-hatirasi' linkini tıklayarak, tarihi anı ölümsüzleştirebilecek" denilmişti.

"GURURLUYUM, HEYECANLIYIM"

Haberin Devamı

ABD'de bulunan Gezeravcı'nın ailesi yaşadığı duyguları CNN TÜRK'e anlattı.

Duygularını anlatan Alper Gezeravcı'nın annesi Sıddıka Gezeravcı, 'Gururluyum, sevinçliyim ve heyecanlıyım. İlk haberi Türkiye ile beraber duyduk. Biz de tören alanındaydık, orada duyduk. Biraz sevindim, biraz üzüldüm. Ne olduğunu sonra öğrendim. Bilmeyince onun için üzüldüm. Korku bastı biraz. Şimdi rahatım. Allah'ım güle güle gidip gelmesini nasip etsin.' dedi.

"BAŞARILAR DİLİYORUZ"

Alper Gezeravcı'nın babası Ali Gezeravcı, 'Dün akşam görüştük, mesafeli olarak görüştük (karantina sebebiyle). Güzel duygularla şunu söyledik; Oğlum, Alper'im hayırlı görevler nasip etsin Allah'ım. Yolun açık olsun. Başarılar diliyoruz ve evlatlarımızla bütün eşimiz, dostumuz gurur duyuyoruz' dedik. şeklinde konuştu.

ALPER GEZERAVCI'NIN AİLESİNDEN İSTEĞİ

Baba Gezeravcı, Alper Gezeravcı'nın göreve çıkmadan önce söylediklerini de aktardı; 'Hiçbir şeye endişe etmeyin. Mutlu olun, o bana yeter' dedi. Biz de o mutluluğu seve seve yapıyoruz.

Haberin Devamı

Uzay yolculuğu ertelendi Türk astronotu taşıyacak araç bu gece fırlatılacak

KÜÇÜKKEN ALPER GEZERAVCI'NIN UZAYA İLGİSİ VAR MIYDI?

Baba Gezeravcı, 'Bazı şeylerde vardı ama pilotluk yönünde daha fazlaydı. Ama daha önceden de 4 yaşlarında anneannesinin evine gittiğinde ''Ben uçak şoförü olacağım' diye belirtmişti.' şeklinde konuştu.

Gezeravcı'nın yengesi ise, "En son dün görüştük. Karan'ın fotoğrafı ile birlikte yanında götürdüğü birkaç eşya daha var. Tabi Karan onun çin çok özel. Birbirlerini çok seviyorlar. Biz ondan çok daha heyecanlıyız" dedi.

Kardeş Gezeravcı ise, 'Bizler için ailemiz için bütün Türkiyemiz için çok güzel bir gurur. Mutluluğun en güzellerini tattırdı bize. Bu görevi de Allah'ın izniyle güzel bir şekilde, başarıyla tamamlayacağına inanıyorum. Döndükten sonrasında da çocuklarımıza, gençlerimize bir örnek olacağına inanıyorum. 4 yaş fark var aramızda ama abi gibi olmak dışında bir arkadaş gibiydi. Beraber büyüdük. Benim de kariyerim boyunca destek oldu. Bende onun vesile olmasıyla pilotluk mesleğine adım attım. Mutluyuz, gururluyuz. İnşallah döndükten sonra milletçe gururu paylaşmaya devam edeceğiz.' ifadelerini kullandı.