Gündem Uzmanlar asit yağmuru tartışmalarını değerlendirdi: İstanbul’da asit yağmuru ve hava kirliliği yok

Uzmanlar asit yağmuru tartışmalarını değerlendirdi: İstanbul’da asit yağmuru ve hava kirliliği yok

17.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

İstanbul’a asit yağmuru yağacağı iddialarıyla ilgili konuşan Prof. Dr. Şen, “Asit yağmuru tahmin edilmez ölçülür. İstanbul’da yağış da yok hava kirliliği de” dedi

Uzmanlar asit yağmuru tartışmalarını değerlendirdi: İstanbul’da asit yağmuru ve hava kirliliği yok

İstanbul’a asit yağmuru yağacağı yönündeki iddialara uzmanlar karşı çıktı. İTÜ Meteoroloji Bölümü öğretim üyesi Dr. Deniz Demirhan, geçtiğimiz gün İstanbul’a perşembe ve pazar günleri asit yağmuru yağacağını iddia etmişti. Asit yağmuru yağacağı şeklindeki açıklamaya karşı çıkan uzmanlar şu yorumlarda bulundu:

Haberin Devamı


Halkın yanlış bilgilendirdiğini belirten İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, şunları söyledi:

“Asit yağışı tahmin edilmez, ölçülür. Bu büyük bir bilimsel yanlış. İstanbul’daki hava kirliliği Karadeniz’e, Düzce gibi yerlere asit yağmuru yapar. Asit yağmuru çok uzaklarda oluşur, üç gün öncesinden başlar o iş. Hava kütlesinin geldiği yere bakmak lazım. Oralarda hava kirliliği kaynağı varsa o çıkar yukarı suyla, kimyasal reaksiyona girer ve bu şekilde oluşur. Yağmur yağar, tozu aşağı indirir, buna asit yağmuru denmez. İstanbul’da hava kirliliği her zaman var ama 2-3 gündür yok. Kuvvetli poyraz var. Bu hava kirliliği yaratmaz. Yağış da yok hava kirliliği de yok, nereden çıktı bu asit yağmuru.”

‘Algı yaratmak yanlış’

İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu da, “Hava kirliği olan yerlerdeki yağmurların temiz olması artık mümkün değil. Özellikle ilk dakikalarda yağan yağmur çok kirli. Asit yağacak diye bir algı yaratmak yanlış” diye konuştu.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahminleri Dairesi Müdür Ahmet Uçar da, “İstanbul’da 3-4 gün hafif yağmur bekliyoruz. Fakat gerek asit bakımından gerekse yağmur bakımından olumsuz hiçbir durum yok” dedi.