Gündem Uzmanlar konuştu: 'Türkiye kendi kantonunu kurmalı'

Uzmanlar konuştu: 'Türkiye kendi kantonunu kurmalı'

24.08.2016 - 13:26 | Son Güncellenme:

Cerablus operasyonu ile ilgili konuşan uzmanlar, kara harekatının da gündeme alınması gerektiğini söyleyip, "TSK, Kürt koridoruna mutlaka engel olmalıdır. Silahlı Kuvvetler, Cerablus'u çevreleyerek IŞİD'i imha ederken, kendi kanton bölgesini oluşturmalı" diyor.

Uzmanlar konuştu: Türkiye kendi kantonunu kurmalı

Türkiye bu sabaha Suriye'nin kuzeyindeki Cerablus'taki IŞİD hedeflerine yönelik askeri harekatla uyandı. 'Fırat Kalkanı' adı berilen operasyonunu değerlendiren uzmanlar, kara harekatının da gündeme alınması gerektiği görüşünde. 1992 yılında Irak’a düzenlenen kara harekatını yöneten ve 2 ay boyunca arazide kalan Emekli Orgeneral Necati Özgen, Özel Kuvvetler ile birlikte kara unsurlarının da harekata katılması gerektiğini belirterek şunları söyledi: "Bölgede hedeflanan Kürt koridoru oluşmamalı. Şayet Suriye'nin kuzeyinde oluşmaya başlayan Kürt koridoru birleşirse Türkiye'nin egemenliği tehlikeye girer. ABD, AB ve Rusya, IŞİD'in tamamen yok edilmesini istemiyor. IŞİD, batının Suriye'de bulunma bahanesi. IŞİD Suriye'den giderse bu ülkelerin Suriye'de kalmasının önü kapanmış olacak. TSK, Kürt koridoruna mutlaka engel olmalıdır. Özgür Suriye Ordusu Cerablus'u kontrol altına alamaz. Türkiye'nin bölgeye girip, hem PYD'den hem IŞİD'ten temizlenene kadar Cerablus'ta kalması gerekir. 30 kilometrekarelik bir sahada mutlaka kara harekatı yapılmalı. Silahlı Kuvvetler, Cerablus'u çevreleyerek IŞİD'i imha ederken, kendi kanton bölgesini oluşturmalı. Bordo Bereliler'in kara unsurları olmadan Cerablus'ta yeterli verimi alacaklarını düşünmüyorum. Bölgedeki tuzakların temizlenip kritik noktaların imhası açısından özel birliklerin operasyonu çok önemli. Jetlerimiz, Cerablus'taki düşman unsurlarını bombalama ile yumuşattıktan sonra kara unsurları bölgeyi kuşatmalıdır. Cerablus'ta sokak çatışmaları ve zaiyatımız olacaktır. Ancak Türkiye'nin egemenliğinin söz konusu olduğu unutulmamalıdır. Suriye'nin kuzeyi Türkiye'nin egemenlik sahasıdır. Kürt koridoru birleşirse Hatay'ı kaybetme riskimiz ortaya çıkar. Hatay'ın durumunu bile masaya yatırırlar."

Haberin Devamı

SAVAŞ UZUN SOLUKLU OLACAK

"Suriye'nin toprak bütünlüğü Türkiye'nin toprak bütünlüğü” diyen Emekli Hava Pilot Tümgeneral Beyazıt Karataş ise şöyle konuştu: "Cerablus'a şu an itibarıyla sadece topçu atışları ve F-16 ile harekat yapılıyor. Sınır hattındaki 90 kilometrelik bölgeye müdahale edilmez ve Kürt kantonları birleşirse Hatay ile Türkiye'nin toprak bütünlüğü tehlikeye girer. Kürt koridorunun birleşmesi durumunda Türkiye'nin güvenliği ve iç barışı tehdit eden bir durum ortaya çıkar. Cerablus'a IŞİD gittikten sonra kim gelecektir? Asıl mesele budur. Rusya Suriye'nin toprak bütünlüğüne yönelik operasyonları destekliyor. Suriye'de başta ABD olmak üzere Rus, Alman, İngiliz, Fransız özel kuvvetleri bulunuyor. Uluslararası hukuk sorunun ortaya çıkmaması açısından bordo berelilerin, Suriye Özgür Ordusu ile örtülü savaş stratejisi yürütmesi doğru olandır. Türkiye kararlılığını gösterirse Kürt koridorunu engeller. IŞİD Suriye sahasında sıkışmaya başladı. Suriye'nin toprak bütünlüğü için Rusya ve İran'la mutlaka işbirliği yapılmalı. Suriye'nin toprak bütünlüğü bizim toprak bütünlüğümüz, bizim toprak bütünlüğümüz, İran ve Rusya'nın toprak bütünlüğüdür. Hava Kuvvetleri terörle mücadele görevini yapar. Ancak topyekun harp durumunda pilot açığı nedeniyle sıkıntılar olabilir. Cerablus'un temizlenerek Suriye merkezi hükümetine teslim edilmesi Türkiye'nin çıkarına olacaktır. Suriye sahasındaki savaş uzun soluklu olacak."