Gündem Vali’den görüntülü ‘Dilan’ savunması

Vali’den görüntülü ‘Dilan’ savunması

04.05.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

1 Mayıs’ta yaşanan olaylar sırasında başına aldığı darbeyle ağır yaralanan 17 yaşındaki Dilan Alp’i “örgüt üyesi” olarak nitelendiren İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, tepkiler üzerine Alp’in olaylar sırasında çekilen görüntüleriyle kendini savundu

Vali’den görüntülü ‘Dilan’ savunması

Taksim Meydanı’nın kapatılmasıyla gergin geçen 1 Mayıs’ın yankıları sürüyor. Polisin gazlı müdahalede orantısız davrandığı eleştirilerine neden olan olaylarda, öne çıkan görüntü, lise öğrencisi Dilan Alp’in ağır yaralanmasına ilişkin kareler oldu. Hastanede tedavisi süren genç kızın, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu tarafından, “örgüt üyesi” ve “marjinal grup mensubu” olarak nitelendirilmesi tepki topladı. Vali Mutlu dün sabah saatlerinden itibaren çeşitli televizyon kanallarına çıkarak bu tepkilere yanıt verdi.

Yufka yürekli vali
Mutlu görüntüleri CNN Türk’te katıldığı programda durdurtarak yorumladı. Alp’in görüntülerde kırmızı pantolon giyen genç kız olduğunu ve elinde molotofkokteyli bulunduğunu savunan Mutlu, “Çocuğumuzun elinde ne var? Kitap mı var? Sevgili Dilan’ın eline molotofkokteylini veren ve polise attıran, çocuğumuzun suratına maske takan kim ise ben bunları milletimin vicdanına şikâyet ediyorum. Yavrumuz Bahçelievler’de oturuyor. Olay Tarlabaşı’nda vuku buluyor. Kim getirdi bu çocukları buraya? Dilan, Serdar Meral gibi çocuklar.. Bunların suç kayıtları da var. Dilan’a neyin isabet ettiği yönünde adli kovuşturma kapsamında net birşey yok. Gaz bombası tesiri olduğu değerlendirmesi yapılıyor. Bu netleşmiş mi? Net değil” ifadelerini kullandı.
Yaralanmaların sorumlusunun yasağa rağmen katılım çağrısı yapanlar olduğunu savunan ve bu kişiler hakkında hukuki işlem yapılması gerektiğini söyleyen Mutlu, “Ben bu gençleri seviyor ve acıyorum. Beni Diyarbakır halkına sorun. Merhamet gösterilmesi gereken eyerde gösteririm. Bu şehrin gönlü yufka valisine faşist diyeceksiniz. Ben bu ithamı kabul etmem” diye konuştu.

‘Sorumlusu validir!’
Valinin kızıyla ilgili açıklamalarına Dilan Alp’in babası Ali Ekber Alp isyan etti. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun da geçmiş olsun telefonu açtığı baba Alp, “Vali bey, bilgi sahibi olmadan açıklamalar yapıyor. Kızımın herhangi bir örgütle ilişkisi olduğunu kanıtlayamazlar. Dilan, hayat dolu bir kız. Valinin bu sözleri acımızı iki kat arttırdı. Kızımın terörist gibi gösterilmesinden sonra onun geleceğinden endişe duymaya başladım. Vali bu beyanları yaparken elini vicdanına koysun. Bir genç kızın geleceğini kararttığının farkında mı? Dilan’ın başına bir şey gelirse bunun sorumlusu validir” şeklinde konuştu.

‘Ayıbı artırdı’
Öğretmen adayı Meral Dönmez’in babası Mehmet Dönmez ise kızının parasız eğitim talebiyle yaptığı eylem nedeniyle suçlandığını belirterek, “Vali bey, biber gazı sıkmayı adeta normalleştirecek sözler sarf etmesini anlamak mümkün değil” dedi.

Haberin Devamı

Sirke mi molotof mu?
Alp ailesinin avukatı Umut Alkaç, Vali Mutlu’nun 1 Mayıs’ta Dilan Alp’in elinde molotof olduğuna ilişkin açıklamalarına ilişkin şunları söyledi: “Görüntüleri incelediğimizde Dilan’ın elindekinin sirke şişesi olduğu çok net ortada. Vali bey kamusal gücünü kullanarak kamuoyunu yanlış bilgilendirdiği için de suç duyurusunda bulunacağız.”

27 kişi serbest bırakıldı
1 Mayıs’ta yaşanan olaylarda gözaltına alınan 72 kişiden 60’ı dün adliyeye sevk edildi. Savcılık, 60 kişiden 27’sinin tutuklanmasını, 4’ünün de adli kontrol tedbirlerine tabi tutulmasını istedi. Mahkemeye çıkarılan 27 kişi serbest bırakıldı.

CHP’den suç duyurusu
CHP?İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, 1 Mayıs kutlamaları için Beşiktaş’ta toplanan CHP kortejine yönelik saldırıyla ilgili İçişleri Bakanı Muammer Güler, Vali Mutlu, Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ve diğer ilgililer hakkında suç duyurusunda bulundu. Salıcı, “Bunun adı kasıttır, adeta cinayete teşebbüstür” dedi.