Gündem ‘Vatandaşın polise kimlik sorması yasal haktır’

‘Vatandaşın polise kimlik sorması yasal haktır’

01.05.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Anayasa Mahkemesi (AYM), kimliğini soran sivil polise, polis kimliğini sorması üzerine darp edildiğini iddia eden başvurucuyu haklı buldu.

‘Vatandaşın polise kimlik sorması yasal haktır’

Resmi Gazete’de yayımlanan AYM kararına göre olay, 5 Temmuz 2014’te Konya’da meydana geldi. Şüpheli hareketlerde bulunan M.U.’dan o bölgede bulunan sivil polisler M.A., İ.P., A.Ç. ve M.A.H. kimliğini göstermesini istedi. M.U., sivil polislerden birinin kimliğini hızlıca açıp kapatması üzerine, kimliği görmek için ısrar etti. Bunun üzerine sivil polislerle M.U. arasında tartışma çıktı. 155 Polis İmdat’ı arayan M.U., polis memuru olduğunu söyleyen bir takım kişilerin kendisini tehdit ettiğini öne sürerek yardım istedi. Polisler M.U.’nun ellerini kelepçeleyip emniyet müdürlüğüne götürmeden önce olay yerine resmi kıyafetli polisler ve eşi geldi. Eşinin çağrısı üzerine kadın tartışmayı cep telefonuyla kayıt altına aldı. Polisler başvurucunun eşine de müdahale ederek olay yerinden uzaklaştırdı. Polis merkezinde ifade vermek istemeyen M.U., adli muayeneden sonra savcılığa teslim edildi. Ellerinin yaralama amacıyla arkadan ve sımsıkı kelepçelendiğini ve darp edildiğini savunan M.U.’ya, bileklerindeki ekimozlar nedeniyle 3 günlük rapor verildi. Savcılığa ifade için sevk edilen M.U., polislerden şikayetçi oldu. Polisler de M.U.’nun kimlik göstermemek üzerine görevlerini yaptırmamak için direndiğini ve kendilerine hakaret ettiğini savundular.

Haberin Devamı

20 bin TL tazminat

Şüpheli polislerden biri hakkında basit yaralamadan dava açılırken, üçü hakkında kovuşturmaya yer olmadığı kararı verildi. Karar üzerine M.U., AYM’ye bireysel başvuruda bulundu. AYM kararında, “Başvurucuya karşı insan haysiyetiyle bağdaşmayan muamele oluşturan eylemlere yönelik olarak sorumluların belirlenmesi ve gerekiyorsa cezalandırılması yönünde etkili bir ceza soruşturması yürütülmediği sonucuna ulaşılmıştır” denildi. Anayasanın insan haysiyetiyle bağdaşmayan muameleyi yasaklayan 17. maddesinin ihlal edildiğine kararını veren AYM, başvurucuya 20 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti.