Gündem Vejetaryenlerin yapay et bilmecesi

Vejetaryenlerin yapay et bilmecesi

08.08.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dünyanın ilk yapay eti vejetaryenleri ikiye böldü. Bir grup, yapay etin hayvan öldürmeden üretildiğini savunurken diğer grup ise kök hücreden üretilen etin yenmesinde bir sakınca olmadığını savunuyor

Vejetaryenlerin  yapay et bilmecesi

Hollanda’nın Maastricht kentindeki Maastricht Üniversitesi’nden Profesör Mark Post’un öncülüğünde üretilen ve geçtiğimiz pazartesi İngiltere’nin başkenti Londra’da tadımı gerçekleştirilen yapay et vejetaryenler arasında fikir ayrılığına sebep oldu... Vejetaryenlerin bir kısmı yapay etin hayvan öldürmeden üretildiğine dikkat çekerken diğer bir grup ise etin hayvandan alınan kök hücreden üretildiğinin altını çiziyor.
Amerikan haber sitesi The Daily Beast’e konuşan İngiliz Jess Bowie (29) “Kardeşimin doğum gününde gizlice tavuk yemiştim. O zaman 9 yaşındaydım ve hâlâ suçluluk hissediyorum. Tavuğun tadı ise mükemmeldi. Vejeteryanları anlayamıyorum. Yapay eti tatmak için sabırsızlanıyorum” diyerek tecrübelerini paylaştı.

‘Et yenmemeli’
Tartışmalar incelendiğinde vegan ve vejetaryenler için en önemli noktanın laboratuar koşulları olduğu ortaya çıkarken vejetaryenler etin geliştirilmesinde hamile sığırlardan alınan sıvının kullanılmasını eleştiriyor.
Yapay et tartışmalarında görüşleriyle en çok şaşırtan isim ise etin üreticisi Doktor Mark Post oldu. Post araştırmasını anlattığı bir konferansta “Vejetaryenler vejetaryen kalmalı. Bu çevre için de çok faydalı” diyerek vejetaryenlerin eti yememesi gerektiğini savundu.

Haberin Devamı

‘Laboratuvar etini kabul edemeyiz’

Hayvan Hakları Aktivistleri Derneği Başkanı Asude Ustaoğlu: “Kök hücreden üretilen ve içeriğinin tam olarak bilinmediği bir şeyin tüketilmesini doğru bulmuyorum. Böyle bir eti asla kabul edemeyiz.”
Vejetaryen Refika Kortun: “Besin kaynakları dururken laboratuvar ortamında oluşmuş bir şeye gitmek çok yanlış.” n Ayşe Sorucu İstanbul