Gündem Yaban hayvanları için bakanlığa dava

Yaban hayvanları için bakanlığa dava

15.09.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Av turizmi adı altında yaban hayvanlarının öldürülmesini engellemeyi amaçlayan hayvan hakları savunucuları, Tarım ve Orman Bakanlığı’na karşı davacı oldu.

Yaban hayvanları için bakanlığa dava

Hayvan hakları savunucuları avcılık düzenlemelerinin iptali için yargı yoluna gitti. Vegan Derneği Türkiye ve Hayvan Hakları İzleme Komitesi, yüzden fazla hayvan türünün “av turizmi” talimatı ve Merkez Av Komisyonu kararları kapsamında öldürülmesini engellemek amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı aleyhine davacı oldu. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan 2022-2023 Av Dönemi Merkez Av Komisyonu Kararı, 2022-2023 Av Yılı Av Turizmi Uygulama Talimatı, bu talimatlara bağlı ek kararlar ile yeni yaban hayvanları listesinin iptali talep edildi.

Haberin Devamı

Yaşam hakkı tehlikede

Hayvan hakları savunucuları, dava dilekçesinde av düzenlemelerinin iptal edilmemesi durumunda nesli tehdit altındaki üveyik ve elmabaş patka gibi kuş türlerinin yanı sıra, Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler ile ulusal mevzuat uyarınca koruma altında olan, nesli tükenen ve Türkiye’ye endemik olan Anadolu yaban koyunu, yaban keçisi ve kızıl geyik gibi türlerinin yanı sıra tilki, çakal, ada tavşanı ve yaban domuzu gibi kara memelilerinin de yaşam hakkının tehdit altında olacağını vurguladılar.

Türkiye’de her yıl farklı türler için av karşıtı emsal hukuki kararların alınmasına rağmen av katliamının sürdüğünün belirtildiği dilekçede, “Popülasyonu yeterli bir seviyeye ulaştığında avına izin verilebilir ibaresiyle listelenen, Hatay dağ ceylanı, Urfa ceylanı gibi global düzeyde nesli tükenen ve Türkiye’den ayrıntılı envanter çalışması olmaksızın istilacı tür sınıfına sokulan yeşil papağan-iskender papağanı gibi büyük şehirlere yerleşmiş ve doğallaşmış türler de, bakanlığın yeni çıkardığı ve hangi kriterlere dayandırdığı belli olmayan yaban hayvanları listesi kapsamında öldürülme tehdidi altında olacak” denildi.