Gündem Yakın partner şiddetine sen de ‘hayır’ de

Yakın partner şiddetine sen de ‘hayır’ de

25.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women), ‘16 Günlük Aktivizm Kadınlara Yönelik Şiddete Son Kampanyası’ kapsamında bu yıl herkesi yakın partner şiddetine ‘hayır’ demeye çağırıyor.

Yakın partner şiddetine sen de ‘hayır’ de

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women), 25 Kasım Kadınlara Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde başlayan ve 10 Aralık İnsan Hakları Günü’ne kadar süren, ‘16 Günlük Aktivizm Kadınlara Yönelik Şiddete Son Kampanyası’ kapsamında bu yıl yakın partner şiddetine odaklanıyor. “#SheSaidNo” etiketiyle yürütülen kampanya, yakın partner şiddetinin belirtileri ve sonuçlarıyla ilgili farkındalık yaratmayı, şiddetin tespiti ve bununla ilgili nasıl harekete geçileceği konusunda kamuoyunu bilinçlendirmeyi hedefliyor. 25 Kasım’da başlayacak olan kampanya, UN Women Türkiye’nin Instagram hesabından yürütülecek ve ‘shesaidno.info’ internet sitesinde yakın partner şiddetiyle ilgili bilgi verilecek. 10 senedir 16 Günlük Aktivizm çerçevesinde düzenlediği kampanyalar, etkinlikler ve aktiviteler ile Türkiye’de kadınlara yönelik şiddete karşı farkındalık yaratan BM Kadın Birimi, herkesin şiddetin önlenmesi için hareketin bir parçası olmaya davet ediyor.

Haberin Devamı

En yaygın şiddet biçimi

Yakın partner şiddetinin dünya genelinde kadınların yaşadığı en yaygın şiddet biçimlerinden biri olduğuna dikkat çekilen kampanyada, yakın partner şiddetinin, yakın ilişkide olan, mevcut ve eski eşler/partnerler tarafından, bir partnerin ötekini güç ve kontrol altında tuttuğu, birey üzerinde uzun süreli etkisi olan fiziksel, cinsel, psikolojik ve dijital kötüye kullanımın yanı sıra ekonomik zorlamayı da içerebilen şiddet biçimi olduğu anlatılacak.

Tüm toplumlarda, ülkelerde, kültürlerde ve cinsiyetlerde görülen yakın partner şiddetinde en fazla risk kadınlar ve kız çocukları için. Yakın partner şiddeti, gençlerden yaşlılara kadar tüm yaş gruplarında görülür ancak genç kadınların şiddete maruz bırakılma oranları daha fazla. Kamusal, özel ve dijital alanlara yaşanabilen yakın partner şiddeti tüm sosyal sınıflarda ve gelir gruplarında görülebiliyor. Eğitim düzeyi, sosyal statü gözetmeksizin herkes şiddetin faili ya da maruz bırakılanı olabilir.

Haberin Devamı

Fiziksel, cinsel, ekonomik, psikolojik ve dijital şiddet olarak kendini gösteren yakın partner şiddetinin etkileri de dünyanın her yerindeki kadınlar, çocuklar, aileler ve toplumlar üzerinde yıkıcı fiziksel, duygusal, finansal ve sosyal etkilere sahip. Yakın partner şiddeti, şiddete maruz bırakılanların fiziksel ve zihinsel sağlıkları üzerindeki zararlı etkilerine ek olarak, onların eğitime ve işe katılımlarını da etkiliyor.

Türkiye’de rakamlarla yakın partner şiddeti

10 kadından yaklaşık 4’ü eşi veya birlikte olduğu erkeklerin fiziksel şiddetine maruz kalmıştır.

Eşi veya birlikte olduğu erkeklerin fiziksel veya cinsel şiddetine maruz kalmış kadınların yaklaşık yarısı yaşadıkları şiddeti kimseye anlatmamış.

Her 2 kadından 1’i duygusal şiddet yaşamakta.

Her 10 gebe kadından 1’i fiziksel şiddet görmekte.

Evli kadınlar arasında cinsel şiddete maruz kalan kadınların oranı yüzde 12‘dir

Her 3 kadından 1’i ekonomik şiddete maruz kalmaktadır. Bu veri, kentte yüzde yüzde 32, kırsalda ise yüzde 23’tür.

Her 10 kadından yaklaşık 3’ü en az bir kez ısrarlı takibe maruz kalmış.

Haberin Devamı

Dünyada rakamlarla yakın partner şiddeti

Dünya çapında 15 yaş ve üzeri 640 milyondan fazla kadın, eşi veya partneri tarafından şiddete maruz bırakılıyor. Yakın partner şiddeti kadınların yaşadığı en yaygın şiddet biçimlerinden biridir.

Dünya çapında her 3 kadından 1’i, çoğunlukla yakın ilişkide olduğu partner tarafından fiziksel veya cinsel şiddete maruz bırakılıyor. Cinsel tacizi hesaba kattığımızda bu rakam daha da yükseliyor. 

Kadın cinayetleri her gün kadınların ve genç kızların hayatını ellerinden alıyor. 2017’de dünya çapında öldürülen yaklaşık her 5 kadından 3’ü eşleri veya aileleri tarafından öldürüldü. Kadın cinayetleri, yakın partner şiddetinin en ağır sonucudur.

13 ülkede yapılan son UN Women araştırmasına göre, 10 kadından 7’si yakın partneri tarafından sözlü veya fiziksel tacizin pandemi başladığından beri daha yaygın hale geldiğini düşünüyor.

BM Kadın Birimi’nin Türkiye’deki medya partneri Milliyet gazeteside 16 gün boyunca sayfalarında kadınlara yönelik şiddete ‘hayır’ diyecek.