Gündem Yalova'da yok, Lagendijk eniştenin köyünde var

Yalova'da yok, Lagendijk eniştenin köyünde var

31.01.2009 - 13:45 | Son Güncellenme:

MOBESE kurulan 100 haneli köy, 10 güvelik kamerasıyla gözetleniyor

Yalovada yok, Lagendijk eniştenin köyünde var

YALOVA'da bulunmayan MOBESE (Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu) sistemi, merkez ilçeye bağlı ve Türkiye- Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk’in eşi televizyoncu Nevin Sungur’un memleketi olan 100 haneli Güneyköy’e kuruldu. Güneyköy, Türkiye'de MOBESE kurulan sadece 5 köyden biri oldu.
Joost Lagendijk'in eşi Nevin'le birlikte sık sık kayınvalidesini ziyaret için geldiği Güneyköy'de, Türkiye'de MOBESE bulunan birkaç köyden biri olma başarısını elde etti. Köydeki 10 MOBESE kameralarının 3'ü köy meydanında, 2'si köy girişinde, 1'i pazaryerinde, 2'si üst meydan bölgesinde, 2'si de çevre köylerle bağlantıyı sağlayan noktalarda bulunuyor.
Güneyköy Muhtarı Alpay Tekin, köye MOBESE sistemini geçen yıl nisan ayında kurduklarını ve bunun için 9 bin lira harcandığını söyledi. Maliyetin bir kısmını İl Genel Meclisi’nin köye ayırdığı ödenekten, kalanını da Güneyköy'den yetişyen işadamlarının katkısıyla karşıladıklarını anlatan muhtar Alpay Tekin, “Kurulan sistem, köyün her tarafını 24 saat sürekli kontrol altında tutuyor” dedi.
Kameraların görüntülerini muhtarlık binasındaki odasından kontrol ettiğini belirten Tekin, “Kameralar 14 gün süresince kayıt yapıyor. Mesela son olarak köydeki bir asayiş olayında jandarma bizim MOBESE görüntülerimizden yararlanarak olayı çözdü” diye konuştu.
Türkiye’deki 35 bin 322 köy arasında MOBESE bulunan 5 köyden biri olduklarını belirten muhtar Alpay Tekin, “Bizden başka Çorum’un Çetni, Sakarya’nın Taşburun, Karabük'ün Şirinköy ve Antalya’nın Akyar köylerinde MOBESE var” dedi.